Следва

Възможните съперници на Лудогорец в групите

Лошите навици, как да се справим с тях

Ако не пушиш или не употребяваш наркотици, може би си мислиш, че...

Health преди 9 години

Ако не пушиш или не употребяваш наркотици, може би си мислиш, че нямаш лоши навици.
И какво, ако постоянно си гризеш ноктите или дъвчеш дъвка?

Разбира се, не всички лоши навици са вредни, но те могат значително да усложнят живота и да въздействат неблагоприятно върху здравето.

Зависимостта от навици - това е защитна реакция, позволяваща на човек да намали стреса и да се отпусне, благодарение на което да се почувства по-добре. Обикновено, тези навици не са опасни, но може да дразнят другите.

Никак не е лесно да се отървеш от вредните си навици. Причината е проста - навиците могат да увеличат производството на допамин - невротрансмитер, наречен също "хормон на удоволствието".

По този начин, самият мозък, в който се произвежда допамина, непрекъснато ще изисква нова порция от този хормон, като по този начин допълнително вкоренява навика, който с времето става норма на живот, без която човек не се чувства комфортно.

Ще опишем 10 лоши навици, от които не е невъзможно да се отървеш.

Храненето късно вечер



Лекото похапване късно вечер е един от онези лоши навици, които са изключително трудни за преодоляване.

Едно е, ако решиш да хапнеш плод или зеленчук, друго е, ако предпочиташ чипс, пържени картофи и сладолед.

Защо сме толкова привлечени от храни, богати на мазнини, захар и калории? Поглъщайки такава храна, ние не само засищаме своя организъм, но също така получаваме удоволствие от вкусовите качества на продуктите.

Доказано е, че продукти с високо съдържание на мазнини и въглехидрати повишават настроението чрез невротрансмитери като серотонин и анандамид. Тези химически вещества действат като опиати и могат за кратко време да намалят стреса и дори физическата болка.

С този навик може да се справим като заменим храните с високо съдържание на мазнини и въглехидрати със зелени листни зеленчуци и плодове, съдържащи фолиева киселина и други полезни витамини, които помагат в борбата с депресията.

Сред тези продукти, специално внимание заслужават спанака, брюкселското зеле, цитрусовите плодове, авокадото, морковите, целината, цвеклото, тиквата, семената и ядките.

Важно е също така да се избягва храненето пред телевизора - гледането пречи да се фокусираме върху яденето, а това води до безконтролно поглъщане на храна в големи количества.

Навика да се гризат ноктите



Гризането на нокти не е толкова вредно за здравето, като употребата на храна късно вечер, но все пак не е много приятно (и дори е срамно) да имаш грозни нокти.

Този навик е предизвикан от безпокойство и можем да съдим за психологическото състояние на човека, само като погледнем ноктите му.

За сведение! Американската психиатрична асоциация класифицира гризането на ноктите като обсесивно-компулсивно разстройство, към което също се отнася упоритото въртене и скубане на косата.

Интересното е, че повечето хора с подобни разстройства не искат да се отърват от лошия си навик, защото той им носи удоволствие (нещо повече, те дори намират за приятно да си гризат ноктите).

Но! Гризането на ноктите може да доведе до увреждане на кутикулата, кървене и дори бактериална инфекция.

За сведение! Кутикулата е част от кожата, която покрива ноктите и изпълнява много важна роля. Тя е един вид защитно покритие за тъканта, отговаряща за растежа на новите нокти.

Освен това, кутикулата служи за защита на още мекия кератин, който се втвърдява като расте и по този начин образува обичайния нокът.

Как да се отървем от този навик?
• Може да нанесем специален горчив лак за нокти, който се продава в аптеките.
• Да помислим как да се успокоим, тъй като именно нервното напрежение често става причина за гризането на ноктите.
• Да насочим вниманието си към по-полезни и приятни неща: разходки сред природата, интересни книги, подреждане и почистване на дома.

Прокрастинация



Прокрастинацията е термин в психологията, с който се обозначава поведението на човек, който осъзнава, че е необходимо да извърши определени действия, но отлага и игнорира планираните дела, превключвайки своето внимание към незначителни неща или забавления.

Психолозите наричат това борба с тревожността, която е свързана с началото или края на каквито и да било дела или с взимането на сериозни решения.

Ние често се шегуваме с бавните хора, но отлагането "за по-късно" - това е наистина лош навик, който води до безполезно губене на време, загуба на пари и авторитет в обществото. И проблема тук не е в липсата на време, а в неспособността човек да организира правилно деня си.

Трудно е да се разбере мотивацията за такова поведение, но най-честите причини са:
• Страхът от провал или очакването на голям успех.
• Страхът от взимането на погрешно решение.
• Протест срещу налагането на чужд модел на поведение.

Ако наличието на този навик се отразява зле на работоспособността, настроението и съня, значи е настъпило време нещо да се предприеме.

Може да си поставим ясни цели, евентуално с някакви лични награди и да си представим удовлетворението, което ще получим, когато завършим планираното навреме.

Не трябва да се колебаем да помолим за помощ близък човек, който да контролира и насърчава новите ни начинания.

Вулгарен език




Когато чуем нецензурна реч по телевизията или в някой филм, това може да бъде доста забавно.
Но в реалния живот не е толкова смешно. Като живеещи в едно съвременното общество, трябва да сме наясно, че мръсният език е проява на простащина, невъзпитаност и нетактичност.

От една страна, на ругаещите им липсва самоконтрол и те не са в състояние да изразят мислите си по подобаващ начин. От друга страна, вулгарната реч успокоява човека, като по този начин блокира по-сериозни последствия (например, физическо насилие).

Проучванията показват, че хората, които псуват, понасят по-лесно болката, защото по време на ругаенето се отделя адреналин, блокиращ болезнените усещания.

Освен това, псувните притъпяват душевната болка и неприятните преживявания. Но колкото повече човек ругае, толкова по-малко ефективен става този метод за справяне със стреса.

Един от начините да се преодолее този лош навик е използването на психологическия похват "Кълна се в парите си".

Тази техника се състои в това, че ругаещият трябва да заделя в банката значителна сума пари всеки път, когато си позволи ругатня.

Желателно е да се включи човек, който ще следи за спазването на правилата на тази игра. Спестените пари е желателно да не се харчат за развлечения, а за придобиване на действително необходими неща.

Може също да се направи опит, ругатните да се заменят с измислени (най-важното - прилични) кодови думи.

За сведение! Многобройни проучвания показват, че на практика всички хора ругаят.

За повечето това е универсален език, с помощта на който те изразяват различни емоции (това може да бъде чувство на радост, болка или омраза).

Според статистиката, нецензурните думи в младостта обхващат от 0.3% до 0.7% от цялата реч, докато при възрастните този показател достига от 1% до 5% (а понякога и повече). Т.е. мръсният език е сериозен проблем, с който трябва да се борим.

Балони от дъвка



Правенето на балони е цял детски ритуал, на който се учим, както например, да свирим с уста или да караме колело.

Но в зряла възраст, ние обикновено не дъвчем дъвка, за да правим балончета, които при спукването си издават специфичен звук.

Постоянната употреба на дъвка - това е вреден навик, който помага на някои хора да намалят стреса или да се справят със скуката. Въпреки това, дъвченето на дъвка има и положителни страни.

Изследователите са установили, че дъвчейки дъвка, хората се съсредоточават по-добре и по-лесно насочват мислите си, но само през първите двадесет минути.

Може би затова някои хора дъвчат дъвка по време на работа. Също така дъвченето тренира дъвкателните мускули, да не говорим за подобряване на кръвообращението във венците.

Но! Проблемът е в това, че безкрайните плякания, предизвикани от спукването на надутите балони, дразнят околните хора, особено колегите в работата.

Освен това! Научно доказано е, че дъвченето на дъвка може да има неприятни последствия, сред които гастрит, формиране на неправилна захапка и загуба на пломби.

Изходът от тази ситуация е прост: винаги да се има предвид, че основната цел на дъвката е да освежи дъха и не трябва да се дъвче повече от 15 - 20 минути.

Закъсняване



В училище за закъснение може да ти напишат забележка, ако закъсняваш за работа, може да бъдеш уволнен за нарушаване на трудовата дисциплина, а това вече е голям проблем.

Дори ако постоянните закъснения не водят до сериозни проблеми, те показват, че човек е неорганизиран и се отнася непрофесионално към работата си.

В ежедневието, приятелите или близките може да се обиждат от факта, че винаги закъсняваш за важни мероприятия.

Закъсняването може да се дължи на липсата на дисциплина или на навика да се живее без планове. Също така, някои хора се ласкаят от факта, че ги чакат.

Интересен факт! Някои психолози смятат, че хроничното закъснение - това е симптом при разстройства на настроението, като депресия. Едно скорошно проучване показва, че около 17% от хората страдат от хронично закъсняване.

Ако има желание такъв човек може да стане по-точен, като престане да се доверява на вътрешния си часовник. Важно е да се научи как правилно да изчислява времето, което му е необходимо за пътя до офиса или дома.

Ако си много зает, планирай предварително деня си, задай напомняне в своя смарт телефон или лаптоп, води си записки...

Лошият навик да се прекъсва



Животът ни е изпълнен с постоянен шум и отвличащи вниманието фактори: било то мяукаща под прозореца котка, звънене на телефони или звуци от ремонта на съседите.

Особено досадно е, когато те прекъсват по време на разговор, при това многократно. Изниква следното предположение: прекъсващият иска да каже нещо, което е много по-важно от това, което другия говори.
И все пак, от време на време, всеки от нас прекъсва някой, въпреки че това се смята за неучтиво.

Понякога просто е необходимо да се прекъсне нечий монолог. Това е приемливо, ако искаме да зададем важен въпрос, който е актуален в този момент (например, по време на презентация или лекция), но трябва да го направим тактично и вежливо.

