Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 4 - 10 август

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Юли

Плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък..

Books преди 9 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова напоследък често се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман.

В нашия случай заглавията идват точно преди да подредим багажа си за морето и се превръщат в истинска плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък. Просто там добре допълва “отпускарската” обстановка.

ЗАГЛАВИЕ:
"Любимецът на жените”
АВТОР: Себастиен Жапризо

В края на прекрасен летен ден на един безлюден плаж млад мъж пада на пясъка, смъртоносно ранен в гърдите. Но кой е дръпнал спусъка?

Една след друга осем жени, преминали през живота му, разказват любовните си истории с него, без да крият нито миговете на удоволствие, нито страданието и моментите на агония, довели ги, може би, до мисълта да сложат край на живота му. Коя обаче казва истината?

Себастиен Жапризо ни предлага изключително оригинален и впечатляващ роман, в който всички маски са свалени: зад смеха се крие носталгия, лъжата се бори със съжалението и вината, а реалните спомени се смесват с измислиците в тази гениална игра на въображението.


ЗАГЛАВИЕ: "Бретонски афери” 
АВТОР: Жан Люк-Баналек


В една гореща юлска утрин в живописния Понт-Авен, вековно средище на големи художници като Гоген и Бернар, е намерен брутално наръган с нож собственикът на най-известния местен хотел. Комисар Дюпен, заклет парижанин, „заточен” на край света, поема случая. Трупът е на Пиер-Луи Пенек, собственик на легендарния хотел Централ, вече на преклонна възраст. Кой иска да убие 91-годишен старец, уважаван местен меценат, и защо? Какво се е случило през последните дни от живота му?

Лятната бретонска идилия е прекъсната, когато малко по-късно е открит нов труп на брега. Жорж Дюпен осъзнава, че случаят му е добил неподозирани размери. И докато общественият натиск се засилва, а капризните жители на Понт-Авен продължават да мълчат, комисар Дюпен затъва в бретонските афери и се натъква на следите на грандиозна тайна...

"Бретонски афери е необичайно увлекателна книга, написана с настроение, с изключително симпатичен комисар, чиито гледни точки веднага допадат на читателя.“ 

ЗАГЛАВИЕ: "Британия Роуд 22” 
АВТОР:  Аманда Ходжкинсън

Драматичните последици от войната са в основата на този трогателен и завладяващ роман за едно разделено семейство, чиито членове се опитват да създадат нов живот, докато всеки от тях се бори с ужасяващите спомени от миналото.

Младата полякиня Силвана пътува с кораб към Англия заедно със своя осемгодишен син Аурек. Там ги очаква нейният съпруг Януш, с когото не са се виждали от шест години. Януш участва във Втората световна война. Скита се из Европа няколко години, след което заминава за Англия, за да търси изгубеното си семейство.

Силвана и синът й живеят в горите около Варшава, страхувайки се да се завърнат в града, след като там са се настанили германците. Синът й се превръща в диво и страхливо дете, което говори с животните и птиците. Но все пак двамата оцеляват.

Силвана носи в душата си страшна тайна. Януш също – във Франция се е влюбил в жена, която смята, че никога няма да забрави. Но сега той се опитва да създаде нов дом за семейството си в Ипсуич и се надява, че всички заедно ще успеят да преодолеят отчуждението, настанило се между тях, и да прогонят духовете от миналото.

Призракът на войната и на тежките години, в които са били разделени обаче ще преследва тези измъчени герои, докато не се изправят заедно пред онова, което са били принудени да направят, за да оцелеят в жестокото време на войната.

ЗАГЛАВИЕ: "Тайната на моя съпруг" 
АВТОР:  Лиан Мориарти 


Сесилия Фицпатрик е постигнала всичко, за което е мечтала. Тя е любяща съпруга и всеотдайна майка на три дъщери, която намира време и за почасова работа. Животът й изглежда подреден и безупречен като уютния й дом. Един ден, докато търси сувенир на тавана, Сесилия се натъква на писмо от съпруга си – Джон-Пол. Върху посивелия от прах плик ясно личат думите: За съпругата ми, Сесилия Фицпатрик. Да се отвори само след смъртта ми! Изгаряща от любопитство да узнае съдържанието на загадъчното писмо, тя го отваря. И научава дълбоко пазена тайна, която преобръща живота й.

Тес О’Лиъри е съсипана от разкритието, че съпругът й Уил и братовчедка й Фелисити са влюбени един в друг. Въпреки че е наранена от предателството на най-близките си хора, младата жена решава да преглътне гордостта си. И да се бори за брака си и бъдещето на сина си – Лиъм. Тес взема импулсивно решение и заминава при майка си в Сидни. За да остави влюбените да се насладят на любовта си и да позволи на сладостната тръпка да се превърне в банална похот. Тя се надява, че Уил ще осъзнае грешката си и ще се върне при семейството си. Случайна среща с бившето й гадже Конър събужда стари чувства и неподозирани желания.

Съдбите на Сесилия и Тес неочаквано се преплитат. Двете осъзнават, че е по-добре някои тайни да си останат заровени. Завинаги.

"Тайната на моя съпруг“ достига първо място в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и е обявена за най-добра книга за 2013 г. от „Амазон“. Романът е преведен на 35 езика и до този момент от него са продадени над 1 милион екземпляра.

