Следва

Фондю с три вида сирена

Throwback Thursday: 10-те парка и градинки в София, в които ЛЯТОТО има друг вкус

Разхождайки се из сивия град, особено през лятната жега, с павета, излъчващи топлина под...

All About Life преди 7 години

Разхождайки се из сивия град, особено през лятната жега, с павета, излъчващи топлина под краката ни, единственото, което ни се иска е да се откъснем за малко, да изпием кафето си на по-различно място, да избягаме и да се "хванем за зелено"...

В София, ура за градоначалниците и хората й, има великолепни паркове и градинки, малки зелени петънца на общия еднотипен фон, ако можеше да ги погледнеш от високо. Затова утре взимаме обяда си, излизаме от офиса и подаряваме на себе си и спокойствието си половин или цял един час в най-близката до нас градска градина. Чувството, както да планираш такова малко градско бягство, така и да го осъществиш, е неописуемо. Затова, днес избрахме да изброим десет от любимите, емблематични и добре познати паркове и градини из целия град, без които София нямаше да е същата, а оттам - и ние! 

Една  класация за лятно софийско вдъхновение! Вземете шепа свежест и вие. Може и още днес!

Борисова градина



Няма как да не започнем с нея. Тя определено води в класацията за популярност. Когато е създаден паркът, той се е намирал в покрайнините на града. След разрастването на столицата Борисовата заема една солидна централна част от нея. Мястото сменя няколко имена във времето, а това, което носи днес, му е дадено в чест на родилия се престолонаследник. Паркът е създаден по проект на швейцареца Даниел Неф.



Поетапно през 20-и век се изграждат стадиони, тенис кортове, детски площадки, летните естради, конната база, паметниците и добре познатото ни езеро Ариана. В него софиянци за първи път карат лодки, а през зимата - кънки на лед. Мястото е средоточие на млади хора и на онези, които искат да си припомнят своята младост с още една разходка по алея Яворов. И ние често се улавяме, че когато сме в района, предпочитаме да си вземем по кафе и да се разхождаме дълго по хладните алеи.

Паркът Заимов



Паркът се появява през 50те години на миналия век на мястото на бивши военни казарми. Носи името на генерал Владимир Заимов, макар за известно време да е бил преименуван на Оборище. На територията му се помещават драматичен тетър "София" и театрална работилница "Сфумато". Не е много голям по размери, но е чудесно място за отдих и разходка.



Това е първият парк с WiFi достъп и първият, станал обект на проект, преди около 10 години, целящ да го превърне в парк на скулптурата в столицата. И досега немалка част от футуистичните и сюрреалистични елементи на това начинание са все още там, само трябва да обърнете внимание на тревните площи около централната алея. Като деца често сме играли по детските му площадки и до сега обичаме след разходка по паветата на Дондуков да стигаме до него и да сядаме някъде около двата шадравана.

Градската градина



Чак се чудим нужно ли е да казваме, че е направо модерно да седнеш с приятели при Народния. Независимо от времето на денонощието, там кипи страшен живот, особено през топлия сезон. Всеки ден, минавайки, виждаме хора с фотоапарати, а много често и току що създадени семейства, дошли да запечтат паметния момент на това емблематично място.

В самото началото на миналия век, когато е изграден тетъра и там се е помещават и националната опера и балет, така добре познатата ни градинка се е укарсявала от мъничък чугунен фонтан. Няколко такива са били поставени на ключови места из София. През петдесетте години на миналия век при рекунструкция той е премахнат. През 80-те се изгражда този, който познаваме и до днес, и който преди около година бе реставриран. Изградена е по идея на губернатора Алабин и името, което й е дадено е: Градина "Александър II".



Градската градина е първата обществена градина на София и до днес се радва на вниманието на млади и стари. Когато пейките не достигат, съвсем обичайно е да се оползотворят и тревните пространства около алеите. Сядаме там по-рядко... просто защото обикновено няма място.

Градинката пред Кристал



Името идва от ресторант Кристал, който се намирал непосредствено до нея. В момента това, което напомня за някогашното му съществуване, е името на градинката и спомените на бабите и дядовците ни и понякога на майките и бащите ни.



Тя е засегната от бомбардировките през втората световна война и реконструирана след това.