Прекъсването на събеседника може да е породено от положението в обществото (който притежава власт, често прекъсва събеседника си). Не се притесняваме да прекъснем своя подчинен или колега в работата, но никога не се осмеляваме да направим същото с шефа си.

Независимо с кого разговаряме, трябва да сме наясно с етиката: без значение каква е връзката ни със събеседника, първо трябва да изчакаме да се изкаже и след това да кажем своите мисли...

Интересен факт!
Според някои проучвания, мъжете прекъсват своите събеседници два пъти по-често, отколкото жените.

Как да се научим да изслушваме търпеливо? Като се опитваме се да съсредоточим върху това, което говори нашия събеседник и да формулираме предварително своя отговор. Ако не можем да чакаме, хубаво е да се поставим на мястото на своя опонент.

И да си водим бележки, ако се страхуваме, че ще забравим това, което искаме да кажем.

Слухове и сплетни




Ако клюките не съществуваха нямаше да бъде толкова забавно и интересно, тогава нямаше да има ТВ-шоу, нито Интернет сайтове и списания, посветени на популярни и известни хора, които обичат да са център на вниманието. Много "звезди" изпитват удоволствие, когато личният им живот се разглежда "под микроскоп".

Някои хора не могат да устоят на изкушението да споделят с другите пикантна информация. Това е начин да установят връзка с приятелите си и да придобият авторитет в техните очи.

Понякога това ни помага да повдигнем собственото си самочувствие. Клюкарите измислят куп оправдания за своите думи, от рода на: "Аз не правя нищо лошо". Освен това, занимавайки се с лични истории, интриги, с поредните клюки, времето тече много по-бързо.

В работна среда клюките може да се превърнат в огромен проблем, поради това, че внасят раздор в колектива, намаляват самочувствието и работоспособността. И в семейния живот, една изплувала тайна, може да донесе много негативни последици.

Ако мислиш, че в разговорите си позволяваш да говориш зад гърба на другите, опитай се да се поставиш на мястото на човека, който обсъждаш, винаги е неприятно да чуеш за себе си негативна информация.

За да се преодолее този вреден навик, специалистите съветват да се постъпва по следния начин:
● Не поддържай разговори, при които се обсъжда друг човек (особено с негативен тон).
● Опитай се да откриеш и отстраниш причината, провокираща клюките.

Нервност



Нервността е знак, че човек просто не може да седи на едно място. Причини за такова поведение може да бъдат стреса, нервното напрежение или обикновената скука (именно така човек изразходва излишната енергия).

Нервността е лош навик, но някои изследователи смятат, че подобно поведение може да е от полза.

Такава хиперактивност понижава нивото на кортизола (известен още като "хормон на стреса").

В стресова ситуация (например, по време на изпит) нервността помага правилно да се формулират мислите и да се активизират тези части на мозъка, които отговарят за мисловните процеси.

Постоянните (макар и малки) натоварвания ще помогнат на хиперактивните да се поддържат в добра физическата форма.

Но! Неспособността да седиш на едно място е един от онези лоши навици, които могат да имат негативни социални последици. Така че, ако човек постоянно размахва с ръце или диша шумно, това може не само да пречи на околните да работят, но също така и да ги дразни.

Обикновено, когато човек познава навика си, той започва да се контролира и с времето може напълно да се отърве от проявите на прекомерна активност.

Прекалената нервност може да бъде един от симптомите на редица заболявания, сред които:
● синдром на дефицита на вниманието и хиперактивност (СДВХ);
● биполярно разстройство (или маниакална психоза);
● синдром на Турет.

В такива случаи е необходима професионална помощ от лекари-специалисти.

Компютърна зависимост



Много лесно може да пропилееш времето си, гледайки в екрана на компютъра, телевизора, таблета или телефона. Повечето от нас прекарват пред компютъра не повече от 40 часа седмично.

Освен това, мнозина предпочитат да прекарат цялото си свободното време в гледате на телевизионни предавания и общуване в социалните мрежи.

Учените са установили, че прекаленото взиране в монитора на компютъра и екрана на телевизора може да предизвика умора на очите и да доведе до влошаване на зрението.

Освен това е доказано, че постоянното гледане на видео може да увреди човешкия мозък (установено е, че зависимостта на тийнейджърите от Интернет и видео игри влияе негативно върху състоянието на челния дял на мозъка).

Разбира се, гледането на телевизия и ползването на Интернет има много предимства, но в същото време не трябва да забравяме и за разходките с приятели, съвместното прекарване на времето със семейството си и изпълнението на ежедневните задължения, за които често не стига време, именно поради прекаленото увлечение по виртуалния живот.

Интересен факт! Всеки осми американец има симптоми на зависимост от Интернет, а в азиатските страни - всеки трети.

Прости съвети, които могат да помогнат за намаляване на времето, прекарано в мрежата:
● Остави телефоните и другите устройства, когато влизаш в тоалетната и банята.
● Храни се на масата, а не пред телевизора.
● Чети книги (може да прослушваш необходимата информация по време на разходки, сутрешно бягане или дълго пътуване).

 

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.