Следва

Неприятни като внушение - Кончита, Ашли и Лагерфелд

Петте неща, които НЕ харесахме в модата през изминалата седмица

Преди дни британският канал Channel 4 News обвини един от най-големите...

All fashion преди 9 години

Данъчен скандал около Net-a-porter

Преди дни британският канал Channel 4 News обвини един от най-големите интернет-ритейлъри в укриване на данъци. В ефира се появи информация за това, че Net-a-porter мамят данъчните служби.

Журналисти от Channel 4 News съобщават, че интернет-гигантът Net-a-porter, отчитайки се финансово за 2013 година, споменава загуби в размер на 42 милиона долара, въпреки че цифрите на икономическите анализатори говорят точно обратното.

По мнението на експерти, оборотът на Net-a-porter за миналата година възлиза на около 740 млн. долара. Само че заявяването на загуби позволява на компанията да спестява плащането на данъци, както и да увеличава бонусите на своите топ-мениджъри. Представители на Net-a-porter не коментират ситуацията, но е твърде вероятно да смятаме, че историята ще има продължение.



Натали Масне основателката на британската модна верига Net-A-Porter


Модната индустрия напоследък просто се тресе от подобни скандали. В центъра на вниманието вече бяха такива уважавани марки като Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Prada, Bulgari и Valentino. Кой ли е следващият, това първо. И второ, много унизителна ни се струва цялата тази работа за бранш като модния, който обичаме, който подкрепяме, включително и като клиенти, и за който работим.

Hermès станаха жертва на парфюмен обир



През август крадци изчезнаха в неизвестна посока, натоварени на пристанище в северна Франция, отнасяйки със себе си контейнер със скъпи аромати на бранда.

По делото, заведено от Hermès в момента се води разследване. Крадците са откраднали парфюм на стойност 602 000 долара, или 450 хиляди евро. Все още остава неизвестно дали престъпниците са възнамерявали да откраднат именно парфюм, тъй като пристанище Rogerville се явява едно от най-големите в страната, но липсата на извънредно ценната суровина е факт.

Тази кражба е най-новата от вълната престъпления в областта на модната индустрия, случили се във Франция. През април бутиците на Dior и Celine в Париж бяха ограбени, а липсите бяха изчислени на 110 хиляди долара, а по-рано, през март, известният бутик Colette беше обран и "олекна" със стоки за 800 000 долара. В страната се наблюдава устойчив ръст на грабежите от 2008 година. И все по-често престъпниците обръщат внимание на предмети на лукса и модата. Отвратително, ограбването по принцип, ограбването на красота - още повече.

Неприятни като внушение - Кончита, Ашли и Лагерфелд





Две жени, едната с главно Ж, другата - не, по стечение на някои житейски обстоятелства, станаха изкълчените героини на Карл Лагерфелд за сесията му за петия брой на модното издание на Карин Ройтфелд - CR Fashion Book. Едната, хубава дама в напреднала бременност, е Ашли Гууд, другата - слабичка, дългокоса и брадата - е Кончита Вурст.

Двете преди това се появиха и в рамките на последната Седмица на висшата мода в Париж - Ашли за Chanel, госпожица Вурст - за Jean Paul Gaultier, което и се превърна в най-обсъжданото събитие на форума, отразено и от View Sofia. Снимките на Карл Лагерфелд, подкрепящ много бременната отдавнашна негова любимка Ашли Гууд и на Жан Пол Готие, целуващ ръка на екстравагантната победителка на Евровизия, се появиха в мрежата повече пъти, отколкото който и да е модел от съответните колекции. Нищо странно - и двете булки, защото тази роля именно играха моделите в ревютата, са кардинално различни от общата представа за нормално в света на моделите и в света въобще, и нормално напомнят за полъх на промени в тези две вселени.

