Следва

Домашна лимонада: 8 от най-добрите рецепти

Дизайн за вдъхновение... Женско царство

Ритуалите за разкрасяване на една жена, тайнството, с което магията се случва, са...

All About Life преди 9 години

Ритуалите за разкрасяване на една жена, тайнството, с което магията се случва, са нещо много специално. И всяка от нас, тайнствено ритуална, има своето лично пространство у дома за това. Нейният кът, будоар, тоалетка, там, където се крият женските тайни. Най-интимната интериорна част.

За първи път тоалетката се появява преди около три века. Първоначално представлява вариант на скрин, но с по-малко чекмеджета. Можем да си представим за момент онази далечна и помпозна епоха на 18-ти век, в която са се носели огромни перуки и не малко количество грим. Време, в което приготвянето за излизане на една дама от висшето общество е отнемало часове. Часове, прекарани пред нейната тоалетка, в нейния собствен будоар. Светая светих, до който десетките й обожатели са се опитвали да се домогнат. За да зърнат за миг чифт копринени ръкавици или шишенце с пленително ухание.

Интересен факт е, че по онова време тези интериорни бижута са използвани еднакво и от мъжете и от жените. Пищна епоха - гримът и перуките са неизменна част от тоалета и на мъжа.

Така към 19-ти век тоалетката е абсолютно задължителна и обособена самостоятелна част от обзавеждането на спалнята, независимо от пола на обитателя й. И освен в аристократичните среди от обществото, намира своето, макар и не така пищно проявено място и при буржоазията и средно заможните търговски класи.

Следва бляскавият 20-ти век, Ар Деко, бурлеската, кабаретата, първите филмови продукции. Тогава тоалетката процъфтява и достига абсолютния си блясък.

Нека си сетим за първите черно-бели холивудски продукции. Главната героиня, абсолютно зашеметяваща, често показвана в своя блясък и разкош в пентахаус, някъде из висините на небостъргачите на Манхатън, стояща пред своята тоалетка с размазан грим и Moet под ръка. След като сърцето й е разбито и дори диамантената огърлица, поставена пред нея от някой петролен магнат, не е в състояние да я ободри.

Размечтахме ли се вече? Определено, да. С развитието обаче на цялостната атмосфера в обзавеждането на апартаментите и гоненето на практичността като основна посока, тази толкова женска част от дома е изгубила част от своя блясък. И все пак, в последните няколко години се наблюдава събуждане на интереса към нея. Дамската тоалетка изживява свой ренесанс и отново започва да се налага като задължителна в женските спални.

Затова днес показваме 26 от най-пленителните, кукленски, вълшебни тоалетки, за които всяка жена мечтае.

















































More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.