Следва

Discovery и Eurosport ще работят с общ екип за разпространението на каналите си в региона и Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка

През дървени очила: Димо Димов - едно страхотно модно откритие

До преди да видим неговите, бяхме свикнали очилата, които избираме да носим, да са...

People of art преди 9 години

До преди да видим неговите, бяхме свикнали очилата, които избираме да носим, да са изработени от пластмаса, или, в по-изискания случай, от метал. Фиксирайки светналите си погледи върху неговите обаче, разбрахме, че има и друга алтернатива. По-добра, по-нестандартна, по-секси и по-красива.

Дървени очила! Такива поискахме, щом видяхме произведенията на Димо.

А идеята да ви запознаем с него и да ви покажем защо емоцията връхлита така всеки, запознал се с творчеството му, ни дойде мигновено, щом се срещнахме.

Димо Димов изработва очила, страхотни при това, от дърво. Прави го в едно като извадено от приказка ателие.

Любезен домакин, той ни показва цялата си вселена, с всеки детайл, преживян и премислен от самия него.

Уникално място на уникален човек, в което ти става неудобно, че оставаш разбъркано, когато си тръгваш.



Димо обича дървото, а то обича ръцете му. Младият мъж сътворява всеки чифт на ръка от началото до края. Декорът наоколо тематично е сцена с любимия на всяко дете Пинокио. Сещаме се как: „Имало едно време едно парче дърво. То не било някакво специално дърво, а обикновена голяма цепеница, каквито през зимата слагат в печките и камините, за да затоплят стаите..." И ни става още по-уютно. А самото ателие е дело на 140 Ideas.

Преди около две години в ЮАР, където завършва Архитектурни технологии, на гости му идва приятелка. След неколкодневно разглеждане на красотата, която ги заобикаля, му хрумва идеята за тези очила. Докато разглежда списание в хотелската стая, Димо попада на американски дървени очила и решава, че трябва да ги има. Оттам тръгва прословутото търсене, свързано с много обикаляне на града и така, на края на деня, той се оказва горд собственик на едничък чифт от магнетичните красавици от списанието. 

Показва ни ги, но, честно казано, неговите ни харесват повече. Докато се радва на новата си придобивка в онзи момент, през ума му минава мисълта, че изработката им не е непосилна и си казва: Ще направя такива? Прибирайки се в България, след успешното си дипломиране, започва. Излишно е да споменаваме колко упоритост и внимание към детайла са необходими, за да пробваш отново и отново, докато не постигнеш желания резултат.

Но Димо е търпелив и първите прототипи стават факт.

Показва ни няколко останали от тях. От онзи сравнително отдавнашен момент до днес нещата еволюират, идеите и моделите се развиват, цветовете стават все повече. Чифтовете се придружават от калъфчета, и те изработени на ръка, и ключодържатели, носещи логото, модела и годината на направа. Разбира се, цветовете на калъфчетата са съчетани с тези на очилата, така че да си подхождат. Получават се адски готини комплекти.



Колкото повече си говорим и наблюдаваме, толкова по-ясно ни става - колко прецизно и с колко внимание се реализира всеки един чифт очила. От момента на разчертаването им на хартия до онзи, в който спокойно ще могат да бъдат прибрани в кутията и да отпътуват към щастливия си бъдещ притежател. Защото това не е манифактурна фабрика за създаване на едни и същи екземпляри. А творческа работилница, от която излизат уникати. А Димо е готов да направи вашия модел единствен и неповторим.

Омагьосани от него и заниманието му, решихме да му зададем няколко въпроса, а той сам да ни обясни как се случват нещата, как се реализира една идея и какво представлява всъщност този необичаен, естетичен и супер модерен бизнес:

V.S. Тук е пълно с различни модели, някои са прототипи, други са на части, трети готови. Как избираш точно кои от тях да направиш?
Д: Според онези, които всички познаваме много добре и носим. И тези, които ми харесват най-много, а в момента това са GOLDIZ.

V.S. Как хората се свързват с теб? Как могат да се сдобият с чифт очила?
Д:
Ами пишат ми във Фейсбук страницата ми.* Също така има готови модели в две любими барчета в София.

V.S. Какви очила човек може да си поръча, на какви идеи се навиваш?
Д:
На практика мога да изработя от дърво всеки модел очила. Човек може ако иска и да ми нарисува и изпрати идеята си, а аз да преценя, като я разчертая възможно ли е да се осъществи. Вариантите са много.



V.S. По колко време прекарваш на ден в ателието?
Д:
Почти целия ден. Когато работя над някой модел, и особено ако ми е приятно и ме зарежда идеята.

V.S. Би ли отказал поръчка?
Д:
Ако е неосъществима идеята на някой, да. Също ми е много важно позитивния човек отсреща, така ми е по-приятно и го правя с повече желание.

V.S. Споделял ли си идеите си с някой не толкова близък? Открадвали ли са ти идея досега?
Д:
Честно казано да, правил съм веднъж грешката да споделя пред не толкова близък човек идея за бъдещ проект и след няколко месеца той ми се обади, за да ми съобщи, че така и така, цитирайки моята идея, работи по нея. Оттогава не разказвам за бъдещите си планове. Когато станат реалност, всеки ще може да ги види.



V.S. Какво е това, около което си увил слушалките си? Виждам логото ти върху него.
Д:
Това е Infinity Wrap, малка идея и удобен аксесоар. Видах я в интернет и я трансформирах по-мой вкус. Откакто направих първия, слушалките ми са винаги прибрани по този начин.

V.S. Супер. Да питаме ли от къде идва идеята за логото на DWooD?
Д:
И името и фамилията ми започват с тази буква и се получи супер, вписвайки се в основната дума (wood- дърво), около която се върти всичко.



V.S. Какво се случва ако някой случайно счупи своите очила? Вече установихме, че са здрави, но все пак...
Д:
Дава ми ги, и, ако е поправимо, ги оправям. Общо взето обаче по-сериозните щети са невъзможни за ремонт.

V.S. Участва в "София диша" тази година, беше част от еко вълната, кой беше най-интересния чифт, който показа?
Д:
Да, участвах. Най-новият може би, с гравирани сцени от съветската анимационна класика "Ну, погоди". Всички сме го гледали като деца, беше много приятно да се работи по тях.



V.S. Да, върна ни назад във времето след като ги видяхме. Имаш ли представа колко бройки си изработил до момента?
Д:
Повече от сто, много приятели ми подаряват тефтер и ми дават идеята да започвам да си записвам. Все пак, не малка част от тях са само по един екземпляр. И въпреки това, на този етап не знам с точност. Искам да продължавам да се развивам и подобрявам, да пробвам нови модели.

Интересно ми е изключително много когато получа някоя нестандартна и изпълнима поръчка. Някой ден може и да почна със статистиката...

Нашата ститистика за творчеството на този страхотен и талантлив мъж започва от днес. Ще броим и следим готините му произведения, защото мечтаем, толкова много мечтаем, да има повече като Димо Димов тук! 

Пожелаваме му успех!






*За повече информация - страницата му: facebook.com

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра