Йога против стрес - 4 пози с чудотворни сили

Ако представата ти за перфектна релаксация включва вана с ароматна пяна, чаша червено вино и 10 епизода на любим сериал, разбираме те напълно...

Ако представата ти за перфектна релаксация включва вана с ароматна пяна, чаша червено вино и 10 епизода на любим сериал, разбираме те напълно. За съжаление, ако това е решението ти и за стресови ситуации, може да се окаже, че пропускаш най-ефективната техника за релаксация – практикуване на възстановителна йога. По същия начин, по който традиционната йога укрепва мускулите и костите, възстановителната йога укрепва и тренира нервната система, за да може с лекота тя да преодолява стресовите ситуации в ежедневието.

Възстановителната йога се състои от три основни стъпки: отпускане на тялото и мускулите; бавно, продължително и дълбоко дишане и успокояване на ума.

Практикуването на релаксиращи пози ще насочи вниманието ти към зоните на тялото, в които се натрупва най-много напрежение, независимо дали това са раменете, кръста и бедрата или пък коремната област. След като локализираш мястото, вместо да се бориш с напрежението, опитай да релаксираш, за да възстановиш силите си. Положителен ефект има и насочване на вътрешното дишане към тази зона.

Предлагаме ти да опиташ с тези четири пози, и поне мъничко да се приближиш към състоянието на зен. Добре е всички положения, или тези, които ти допадат най-много да се правят от три до пет пъти седмично, като оставаш в позата между пет и двайсет минути. Да, двайсет минути могат да правят чудеса!

Крака вдигнати на стената


Легни по гръб и вдигни краката си на стената. Ако това създава прекалено много напрежение върху прасците, сгъни коленете и сложи крака върху стол или легло. Повдигането на краката кара кръвта да се насочва към корема и храносмилателните органи. Тъй като прекарваме по цял ден в изправено положение, позата обръща лимфния дренаж и насочва лимфната течност към коремната област, където се намират всички храносмилателни органи. Възстановеното кръвоснабдяване в коремната област повишава енергийните нива и тонуса.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.