ЗАГЛАВИЕ: "Щастието е чаша чай с теб" 
АВТОР:  Мамен Санчес 


Необяснимото изчезване на джентълмена Атикус Крафтсман в сърцето на дълбоката испанска провинция изглежда свързано с черната магия на пет отчаяни жени. Те са служителки на списание „Либрарте“, на което той е собственик, и са готови на всичко, за да запазят работата си. Инспектор Манчего е натоварен да разнищи този случай, в който романтичната комедия се преплита с вълнуваща драма. Полицейското разследване води до най-голямото литературно откритие на всички времена. Трудното се оказва лесно, а проблемите потъват в море от сълзи... но от смях. И всичко това, за да разберем (виж ти!), че любовта обяснява всичко.

ЗАГЛАВИЕ: "Убий Алекс Крос" 
АВТОР: Джеймс Патерсън 

Дъщерята и синът на президента на САЩ са отвлечени под носа на личната им охрана. Сред първите пристигнали на местопроизшествието е и Алекс Крос, който активно се включва в разследването. Но очевидно от високите етажи на властта се опитват да държат опитния детектив настрана от случая. Той недоумява кой има интерес да пречи на работата му и защо среща спънки на всяка крачка. Затова Алекс Крос започва собствено издирване. Той обаче дори не подозира, че убиецът вече е изпратил съобщение на родителите: те никога няма да видят децата си.

Междувременно водата на Вашингтон е замърсена с отровни вещества. Ситуацията става все по-тревожна и непредсказуема, а шансовете двата случая да бъдат разрешени намаляват с всеки изминал ден.

Тогава Първата дама моли лично Алекс Крос да спаси децата й. Притиснат от безпрецедентните обстоятелства, той взема отчаяно решение, което противоречи на всички правила...

ЗАГЛАВИЕ: "Жената в капан" 
АВТОР: Юси Адлер-Улсен

Преди време Карл Мьорк е смятан за един от най-добрите разследващи убийства в Копенхаген. Докато инцидент, разрушил живота на двама негови колеги, не го изкарва извън строя. Мьорк е обзет от разяждащо чувство за вина, което го прави неспособен да работи както преди. За да се отърват от него, шефовете го "повишават" в завеждащ новия отдел "Q", създаден за разследване на неразкрити случаи. На практика - едно мазе, комисар Мьорк и купчина стари папки. Но една от тези папки не му дава мира... След четири години Мереде, изчезналата безследно депутатка от Фолкетинга, е все още жива в своя бетонов капан и все още не знае защо. А случаят е отдавна в архива. Всички мислят, че е мъртва. Но не и комисар Карл Мьорк...

"Жената в капан" е удостоена с наградата "Бари" за най-добър криминален роман на годината, издаден в САЩ и Канада.

ЗАГЛАВИЕ: "Силата на духовната интелигентност"
АВТОР: Тони Бюзан 

С новата си силна серия от тренировки за ума, мисловни карти и упражнения „Силата на духовната интелигентност“ ви дава възможност да се учите от духовни великани на човечеството като Буда и Мохамед, както и от велики умове на съвременната епоха като Далай Лама. Ако картографирате визията си с помощта на мисловна карта, ще може да постигнете най-доброто, на което сте способни. Ще можете също и:

• да общувате по-дълбоко със заобикалящия ви свят;
• да се научите да познавате истински себе си и другите;
• да си създадете състрадателна нагласа;
• да се запознаете с някои от великите духовни лидери и мислители в историята и разберете техните принципи;
• да откриете начини всекидневно да постигате душевен мир и да увеличавате енергията си;
• да използвате вроденото си чувство за хумор, за да станете по-духовни.

Тони Бюзан е автор на няколко бестселъра и изнася лекции по целия свят. Книгите му са издадени в 100 страни и преведени на 30 езика.

ЗАГЛАВИЕ: "Преходът" 
АВТОР: Брюно Портие

Книгата е увлекателна интерпретация на „Тибетска книга на мъртвите“, един от най-ценените и с най-могъщо влияние духовни текстове. Романът на Портие изследва съкровените общочовешки въпроси: за живота, любовта и смъртта... Ан и Евън са на почивката, за която винаги са мечтали – да пътуват из необятната гръд на Хималаите, когато ужасна злополука става причина да поемат по съвсем друг път. Оттук нататък повествованието става история на приемането, на катарзиса, когато умовете се отварят за вероятността животът, който познаваме, да не е единственият, а смъртта да не е едничкият само край. Събуждайки спомена за класически творби като „Алхимикът“ и „Джонатан Ливингстън Чайката“, повествованието е изключително възвисяващо и обогатяващо и преобразява начина, по който гледаме на света – но и по който възприемаме себе си в него.

ЗАГЛАВИЕ: "Вината в нашите звезди"
АВТОР: Джон Грийн

Шестнайсетгодишната Хейзъл знае, че не й остават повече от няколко години живот. Затова тя гледа на себе си преди всичко като на „професионално боледуваща“. Но един ден в групата за взаимопомощ, която посещава, се появява Огъстъс Уотърс. И ето как историята на Хейзъл е на път да бъде пренаписана.

Мъдър, дързък и суров, „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн е труден за преглъщане роман за смешното и трагичното в това да си влюбен и... на крачка от смъртта.

More Books