Следва

Face to face: Боян Бенев за приложението "Предай нататък"

Класически канадски ябълков пай

Класически канадски ябълков пай...

Food преди 9 години

Необходими продукти:
8 ябълки, твърди за готвене
200 гр. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. канела
1 щипка сол
1 с.л. индийско орехче, настъргано
30-40гр. безсолно масло, разтопено
1 жълтък

За тестото:
2 и 1 / 2 ч.ч. брашно
3 / 4 ч.л. сол
1 ч.ч. (ок. 250гр.) безсолно масло, със стайна температура
1 / 4 чаша (60 мл) студена вода
ок. 50гр. заквасена сметана
1 яйце

Начин на приготвяне:
За тестото: В купа смесваме брашното със солта. С помощта на блендер или миксер разбъркваме и добавяме маслото, което трябва да е със стайна температура, омекнало. Бъркаме до получаването на хомогенна и гладка смес.

Смесваме водата, заквасената сметана и яйцата; поливаме бавно върху сместа с брашното, бъркаме, за да се смеси добре всичко и добавяме лъжица-две вода, ако е прекалено сгъстено, за да се разбърка добре.
Разделяме на половина: Оформяме на дискове. Увиваме всеки поотделно и ги слагаме в хладилник, за да се охладят (около 30 минути). (бел.ред. в този вид можем да съхраняваме тестото до 3 дни в хладилника или да го замразим за срок от 1 месец.)

За плънката: Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки резени (около половин сантиметър). Поставяме ги в купа. Добавяме захар, царевичното нишесте, канелата, солта и индийското орехче. Смесваме ги внимателно.
На леко набрашнена повърхност разточваме половината от тестото с дебелина около половин сантиметър. Поставяме го във форма за пай. Оформяме по ръба внимателно и подреждаме сместа от ябълките върху този блат.
Разточваме и останалото тесто. От него оформяме около 2 сантиметра пласт, с който покриваме всичко. Сгъваме добре по ръба и правим дупки, за да може да „диша” сладкиша.
Смесваме яйчен жълтък с 2 ч.л. вода и намазваме по повърхността. Поръсваме със захар и печем в добре загрята фурна 40 минути.

Паят е готов, когато придобие хубав и златист загар.

More Food