Следва

"София диша" от тази неделя

Какво гледахме тази седмица: "Люси"... в небето с диаманти

Последният филм на Люк Бесон неизбежно, може би дори не случайно, извиква спомена за Люси с калейдоскопските очи от песента на Бийтълс...

Movies & TV преди 9 години

*"Люси в небето с диаманти" от англ. "Lucy In The Sky With Diamonds" е песен на Бийтълс, която се предполага, че е била написана във връзка с халюциногенния наркотик LSD, въпреки че Джон Ленън винаги е отричал това. 

Последният филм на Люк Бесон неизбежно, може би дори не случайно, извиква спомена за Люси с калейдоскопските очи от песента на Бийтълс, именно защото в историята не са замесени диаманти, а става дума за сините кристалчета CPH4 – синтетично вещество, потенциален хит на mood elevators пазара. Бийтълс са експериментирали с ЛСД и тяхната Люси се носи през леко отнесения текст на песента, но Люси на Люк Бесон следва съвсем ясна теория и носи послание, макар и под влияние на дрогата.

Разбира се, Бесон изобщо няма намерение да се занимава с употребата на опиати, и поставя героинята си в позицията на случайна жертва, което е просто трамплин за начало на действито. Това, което истински го вълнува е теорията за колективния интелект и разширяване на съзнанието. До 100 процента.

Темата за екстензия на сетивността и разгръщане на възприятията има множество културни интерпретации, бидейки цел на физическите практики съпътстващи религиозни учения и шамански ритуали под влияние на погълнати отвари и микстури. С отдалечаването от природата, в която съвременният човек пребивава, достъпът до скрития потенциал не престава да бъде търсен, но вече се осъществява по бърз и синтетичен начин. Кой не мечтае да контролира метаболизма си, световната мрежа, или съзнанието на други хора? Да се освободи от ограниченията на време и пространство? Да бъде навсякъде? Е, това се случва с Люси, която се оказва „муле” и трябва да транспортира голямо количество CPH4 имплантиран в коремната й кухина при неприятно стечение на обстоятелствата. Веществото в органичната си форма се произвежда от тялото на бременната жена и дава енергията необходима за развитието на ембриона. В огромното количество попаднало в кръвта на Люси обаче, то води до нарастващо разширяване на съзнанието.

Струнна теория, колективен интелект и съзнание без граници са преплетени без затормозяване за зрителя, но все пак анагажиращо и с интрига. На характерния си леко бутафорен език Люк Бесон продължава да задава въпроси за възрастни и да има категорично послание към света – съвсем директно, без недомлъвки и скрит подтекст.

Филмът поддържа умерено темпо, започва с чудесни въвеждащи 20-30 минути, демонстрира добра операторска работа в сцените с преследване по улиците на Париж (разбира се с реверанс към Пежо и Рено), има готин саундтрак и специални ефекти, и малко попретупан край.

Определено филмът трябва да се гледа, но не само заради Скарлет. От една страна си личи, че темата на филма и е любопитна, което й помага в емоционалното предаване на посланието на Бесон. Същевременно ролята е отново на границата на комфорта и старанието, което влага в актьорската си игра, което може би малко отнема от лекотата, с която иначе би трябвало да поднесе образа на Люси. Морган Фрийман е както винаги страхотен в подържащата си роля на професор, a истински приятното откритие на филма е забележителното присъствие на Чой Мин Сик в ролята на мафиотския бос мистър Джанг.



Екшън трилърът "Люси" тръгва по българските кина от днес. Разпространява се от Форум Филм България ЕООД.

 

More Movies & TV