Следва

Стилиян Иванов с нов филм – за Лидия Ковачева

Мария Шарапова за The Edit: What it takes to be the best!

Героиня в новия брой на Thе Edit е Мария Шарапова, която припознаваме успешно като наше момиче...

Други преди 9 години

Героиня в новия брой на Thе Edit е Мария Шарапова, която припознаваме успешно като наше момиче; която удържа първа победа на "Уимбълдън" на 17 и стана абсолютна световна звезда с над 90 милиона долара приходи от началото на кариерата си. Пред изданието тя разказва за гаджето си Григор Димитров, личните амбиции, любовта към обикновения живот, както и за живота в САЩ и връзката с родната Русия. Иначе казано, готин разказ за това как се става най-добър, придружен от великолепни, и ужасно далеч от спортната естетика снимки.

Сред рекламните договори на 27-годишната рускиня се открояват тези с фирми като Tag Heur, Nike и Cole Haan. Освен това Мария е на 6-а позиция в световната ранглиста. 

Трудно е изобщо да се срещне човек в света, който не е чувал името Шарапова. Мария свива рамене:

Водя обикновен начин на живот. Винаги съм живяла близо до морето. Имам къща на Манхатън-Бийч в Калифорния и в Сарасоте, във Флорида. Там хората почти не ме безпокоят. В този смисъл, те, видимо, уважават спортистите.

След напрегнатото тримесечно участие в различни турнири, Шарапова успя да отдели време за кратък отдих в Мексико с родната ни гордост - все по-разкошния Григор Димитров. Как Мария се отнася към папараците?

Смеем се с това. Винаги ми е допадал детективският дух на Шерлок Холмс. Започвам да си мисля: "Боже мой. Как ни намериха?" Ние сме на място, на което има само пясък и океан. И изведнъж се появява лодка. Когато сме у дома и не се занимаваме със спорт, се превръщаме в двама обикновени души, които се опитват да живеят собствения си живот. Така че всичко това ни се струва забавно.


На шест години, когато Мария още живее в Сочи, случайно се запознава с Мартина Навратилова. Още на следващата година Маша заминава за САЩ, за да тренира в легендарната академия IMG Academy във Флорида. Майка й Елена остава в Русия, а баща й Юрий заминава с нея. По онова време той не говори и думичка английски. За да плаща заниманията на дъщеря си, работи на няколко места. Две години по-късно майката на спортистката също пристига в Америка.

Шарапова признава:

Родителите ми ме научиха на страшно много. Двамата се върнаха абсолютно спокойно към предишния си живот в Русия. Дадоха ми чувството за реалност. Видяха в мен потенциал, и бяха наясно, че ще ни се наложат жертви. Но те никога не си представиха колко далеч ще стигнем.

Тенисът винаги е бил на първо място за Мария, но далеч не е единствената страст на младата жена. Освен спорта, тя пуска линия бонбони под марката Sugarpova: сладостите се продават в 30 страни по целия свят. Неотдавна тя вложи средства и в тексаския бранд за слънцезащитни средства Supergoop.

Плюс всичко изброено, Мария е дизайнер и на собствена линия обувки за Cole Haan:

Много ми харесва да проследявам процеса. Обожавам творческата част, бизнесът, и усещането за тяхната взаимовръзка. Когато бях по-млада, мислех, че мога да стана архитект. В душата ми е да се занимавам с дизайн.

По мнението на интервюиращия, в личността на Шарапова най-много впечатляват топлотата й, контрастираща с амбициозната и енергична нейна тенис-същност.


Независимо от дългите години живот в Америка, Мария се смята за рускиня. Припомняме, че на церемонията по откриването на зимната Олимпиада в Сочи именно тя носеше факела. Шарапова не е съгласна с критиките по адрес на родната й страна:

Ако хората знаеха как изглеждаше Сочи преди, то никой нямаше да се оплаче, че няколко хотела не са готови за игрите. Там нямаше нито един стадион. Всичко се изгради от нула.

По време на интервюто Шарапова се държи като истинска американка: усмихва се широко, реагира спонтанно и с ентусиазъм кима с глава. Самата тя се усеща двойствено чрез принадлежността си към две абсолютно различни култури:

В Русия живеят не само родителите ми, но и всички роднини. Когато съм у дома с мама и татко, говоря на руски. Ако помоля мама да ми сготви нещо, винаги става дума за руска кухня. Имам приятели по целия свят, и собственост в САЩ. Но начинът, по който мисля, е типично руски. Свикнала съм с американския начин на живот, но, в известен смисъл, това няма общо с нещата, които са вътре в мен.

От майка си Мария наследява любовта към класиката в облеклото:

Когато мама пристигна в Америка, не можеше да повярва колко безбройни са там търговските центрове. Ние много ходим по магазините. Тя винаги си избира нещо просто и спокойно, в кремави или бежови тонове. Често й казвам: "А как ти се струват тези принтове? Страхотни са". А тя ми отвръща: "Но тази дреха ще остане с мен много дълго време". Сега вече и аз имам този подход. Просто обожавам добре ушитите базови неща, които във всеки момент можеш да съчетаеш в страхотни комбинации.

Шарапова е фен на супермодерните неща на Isabel Marant, Raquel Allegra и Rick Owens. Най-важното обаче е удобството на дрехите по време на път:

От април до юли непрекъснато пътувах, а носех само един куфар. За цялото време, докато отсъствах от къщи, се купих само едно единствено нещо - палто Celine, за което тогава не беше сезонът. Обожавам небрежните неща, такъв ми е животът - далеч не всяка седмица съм на мероприятие, на което да сложа рокля Alexander McQueen. Вадя и обличам директно дрехите от куфара.

По думите на Шарапова, най-важното нещо в живота са равновесието и хармонията:

Това важи не само за тялото, но и за духа. Ако 80 процента от времето поддържам самодисциплина, то 20-те оставащи процента посвещавам на почивката. Тогава всичко е наред.

Интервюто на русата хубавица е придружено от страхотни снимки, предлагаме да се насладим заедно!






More Други