Следва

КА–ТЕ Home design

От архива: Началото на Readers profile. С Мария Темчева

Мария е живяла в Париж и Милано и с удоволствие ни разказа за собствения си background, хубавата си чанта Галиано и...

All About Life преди 13 години

За да ти напомняме, а и на нас самите, какво сме направили за отминалите четири години, ще се опитаме да се върнем назад в историята на ViewSofia с авторски материали, подбрани с единствената цел да ти доставят повторна наслада от четенето!

В традицията на 10-те най-добри материала, които си припомняме след всеки изминал месец защото са готини, свежи и авторски, за тези 4 години ще се опитаме да селектираме точно 40.

В следващите дни, до крайната дата 4 януари, ще изваждаме от архива на собствената си съкровищница по един емблематичен за модата, медията или града материал, който си струва да бъде прочетен отново!

С това интервю ViewSofia сложи началото на един нов вид нетипичен за българските медии представяне на читателската аудитория. Всеки, който се отличава със стил, усет към модата и успява да го изрази чрез всички възможни начини за комуникация с нашата редакция, е поканен на интервю.

Така се случи с Мария Темчева, която в момента е собственик на мултибрандния бутик Love Labels и първия "активен"
читател, интервюиран в тази рубрика:



(29.10.2008 година)

Като авторитетна модна медия ViewSofia винаги се е интересувала от мнението и личния опит на читателите си. И когато става дума за едно от най-силните читателски присъствия, в съзнанието на екипа без съмнение изплува името Мария Темчева. Младата дама не пропуска да прегледа съдържанието ни поне по 2 два пъти на ден и точно заради това нашата обратна връзка с нея бе на чаша хубаво ароматно кафе. Получи се изключително интересен разговор за мода, дизайн, бутици и една млада дама със собствено отношения към всичко това.

Мария е живяла в Париж и Милано и с удоволствие ни разказа за собствения си background, хубавата си чанта Галиано и бъдещи идеи, свързани с модата.

V. S. Ти си най-активният читател на ViewSofia? Колко време прекарваш с нас на ден?
М. Т. ViewSofia е любимото ми интернет списание. На обед преди да изляза и вечер ви чета винаги.

V. S. На колко години си?
М. Т. 24

V. S. Имаш ли си гадже?
М. Т.
Понятието „гадже” го оставих някъде в тийнейджърския ми период, сега споменавам само мъже на сърцето ми, а гаджетата не ги броя, те нямат история, нито бъдеще...

V. S. С какво си облечена днес?
М. Т.
Любимите ми за този сезон ботуши Vicini, сукман Malloni, чанта Galliano, която ми подейства като я видях, както казвате вие, като “breathtaker”, кожено яке Nolita, часовник Irina Volkonskii на лявата ръка, който е уникат - дизайнерката е от чеченски произход, но живее в Париж, работила е за Castelbajac, сега има своя линия бижута, повечето от които са единични и във всеки модел има по нещо, което не се повтаря в следващия; часовник Montblanc на дясната ръка, очила Victoria Beckham.

V. S. Любим дизайнер?
М. Т. Възхищавам се на модата на John Galliano по начина, по който харесвам музиката на Енио Мориконе или архитектурата на Гауди, той превръща всяка своя колекция в спектакъл и истинско изкуство, пренася те на хиляди години и километри от тук, разказва истории и съживява дрехите. От консуматоркса гледна точка, като потребител, харесвам вторите линии на Galliano, Alexander McQueen и Hussein Chalayan, както и Malloni, Custo Barcelona.



V. S. А аксесоар?
М. Т.
Обувки. С всичко друго може да се направи компромис и да прекриеш, че не е качествено или e евтино.

V. S. Колко чифта обувки имаш?
М. Т.
Не знам, не са малко, но никога не съм ги броила. Всичко, което не нося подарявам, не задържам нищо, което смятам, че няма да сложа или ми е омръзнало.

V. S. Колко от тях си обувала само веднъж?
М. Т.
Обувките с висок ток обувам по най-малко пъти. Лятото си купих много красиви сандали Alexander McQueen със златен ток във формата на гола жена с ангелски криле, за съжаление успях да ги обуя само за 10 минути, тъй като са адски неудобни и мога да ги нося само в седнало положение...но пък имах най-страхотните седнали сандали.