Там често се провеждат изложби и други културни събития. По време на войните миналия век, бомба засяга една част от нея, която и до ден днешен е вдлъбната и се е превърнала в любимото място за прекарване на outdoor-време в центъра на града.



Княжеската градина



Или по-известна като градинката при паметника на Съветската армия. Преди София да се превърне в столица, мястото представлява заблатена местност. А през зимата, когато ливадата замръзнела, бъдещите столичани карали кънки и си правели увеселения. По идея на княз Батенберг там се появява зеленчукова и овощна градина с няколко павилиона цветя, като десетина години след това мястото е превърнато в Ботаническа градина и е част от комплекса с две градини към царския дворец.

По идея на Княз Фердинанд се изграждат стъклени павилиони, оранжерии и алпинеум с хиляди редки видове. Към 40-те години на миналия век там се помещава "царската детска градина", с лабиринт, басейн, летен театър. В средата на века е издигнат паметника на Съветската армия и оттогава името си остава така.



В градинката има заграден специално участък за домашни любимци, а мястото е водещо по посещаемост сред централните паркове в града

Докторската градинка



Името идва от едноименния паметник, намиращ се в сърцето на градинката, изграден в името на загиналите медицински работници от времето на Руско-Турската война. Паркът е дело на чешкия архитект Антоний Томишко и е реализиран в края на 19 век.



Естествен интериор са останки на стари археологически паметници. На мястото се провеждат джаз фестивали и ретро винтидж пикници на открито, озвучени от суинг ритъм.

Паркът на Военната академия



Този парк отвори вратите си за посетители през 2010 година и оттогава посреща тетрални и оперни постановки на открито и хиляди гости. Градината е изградена заедно с Военната Академия, най-старото учебно зведение в България и датира от началото на 20 век. Паркът е реализиран по идея на австрийксия архитект Фридрих Грюнангер. Стилът й е английкси, с прави алеи и пространства, съобразени с естествения ландшафт на района. Езерото с върбите около него е във формата на буквата "Ф", по повод името на княза, поръчал изграждането на екстериора около Военната академия.



Емблематична е и дървената беседка в централаната част на парка, романтична и вълшебна, почти като онези от градините на Чехов. Лятната сцена за постановки е чудесно разнообразие от обичайните културни мероприятия. А ако случайно си забравил да си вземеш книга за своя неделен следобед там, не се безпокой, в началото на парка има изградена библиотека на открито, от която може да заемеш някой роман за няколко часа.

Южен парк



Паркът спада към големите столични зелени пространства и е значително по-нов в сравнение с дотук споменатите. Проектът по изграждането му стартира през 70-те години на миналия век. Проектиран е в пейзажен стил като са използвани за основа теренът и формите, ограничени в територията му. Днес той е дом на 65 вида птици, 29 от които защитени и 2 вида, вписани в Червената книга.



Паркът е притегателно място за много хора, чест домакин на фестивални прояви. Ако ви се кара колело, можете да го направите във всяка градинка. Но ако искате да се забавлявте с приятели с рикша, това е единственото място в града. Има обособена зона за най-малките с увеселиния, подобно лунапарк. Там спокойно прекарваме цял ден, без да усетим как времето е минало. Отлично място и за така любимия джогинг или бързо ходене.

Западен парк



Известен е още като "Христо Смирненски", наскоро го научихме, макар много често да сме де подвизавали там с томче негови стихотворения. Опитвали сме да го обиколим целия, но все остава някой неопознат участък. Не случайно е най-големият парк на територията на града. През парка тече река. Изграден е през средата на миналия век, а преди време е представлявал "разсадник" на столицата за много растителни видове.



Наскоро беше направен ремонт на детски площадки, беседки и други подобни съоражения и оживлението в Западния нарасна. Дървесните видове, които те заобикалят от алеите, те карат да се пренесеш в някаква гориста местност и да забравиш, че се намираш в град.

Северен парк



Поредният, ориентиран спрямо посоките на света парк на територият на града. Изграждан почти по същото време като останалите големи паркови пространства. В момента радващ се на ремотна дейност за удобство на посетителите му. Паркът разполага с обособени пространства за деца, през него преминава река, подобно на Западен парк, а големите площи в покрайнините му са идеални за упражнения с парапланер. През пролетта все още могат да се видят гнездящите наблизо щъркели, които се разхождат из окосените ливади.

More All About Life