Следва

Квартал на тротоарите

Домашна лимонада: 8 от най-добрите рецепти

Лимонадата утолява жаждата и помага за охлаждане на тялото. Освен това домашно...

All About Life преди 9 години

Лимонадата утолява жаждата и помага за охлаждане на тялото. Освен това домашно приготвените лимонади са чудесен източник на витамини.

Домашната лимонада е отлична разхладителна напитка, която се приготвя от много отдавна. Самото й название говори, че за приготвянето й са необходими лимони.

6 правила за приготвяне на домашна лимонада:

1. Основната част на домашната лимонада е сок или смес от сок и вода.
2. Водата може да бъде обикновена, газирана или минерална.
3. За вкус се добавят различни сиропи или билки - например, мента.
4. Подслажда се със захар, фруктов или плодов сироп.
5. Лимонадата се сервира охладена във висока чаша със сламка. Чашата може да се украси с цели зрънца, резенчета или парченца плодове.
6. Пие се веднага или се съхранява в хладилник за кратко време

Как се приготвя лимонада?



В съд за приготвяне на лимонада се налива сок, добавя се захар или сироп и други компоненти, всичко се смесва добре и се долива вода - обикновена, газирана, минерална.

Може да се използва шейкър. С негова помощ ще може бързо да се приготви студена лимонада. В шейкъра се поставят лед и лимонада, активно се разклаща, след това охладената напитка се излива в чаша. Ледът остава в шейкъра без да разрежда лимонадата, а само я охлажда.

Лимонена лимонада с канела



Необходими продукти:

Лимони - 10 бр.
Вода - 500 мл - 2 литра
Захар - 300-400 гр.
Канела - 1 пръчица.

Начин на приготвяне:

От лимоните се отстранява кората. Нарязват се на половина и се изстисква сока (може да се охлади). Водата се кипва, добавя се канелената пръчица, лимоновите кори, захарта, всичко се разбърква добре и се оставя да покисне. След това се прецежда и леко се охлажда. Смесва се с лимоновия сок, разбърква се добре и лимонената лимонада с канела е готова.

Количеството вода и захар зависи от количеството лимонов сок, който се получава при изстискването на лимоните, от неговата киселинност и от лични предпочитания.

По желание, в тази лимонада, може да се добави настърган корен от джинджифил.

Малинова лимонада



Необходими продукти:

Сок от малини – 1 литър
Минерална вода – 1 литър
Малини за украса
Mента - 2-4 клончета.
Лимон - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Лимонът се измива, подсушава, нарязва на половина и изстисква. Охладеният малинов сок се смесва с лимоновия сок и минералната вода и добре се разбърква. На дъното на чашата се поставят някои малини. Малиновата лимонада се разлива по чашите и се украсява с листа от мента.

Ябълкова лимонада



Необходими продукти:

Ябълков сок - 500 мл
Газирана минерална вода - 1 литър
Лимон - 1/2 бр.

Начин на приготвяне:

За да се подготви ябълкова лимонада, може да се използва готов ябълков сок, но най-добре е да се приготви пресен. За целта е необходимо ябълките да се измият, подсушат, нарежат на парчета и сложат в сокоизстисквачка.

Ябълковият сок и минерална вода трябва добре да се охладят. След това се смесват в съотношение 1 към 2 или според вкуса, например, 1 към 1. Лимонът се нарязва на кръгчета с дебелина около 2 мм и се добавя към готовата лимонада.

Лимонада с касис



Необходими продукти:

Ябълков сок - 1 част
Сок от касис - 1 част
Захарен сироп - на вкус
Обикновена вода или газирана - 2-3 части
Лайм - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Смесват се сока от ябълки и сока от касис, добавя се чиста питейна вода или минерална газирана, добре се разбъркват. Добавя се захарния сироп, разбърква се и се охлажда. Лайма се нарязва на тънки колелца, които се поставят на дъното на кана за вода и се заливат с охладената лимонада.

Плодова лимонада



Необходими продукти:

Сок от малини - 2 части
Ябълков сок - 1 част
Портокалов сок - 1 част
Питейна вода или минерална - 2-3 части
Mента - няколко клончета.

Начин на приготвяне:

Пресните плодови сокове се смесват с охладената вода, всичко добре се разбърква, добавят се листа от мента. Оставя се в хладилник да се охлади и плодовата лимонада е готова.

Портокалова лимонада



Необходими продукти:


Портокалов сок - 250 мл
Газирана вода - 750 мл
Лимон - 1 бр.
Портокалови резенчета - 4-5 бр.

Начин на приготвяне:

Лимоновата кора се отстранява и се използва за украса на чашите. Изстисканият лимонов сок се смесва с охладения портокалов сок и охладената газирана вода. Лимонадата се разлива в чашите. Портокаловите резенчета се нанизват на сламки и се поставят в чашите.

Цитрусова лимонада



Необходими продукти:

Портокалов сок (прясно изцеден) - 500 мл
Сок от грейпфрут (прясно изцеден) - 200 мл
Лимонов сок (прясно изцеден) - 100 мл
Захар или захарен сироп - на вкус
Газирана минерална вода - 1-1,5 литра
Лимонови и портокалови резенчета за украса.

Начин на приготвяне:

Смесват се портокаловия, лимоновия сок и сока от грейпфрут, разбъркват се, добавя се захарта или захарния сироп и пак се разбърква. В сок се налива минералната вода, разбърква се и се охлажда. Готовата цитрусова лимонада се изсипва в чаши, украсени с резенчета портокал и лимон.

Джинджифилова лимонада



Необходими продукти за 4 порции:

1,5 чаши захар
3,5 чаши вода
6-8 см пресен джинджифил
Лимон - 1 брой
Лимонов сок - 2 чаши

Начин на приготвяне:

В тенджера се кипват 1 чаша вода и захарта, като се разбърква, докато захарта се разтвори. Полученият захарен сироп се отстранява от огъня и се добавя почистения и нарязан джинджифил. Оставя се да се охлади.

Резенчетата джинджифил се изваждат от сиропа, поставят се в блендер, добавят се останалите 2,5 чаши вода и се блиндират. Полученото се прецежда..

Към сиропа се прибавят джинджифиловата вода и лимоновият сок, и се изсипват в контейнер. Престоява една нощ във фризера.

Лимонадата се разбърква с вилица, докато стане на кристали и се сипва от в стъклени чаши. Гарнира се с лимонови резенчета и се поднася веднага.

More from View Sofia

More All About Life