Следва

33 оборота със страхотния Renault Twizy или Най-любимите точки в града. # 10 Elephant Bookstore

Face to face: Боян Бенев за приложението "Предай нататък"

Телефоните са неизменна част от ежедневието и фотоархива ни и все по-често запечатваме важните мигове в живота си с тях...

All About Life преди 9 години
Телефоните са неизменна част от ежедневието и фотоархива ни, и все по-често запечатваме важните мигове в живота си с тях. Снимаме, обработваме и нерядко споделяме хубавите моменти в различни социални мрежи, а там моделът на поведение е един и същ. Коментираме, впечатляваме, трупаме харесвания и кръгът се затваря. 

Тези дни обаче, попаднахме на едно ново приложение, което леко разчупва досегашните ни представи за случване на нещата. Приложението Forward. С нетрадиционния подход към потребителите определено се различава от всичко останало, което сме ползвали.

Всичко, което ти трябва, за да го ползваш, е да го изтеглиш. Регистрация не е необходима и от това става ясно, че е възможно да останеш анонимен. Няма как да харесаш снимка с един клик или да я коментираш. Това, което можеш да направиш е да се насладиш за първи път свободно на кадрите, които получаваш и ако ги оцениш да ги препратиш с едно приплъзване надясно. 

Каква е идеята зад тази необвързваща комуникация със случайни потребители? Излизането от една рамка, разчупването на създадения и утвърден модел за използване на интернет пространството и ъпдейт на представите ни затова, което се случва в средите, в които се движиш.
 
"Предаването нататък", както директно съобщава заглавието на мобилното приложение, ти дава възможността да уловиш потока от информация без да попадаш в ограниченията на личните си интереси. Без следене, просто удоволствие, без публичност, само ти и кадърът пред очите ти…

 

Истината е, че сме истински фенове на това приложение и решихме да потърсим създателите му, за да ни разкажат малко повече за идеята, която стои зад него. Те, за наше и всеобщо щастие, се оказаха българи. По-лесно не би могло и да бъде. 

Поканихме инициатора на проекта Боян Бенев, който на чаша чай ни разказа всичко...

V.S. Здравей! Като за начало, сподели ни как се стигна до идеята за приложение с такъв характер? Различно е от всичко друго, което сме виждали и ползвали. Няма как да не те попитаме кое те провокира да мислиш в тази посока?
Б: Разговаряйки с приятел, как се развива комуникацията между хората в интернет, независимо дали е през компютър или телефон. Информацията, която достига до теб е базирана изцяло на твоята активност в миналото. Твоите интереси се филтрират на тази база и не се видоизменят спрямо приложенията и социалните мрежи. Разбира се, този тип свиване и фокусиране се е засилило напоследък. 

V.S. И това те провокира да мислиш в посока как би изглеждало приложение, което не следва същата треактория?
Б: Да. Идеята е да получаваш случайно съдържание, което да достига до теб анонимно. И ти сам да прецениш дали ти харесва без това да се афишира по някакъв начин.

V.S. И как се случиха нещата, за да е факт Forward? Колко човека се включиха в разработването му и колко време ви отне това?
Б: Случи се изключително бързо, в рамките на два уикенда. Бяхме четири човека. Двама, които го разработиха - Мартин Спасов и Христо Дачев, един, който създаде логото - Константин Диамандиев и аз, човекът, който даде идеята и презентира модела, по който да функционира приложението.

V.S. Имате много интересно лого. Какво точно представлява?
Б: Прехвърляйки идеи за това как да изглежда случайно стигнахме до една стара детска песничка за трите слепи мишки (Three Blind Mice). Скритият подтекст е, че те са слепи, но всъщност виждат повече от останалите. Като метафора, която беше удобна препратка към нашата идея.



V.S. Защо точно приложение за мобилен телефон?

Б: Защото е най-лесния и оптимален вариант предвид идеята за свободата, която предлага. Освен това потребителят на телефона е само един, не е като при компютъра, там  хората, които го ползват могат да са много повече. 

V.S. Информацията, с която работи приложението е във вид на снимки. Това ли бе първоначалната идея? 
Б: Да, снимки. Може да са лични или свалени от интернет, без значение. Това беше идеята. Мислихме и за клипчета, но преценихме, че искаме да видим първоначално какъв ще е ефектът от пускането му в този вид. Какъв ще бъде интересът на хората към нещо по-различно от това, с което са свикнали.



V.S. Кои са опциите, които можеш да използваш?
Б:
Избираш снимка, поставяш й заглавие и я изпращаш към десет случайни човека. Ако до теб достигне такава, чието съдържание ти се вижда неприемливо, натискаш флагчето долу вдясно и няма повече да я виждаш.

V.S. А ако просто не ти хареса кадъра, който ти се предлага?
Б:
Със слайд налявo се маха, вместо да се сподели. Така пътят му към един потребител е приключил. 

V.S. Да разбираме, че това е един опит за пробиване на статуквото в тази сфера и основната идея е на първо време да се види как се приема общо от потребителите?
Б:
Да, точно това беше идеята, без определени цели за догонване. До този момент това, което можем да знаем са отзиви от близки и познати, които го използват. Те от своя страна го споделят на други свои приятели и ако те го харесат, също го пробват.

V.S. Значи се получава истинско предаване нататък. Спомена клипчета, има ли и друго интересно, което би могло да намери място в приложението на същия принцип?
Б:
Би могло да се сработи и с новини, например. Статии. Защо не?!

V.S. Супер, пожелаваме в такъв случай много предавания нататък и последно: коя е най-далечната точка, до която е достигало приложението?
Б:
Нова Зеландия, може би...


Повече за приложението тук>>
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.