Следва

Рапърът Nana пристигна в България за лятното издание на "Обичам 90-те"

Проектът „Предмет на време“ среща две артистични гледни точки към света

Елица Ранова и Роуз Ранов откриват съвместната си изложба на 9 август във Варна...

Events преди 9 години
Тази събота Варна ще посрещне една американка, която живее в България и една българка, която живее в САЩ, с техните лични истории за времето. На 9 август от 18:00 часа в Читалище "Варненски Будители-1926" двете дами ще открият съвместната си изложба.

Елица Ранова е антрополог с концептуален интерес към изкуството, там където то среща антропологията. В предстоящата изложба Елица е избрала да включи свои снимки, колажи и предмети, които провокират романтичния поглед към отминалото време на комунистическата реалност в страната ни. Роуз е художник по образование и голям почитател на българската природа, чиито форми са неин основен източник на вдъхновение през последната година, в която тя живее в София и през която е създала картините и творбите си за „Предмет на време“.


 
Проектът на Елица и Роуз, които са свързани помежду си от семейство, кръстосано през Атлантическия океан, разглежда функцията на времето в осмислянето на преживяванията на пътуващата личност. За Роуз, американка - живееща в България, и за Елица, българка - живееща в Съединените Щати, времето и пътуването маркират начина, по който познати и ежедневни черти на живота в България изграждат нов поглед върху индивидуализирането на личността, жените и околната среда.

Картините на Роуз Ранов взимат митологическа мярка на времето и разглеждат изграждането на женската личност чрез растителността и сгъвките на един пейзаж, който е едновременно веществен и дълготраен като Витоша и Родопите, и същевременно преходен и ефимерен като разместването на душевен пласт. Фотографиите и колажите на Елица Ранова, както и общите инсталации на двете авторки, разглеждат колекции от предмети и практики, които се предават от поколение на поколение без церемония, но с потенциала да служат като суровини за създаването на нови и еманципирани преживявания на личността и на жената.
 
     
 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?