V. S. Как ти се откъсва от сърцето чифт Gucci, за да го подаряваш?
М. Т.
Не се привързвам към вещите. Скъпите неща и луксът като цяло са променлива на парите, ако имаш – купуваш, ако нямаш – не купуваш. Модата е преходна и нетрайна, не съм вещоман, нито съм превърнала фирмите в култ. Не се самоопределям или отъждествявам с която и да е скъпа дреха, не си градя нито самочувствието, нито поведението върху това. Човек трябва да търси достойнствата на личността и характера си в неща, които не зависят от материални обстоятелства, защото животът е колело, не знаеш от коя страна ще попаднеш утре. Затова трябва да имаш самочувствие на пълноценен човек заради качествата си, а не заради притежанията си, иначе попадаш в ужасните редици на комплексираните и ограничени хора. Избягвам такива хора, които са неспособни да водят разговор за друго освен за дрехи и скъпите нещата, които си позволяват или мечтаят да си позволят, отегчават ме до смърт.

V. S. Малки чанти или удобни торби?
М. Т.
Зависи от outfit-a...ако съм преценила, че на даден look съответства микроскопична чантичка, взимам нея и слагам само телефон и пари.

V. S. Ти fashion victim ли си?
М. Т.
Като характер и личност не съм едностранна и конвенционална, затова не мога да се определя като принадлежност към някое стилистично течение или като fashion victim. За мен модата по принцип е алтернатива на изкуството, която ми позволява да реализирам по най-директен начин някакво послание. Всеки outfit е един образ и малък театър в главата ми, как искам да изглеждам и какво искам да предам като присъствие и образ, в съответсвтие с тази идея имам контингент от 15-20 магазина, където търся отделните компоненти, днес може да имам R&B акцент, утре да съм boho-chic. Единственото, от което бягам е гротескният вид и несъответствието между излъчване и дреха.



V. S. Кое беше първото дизайнерско нещо в твоя гардероб?
М. Т.
Не знам, от малка майка ми ми купува скъпи неща и не мога да определя. Дизайнерските дрехи и аксесоари не са ми фетиш. Харесват ми много, възхищавам се на красивите модели и се радвам, когато мога да ги имам, глобалната консуматорска истерия и медийна пропаганда ми влияят естествено, но това са само дрехи, не може да очакваш, че могат да ти дадат нещо, единствено хората и човешките взаимоотношения ти дават и взимат. А и човек може да си купи лукс, но не и стил, поведение и излъчване, които всъщност те правят „high level”.

V. S. Кое е най-доброто място за шопинг в София? А в Пловдив?
М. Т.
София: Catwalk заради C’N’C; Gioia заради Galliano и Frankie Morello; Trendbox заради Moschino и Miu Miu; D&G заради D&G; Stefanel; Studio B52 и Casadei заради обувките.
В Пловдив мащабите са по-стеснени, любимият ми магазин за бижута със скъпоценни камъни е Carissima, предлагат персонализирани и ексклузивни бижута с диаманти, имат страхотно виждане и подбор на модели.

V. S. Какво си учила? Къде?
М. Т.
Завършила съм политически науки и дипломация във Франция (Sciences Po, висше училище, където са завършили повечето френски президенти и висши държавници, включително и Кристиан Диор), после учих бизнес науки и маркетинг в Милано (Università di Bocconi).

V. S. Сега с какво се занимаваш?
М. Т.
След като се върнах от Италия работих близо 2 години в Българска Народна Банка, в Международната дирекция. Работата ми там ме възпита на доста дисциплина, коректност и уважение към хората, защото се работи в екип. След като напуснах се насочих към частния сектор, по-точно, от тази есен взех правата за продажба на три нови фирми за българския пазар. В момента съм в процес на подготовка на първия магазин в София, очаквайте от януари.

V. S. За финансист разбираш доста от мода?
М. Т.
Идеята ми да се занимавам с мода, чрез откриването на multibrand магазин, е от една старана обоснована от бизнес параметрите на този пазар и свободните нишите за развитие в България. От друга страна това ще ми позволи да вложа собствената си креативност при подбора на колекциите и да се обогатя чрез работата и срещите ми с талантливи хора от света на модата. Модата ми харесва и ме вълнува, защото е необятна, освен големите дизайнери и бизнес машината, която задвижва всичко, всеки човек от улицата, от африканско племе или от даден народ е творец и интерпретира, това ме предизвиква да се интересувам от връзката между тези елементи.

