Следва

Класически канадски ябълков пай

Йога против стрес - 4 пози с чудотворни сили

Ако представата ти за перфектна релаксация включва вана с ароматна пяна, чаша червено вино и 10 епизода на любим сериал, разбираме те напълно...

Health преди 9 години

Ако представата ти за перфектна релаксация включва вана с ароматна пяна, чаша червено вино и 10 епизода на любим сериал, разбираме те напълно. За съжаление, ако това е решението ти и за стресови ситуации, може да се окаже, че пропускаш най-ефективната техника за релаксация – практикуване на възстановителна йога. По същия начин, по който традиционната йога укрепва мускулите и костите, възстановителната йога укрепва и тренира нервната система, за да може с лекота тя да преодолява стресовите ситуации в ежедневието.

Възстановителната йога се състои от три основни стъпки: отпускане на тялото и мускулите; бавно, продължително и дълбоко дишане и успокояване на ума.

Практикуването на релаксиращи пози ще насочи вниманието ти към зоните на тялото, в които се натрупва най-много напрежение, независимо дали това са раменете, кръста и бедрата или пък коремната област. След като локализираш мястото, вместо да се бориш с напрежението, опитай да релаксираш, за да възстановиш силите си. Положителен ефект има и насочване на вътрешното дишане към тази зона.

Предлагаме ти да опиташ с тези четири пози, и поне мъничко да се приближиш към състоянието на зен. Добре е всички положения, или тези, които ти допадат най-много да се правят от три до пет пъти седмично, като оставаш в позата между пет и двайсет минути. Да, двайсет минути могат да правят чудеса!

Крака вдигнати на стената


Легни по гръб и вдигни краката си на стената. Ако това създава прекалено много напрежение върху прасците, сгъни коленете и сложи крака върху стол или легло. Повдигането на краката кара кръвта да се насочва към корема и храносмилателните органи. Тъй като прекарваме по цял ден в изправено положение, позата обръща лимфния дренаж и насочва лимфната течност към коремната област, където се намират всички храносмилателни органи. Възстановеното кръвоснабдяване в коремната област повишава енергийните нива и тонуса.

Усукано лежане по корем


Седни странично на подложка или легло, сгъни колена под ъгъл 90 градуса и с въртеливо движение легни така, че дясното ти рамо да е насочено към лявото коляно. Спомни си как майките на малките животни ги успокояват като ги слагат по корем върху гърдите си. Тежестта поставена върху гръдния кош създава чувство за сигурност, комфорт и релаксация.

Легнало положение с опора


Легни по гръб и сложи възглавница или навито на руло одеало, за да повдигнеш коленете си.
Флексорите на бедрата са първите мускули, които реагират при стрес, физическо или психическо напрежение, защото отговарят за нашата готовност за отбрана и ни държат мобилизирани през целия ден. Ако им осигурим малко опора и отпускане, в комбинация с дълбоко дишане, флексорите ще отпочинат и напрежението ще изчезне.

Легнала поза с огледални стъпала


Легни по гръб с крака сгънати в коленете. После остави коленете да се отпуснат встрани, а стъпалата да застанат огледално едно към друго. Това е много женска, ин поза, която действа балансиращо и релаксиращо срещу всички видове неразположение.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.