Следва

Totally russian night

Киномания стартира след дни

90 филма очакват любителите на филмовото изкуство на двадесет и втора поред Киномания, която ще се състои от 7...

Movies & TV преди 15 години

90 филма очакват любителите на филмовото изкуство на двадесет и втора поред Киномания, която ще се състои от 7 ноември до 3 Декември 2008г в НДК.

Събитието е запазено мястото само за най-доброто, най-новото, най-признатото и най-коментираното от световното кино.

Филмите, които ще гледаш са интересни премиерни БГ заглавия, както и актуални ленти на британското, френското, италианското, руското кино, също и специална селекция американски независими продукции, азиатско кино, музикални и документални филми.

Филмовата поредица ще продължи почти цял месец и стартира с впечатляващ филм-концерт “Shine a Light”, режисиран от Мартин Скорсезе, който е посветен на рок легендите „Ролинг Стоунс” (Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс).





Очаквай още премиерата на новия филм на Братята Коен “Изгори след прочитане”! В шпионската пародия, наситена с черен хумор, участват Джордж Клуни и Брад Пит, Джон Малкович, Тилда Суинтън, американката Франсиз Макдорманд.

И още британската продукция “Завръщане в Брайдсхед”, този път заснета не като телевизионен сериал, а за голям екран, също заслужава внимание. В ролята на Чарлс е актьорът Матю Гуд (нашумял с участието си в „Мач Пойнт”), а Себастиан Флайт се играе от звездата от „Парфюма” Бен Уишоу. Сред забележителния актьорски състав са и Ема Томпсън и Майкъл Гамбън. С трудната режисьорска задача - да пресъздаде романа на Ивлин Уо за голям екран, се е нагърбил Джулиън Джарълд, който е успял да превърне аристократичната емоция „Брайдсхед” в истинско удоволствие за душата и сетивата.

Тазгодишният носител на Оскар за чуждоезичен филм - “Фалшификаторите” на Щефан Рузовицки има специална премиера на Киномания. Историята в наградения филм се случва в един концентрационен лагер, където е пратен най-добрият фалшификатор на пари в нацистка Германия. Именно там той въвлечен в секретна операция по фалшифицирането на пари на най-големите страни, врагове на Вермахта по това време.

“Лимонова градина” на режисьора Еран Риклис, удостоен с наградата на публиката от тазгодишния фестивал в Берлин, разказва за палестинска вдовица, която трябва да опази лимоновите си дръвчета, тъй като те се явяват заплаха за новонастанилия се в съседство израелски военен министър.

„Гомор” на Матео Гароне по бестселъра на Роберто Савиано отвежда зрителите в дебрите на неаполитанската мафия и нейния бос Гомор, които като в същински Ад вършат жестоки престъпни деяния. Пет от историите в книгата на Савиано са пресъздадени на екрана от едни от най-известните италиански актьори и съвсем обикновени хора – дебютанти пред кинокамерата.

“Кечистът” (удостоен със Златен лъв) на режисьора Дарън Аронофски ще покаже победоносното завръщане на Мики Рурк на големия екран в ролята на Ранди Робинсън, който някога е бил Звездата на кеча, но след преживян инфаркт лекарите са му забранили да мисли за връщане на ринга.

От любимеца на много киномани Мишел Гондри (познат на българските зрители с „Блясъкът на чистия ум” и миналогодишния хит "Науката за съня”) ще бъде показан филма “Bе Kind Rewind”. В него режисьорът отново се проявява като спец в събуждане на въображението. Подобно на предишния си проект, Гондри отново е и режисьор, и сценарист и е успял да създаде вълнение и очакване. Ексцентричният диалог предизвиква спонтанни реакции у зрителя. Всички дочакали тази премиера могат да са сигурни, че търпението им ще бъде възнаградено.

Сред музикалните киноизкушения тази година са: „Джордж Майкъл: Различна история”, представен в секция Панорама, на фестивала в Берлин. Това е документален разказ на самия Джордж Майкъл, който разкрива през собствена призма своя възход от обикновено момче до един от най-големите идоли на своето поколение.

За почитателите на кубинската музика приятна изненада ще бъде световната премиера на филма „Como fue – Кубинско болеро за Йорданка”, създаден от продуцентите на нашумелия „Дзифт”. Освен изобилие от хубава кубинска музика, във филма ще видите Йорданка Христова, която представя своите кубински приятели музиканти – една от тях е звездата от „Буена Виста Сошъл Клъб” Омара Портуондо.

Българската премиера на 22-то издание на Киномания е “Хиндемит” на Андрей Слабаков, който ще бъде показан на 8-ми ноември в зала 1 на НДК.

Билетите за прожекциите в НДК са с цени 10, 8 и 6 лева, а във всички останали салони – "Дом на Киното", "Люмиер", Одеон Филмотечно Кино - 8 и 6 лева.

More from View Sofia

More Movies & TV