V. S. Според теб кои са по-добри в модата - французите или италианците?
М. Т.
Италианците имат поговорка, която гласи, че всички красиви неща са италиански, което не е далеч от истината. Френската мода и естетика са по-софистикирани, инертни, не са загубили корените си на haute couture, женствеността е култ и луксът никога не е достатъчен. Докато италианците са по-динамични, непостоянни и подвластни на тенденциите. Италианските дизайнери са истински артисти, с много идеи, емоции и мобилност, които превръщат колекциите си във фойерверки. Така че е въпрос на усещане, няма по-добри, на този етап предпочитам всичко италианско, но това е и заради възрастта ми.

V. S. Живяла си в Париж и Милано, защо се върна в България?
М. Т.
Няма по-голямо богатство от това да пътуваш и да откриваш. Разширих кръгозора си, преодолях много бариери и създадох контакти, които тук в България са невъзможни. В Париж никога не съм мислила да оставам, хората са студени и градът е прекалено френетичен. Милано ми хареса като динамика, но най-важното е, че където и да си не може да живееш сам. В България условията да се развиваш не са равни за всички, обществото е с доста нетипична структура, но тук е семейството и приятелите ми. Бих живяла навсякъде по света, стига там да е някой, от който не искам да се отделям, иначе, ако си предприемчив и имаш желание, навсякъде има работа и реализация.

С внимание към очилата Victoria Beckham и чантата Galliano

V. S. Спомена ни, че ще отваряш бутик, какво ще продаваш там?
М. Т.
Две от фирмите John Rocha и Yigal Azrouel са висок клас дамска мода, която бих определила като авангарден градски шик. В колекциите на John Rocha и Yigal Azrouel присъства неправилна геометрия на линиите, което се среща като разпознаваем елемент при малко марки на българския пазар. Третата френска марка Manoush се характеризира с бохо-шик стил и романтични акценти във формите и материите. Целевата ми група клиенти е модерен тип градски хора, между 25-40 г., които бягат от пошлото, традиционното и консервативното. Във визията на магазина също ще акцентирам върху авангардните елементи, модерен прочит на интериорния лукс, който да съответства и подчертава стила на дрехите. Цялостната ми представа е за пространство, което притежава дефинирана индивидуалност и няма случайно подбрани неща.

V. S. Кои са най-хубавите места за шопинг в Париж, Милано и където си била?
М. Т.
Това е една много дълга тема... Париж е необятен, всеки път откривам нови места. Ако нямате много време, идете директно в Printemps и Galerie Lafayette на Haussmann, там има под един покрив много от известните европейски и американски марки. Кварталът Saint Germain е друго място, където обичам да пазарувам, малки улички с много моно и мултибранд магазини, освен световно известните дизайнери има винтидж бутици, както и бутици на нови, алтернативни дизайнери. Colette е най-известният concept store, не само в Париж, но и в света, така че след Айфеловата кула и Лувъра, е другото задължително място за посещение.
В Милано имам три основни опорни точки, първо известният участък Vittore Emmanuelle - Monte Napoleone - Via della Spiga – via Manzoni и уличките между тях, там задължителна спирка заради интериора е Just Cavalli и вътрешната градина на Dolce Gabbana, двата магазина на Daad предлагат уникална селекция на марки и модели, от там никога не излизам с празни ръце, следват още няколко must see: Malloni, Dsquared, Moschino, Alexander Mcqueen, Patrizia Pepe, Gio Moretti, Vivienne Westwood, Rinascente 4ти етаж, заради Hussein Chalayan, Maison Martin Margiela, Kurt Geiger, Helmut Lang, Marc Jacobs. Втори участък е Zona di Porta Ticenese и трети задължителен за всеки уважаващ себе си почитател на модата - concept store Corso Como 10.
Бангкок е градът, който ме впечатли с големите мащаби на търговси площи, моловете са огомни, броят им и скъпите фирми също, между повечето от тях има въздушни мостове за по-бързо предвижване. Мой фаворит: Erawan, не най-големият, но най-стилният.

V. S. Ако трябва да ни организираш beauty trip за един ден в София на кои места ще ни заведеш?
М. Т.
Красотата изисква повече от един ден време. Ако е понеделник или сряда ще ви заведа на тренировка Power Plate и след това на антицелулитен масаж, ако е петък ще ви заведа на диамантен пилинг на лице и ще ви подложа на зеленчукова диета. За всекидневните грижи ще се разходим до щандовете на Shiseido и Juvena за серум, дневен и нощен крем, La Prairiе за почистваща пяна и тоник. Всеки, който иска да е красив, трябва да се харесва и уважава, да е щастлив и да има до себе си някой, чиито комплименти и отношение да действат по-силно от ботокс и хиалуронова киселина.


 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.