Следва

БЮТИ БЛИЦ: Михаела Филева

Лятна грижа за косата у дома. Или как да си направим маска от натурални продукти

През лятото е много ефективно използването на домашни маски от натурални продукти, богати на витамини и други хранителни вещества, с които можем да защитим косата си от вредните въздействия...

Hair преди 9 години

През лятото е много ефективно използването на домашни маски от натурални продукти, богати на витамини и други хранителни вещества, с които можем да защитим косата си от вредните въздействия.

През лятото е много важно да се използват средства, които добре запазват естествената влажност на косата, не й позволяват да се изсушава и влошава от слънцето и жегата. Могат да бъдат прилагани маски и обливания за защита от слънцето и топлината. В състава на маските можем да включим следните компоненти:

- Натурално студено пресовано кедрово масло. То е богато на витамини E, A, които са необходими за защита на косата.
- Масло от манго. Помага за поддържането на защитен слой, който предпазва косата от изсушаване.
- Маслото от пшеничен зародиш овлажнява и укрепва косата, премахва цъфтенето.
- Маслото от сладък бадем е особено подходящо за слаба и чуплива коса. То съдържа много витамин E, помага да се предпази косата от ултравиолетовите лъчи.
- Зехтинът е подходящ за възстановяване на слаба коса, предотвратява появата на цепещи се краища.
- Мед. Подхранва и овлажнява косата, помага да се справим с вредните въздействия на околната среда. Подходящ за всякаква косата.
- Маслени разтвори на витамини А и Е (може да се намерят в аптеките) подхранват косъма отвътре, дават еластичност, блясък и здраве.



Особено полезно e правенето на възстановяващи маски след връщането от курорт, защото там косата, за разлика от нас, не си е почивала, а е била подложена на вредното въздействие от високи температури, солена и хлорирана вода и сух вятър. Ако не сме пребивавали на море, а на планина, къпали сме се в бистрите планински потоци и сме прекарвали повече време на сянка в гората, тогава няма от какво да се страхуваме.

Ето няколко рецепти за маски, които са идеални през лятото, за да предпазим косата си и да я възстановим.
Ако косата е мазна може да направим вода за изплакване на базата на мента. Това средство може да се използва между миенето на главата, след него не е необходимо използването на шампоан.

Трици - 2 супени лъжици
Ментови листа нарязан на много ситно - 2 супени лъжици
Листа от маточина нарязани на ситно – 1/2 супена лъжица
Вряща вода - 1литър
Готварска сол - 1 чаена лъжичка
Триците и нарязаните на ситно листа се заливат с врящата вода, захлупват се и се оставят да къкрят 10 минути на слаб огън. Добавя се солта и се вари още 5 минути. След като прецедим и охладим отварата, поливаме косата. Престоява няколко минути, след което главата се облива с топла, а след това с хладка преварена или пречистена вода.



1 яйчен жълтък
2 супени лъжици бадемово масло
1 супена лъжица сок от вишни или ягодов сок
1 супена лъжица мед
Тази смес се загрява предварително на водна баня и се нанася на косата и корените, след което главата се увива с найлон и кърпа. След 1 час косата се измива с шампоан. Изплаква се с подкиселена вода - на 1 литър вода са необходими 2 супени лъжици лимонов сок.



Ако косата е суха, тя се нуждае от добра хидратация през летния сезон. С тази задача отлично се справят маските с масла:

Яйчен жълтък - 1 брой
Кедрово масло - 1 супена лъжица
Съставките се смесват и се нанасят по цялата дължина на косата. В корените на може да не се нанася. Главата се увива с найлон и кърпа. Тази маска трябва да стои на косата най-малко 1 час, в идеалния случай - цяла вечер. След това главата се измива както обикновено. Ефектът от маската ще се появи, ако се прави веднъж седмично в продължение на месец.



Ако косата е нормална, може да се използват маски, които са подходящи за всякакъв тип коса:
Зехтин - 2 супени лъжици
Жълтък от яйце - 1 брой
Мед - 1 супена лъжица
Смесват се всички съставки и леко се затоплят на водна баня. Сместа се нанася върху косата и корените, покрива се с найлон и топла кърпа. Стои на косата най-малко 1 час. След това главата се измива както обикновено.

More from View Sofia

More Hair