Към бременните жени, по принцип и отдавна, е прието да се отнасяме с далеч по-голямo внимание, отколкото към брадатите младоци, така че на Седмицата Ашли Гууд предизвика доста много положителни възгласи, за разлика от милия Кoнчита, който бе удавен в ненавистни коментари. Но Вурст, така или иначе, бере плодовете на своята постевровизия популярност, и ето че лъсна по жартиер и пред обектива на Маестрото. Младата дама разказва на страниците на CR Fashion Book за това как се е калявал характерът й през годините: "Създавах Кончита в продължение на много дълго време... Всъщност това е историята на целия ми живот. Израснах в малко австрийско селце, достатъчно консервативно, и бях странно малко момченце, обличащо се като момиче".

Всичко много хубаво, но снимките в списанието са откровено неприятни. Той и тя си приличат като брат и сестра, той по-мургавичък, но с еднакви черти. Двамата изглеждат пошло заедно. Нейните пози са гадни, особено тази със смъкнатия панталон. Той е противен в нахалното си негласно изискване да Я възприемем, и изобщо не се е получило нищо, освен ефекта на евтината популярност, защото Кончита още е интересна на неколцина, а бременната жена е нещо като модно-естетски фетиш в последите 20-ина години, на който вече определено му е време да отшуми.

Лагерфелд е имал и по-добри идеи, определено.

Виж всички снимки тук>>>

От пони, и скъпи, ама грозни



Разбираме феновете на грозните и скъпи едновременно обувки. Това е тип сладък мазохизъм, много приличен на онзи, който с удоволствие си самопричиняваш понякога, притиснат от странно настроение, гледайки например парламентарния контрол в петък по БНТ. Или някое безумно предаване в съботно-неделния пояс. И още много подобни неща. Трудни за преглъщане и същевременно толкова абсурдни, че някаква тайна вътрешна сила просто те бута да го правиш.

Като например, да си купиш ултра грозните кецове, сътворени от иначе отличните Maison Martin Margiela за Кание Уест.



За рапърът знаем, че е страшен фен на модната къща и тотално го схващаме. За модната къща също се досещаме, че сътрудничество от този тип води до някои положителни търговски тенденции. Но не разбираме защо, след като в нито един концерт в рамките на турнето си за промотиране на последния си албум Yeezus, Уест не мина без по нещо от Маржела - било то прочутата маска MMM, създадена специално за него, или дрехите на модната къща, до една направени ексклузивно за артиста, в това число и обувките, им трябваше на двете страни да стигнат до тази ужасно спорна крайност, изработена, вероятно много прецизно, от кожа на пони и струваща нито цент повече или по-малко от 909 долара.



Нещото, упоменато в каталозите на добрите он-лайн бутици като кец, има странна футуристично-праисторическа форма, подметка в бежово и дебела каишка за стягане около глезена, позиционирана над езика на обувката.

Да си ги носи Кание, е еднопосочният извод от огледа на този моден продукт. Ние не ги щем.

Авторекламата на Салма Хайек



Актрисата пусна собствена козметична линия още през август 2011, а ето че съвсем скоро светът ще види и нейната първа рекламна кампания.

Козметичната линия Nuance Salma Hayek сравнително успешно се продаваше в аптеките през първите три години след пускането й, но очевидно Салма има стремеж към разширяване на аудиторията. В резултат, през октомври излиза първата рекламна кампания, лице на която, естествено, е самата актриса.



Четирите фотографии, дело на Хасе Нилсен, имат за цел да привлекат вниманието към двата бестселъра: кремът anti-age и протеиновият тоник за лице. Салма Хайек се надява, че с помощта на новата кампания ще успее да запознае с линията си доста повече жени.

Но, и тук идват поне две Но-та: първо, обидната предвидимост на кампанията дразни - Салма, та Салма, сама на себе си реклама. И второ - снимките, естетиката и внушението, което носят, включително зелената стена зад актрисата в цвят, дословно същия като на тоника, откровено показват упражнение по рекламен дизайн на някой много, много начинаещ човек. Гримът е скучен, позите - и те.  

More All fashion