Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Август

Няколко заглавия, които изкушават да бъдат прочетени в първите мързеливи, дъждовни есенни дни. 

Books преди 9 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова напоследък често се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман.

В нашия случай това се оказа #НАЖИВООТСОФИЯ на Александър Шпатов, която успя да ни даде един категоричен прочит на градската реалност, но ето още няколко заглавия, които изкушават да бъдат прочетени в първите мързеливи, дъждовни есенни дни. А именно 10-те най-купувани през изминалите 31 дни.

ЗАГЛАВИЕ: Втори шанс
АВТОР: Марк Леви



Андрю Стилман е репортер в „Ню Йорк Таймс” и току-що се е оженил за ученическата си любов. Прави разследване за мрачна страница от историята на Аржентина.

На 9 юли 2012 г., докато тича покрай река Хъдсън, внезапно е прободен в гърба и се свлича в локва кръв. Идва на себе си на 7 май 2012 г., два месеца преди сватбата си. Съдбата му дава втори шанс, той може да се опита да открие кой е убиецът му. Завистлив колега, читател, който е загубил всичко заради негова статия, сериен убиец или ревнива жена? Андрю има два месеца, за да разплете загадката. Дали ще повтори преживяното, или ще избере нови пътища?

Андрю Стилман попада в шеметна история, която го отвежда от Ню Йорк до Буенос Айрес и обратно. Ще успее ли да използва неочаквания втори шанс?

ЗАГЛАВИЕ: Петдесет нюанса освободени
АВТОР: Е. Л. Джеймс



Когато неопитната Анастейжа Стийл среща властния и поразителен Крисчън Грей, между тях пламва чувствен романс, който ще преобърне живота им. Шокирана, заинтригувана и накрая отблъсната от странните му еротични наклонности, Ана настоява за по-дълбоко обвързване. Решен да я задържи, Крисчън се съгласява.

Сега двамата имат всичко – любов, страст, интимност, богатство и целия живот пред себе си. Но Ана знае, че няма да е лесно да обича своя господин Петдесет нюанса, а връзката им ще ги изправи пред предизвикателства, за които не са подозирали. Ще се наложи Ана да свикне с разточителния стил на живот на Крисчън, без да пожертва своята индивидуалност. А Крисчън ще трябва да преодолее нуждата си от контрол и да пребори демоните от мъчителното си минало.
И когато изглежда, че двамата заедно ще преодолеят всички пречки, лошият късмет, злобата и съдбата ще се обединят, за да сбъднат най-дълбоките страхове на Ана.

ЗАГЛАВИЕ: Филе от камбала
АВТОР: Джералд Даръл



"Филе от камбала” ни пренася първо в Корфу, където целокупното Дарълово семейство спретва на майка си рожден ден, който не само тя, а и ние едва ли ще забравим, а после в Камерун, където канените за вечеря гости ще бъдат, меко казано, изненадани от доста неканени. А в кроткия морски курорт Борнмът на английското крайбрежие ще се срещнем с очарователната Урсула, царицата на светските гафове.

ЗАГЛАВИЕ: Къща от карти
АВТОР: Майкъл Добс



Политическият трилър Къща от карти разказва една тъмна история за алчност, корупция и неутолима политическа амбиция. Тук държавата няма абсолютно никакво значение – за сметка на това в коридорите на властта управляват интригите и страстите.

Когато Франсис Ъркарт решава да се бори за поста на министър-председател, той не се спира пред нищо. Въоръжен с политическите тайни, до които е имал достъп като отговорник по партийната дисциплина, Ъркарт Камшика започва тиха и смъртоносна кампания – да елиминира всички свои съперници, използвайки всички възможни средства, включително убийството.

Мати Сторин, готова на всичко млада репортерка, има таланта да разкрива реалните истории, скрити зад видимото. Когато се натъква на скандална мрежа от интриги и финансова корупция в най-високите нива на властта, тя се заклева да разкрие истината.

ЗАГЛАВИЕ: В смутните часове по здрач
АВТОР: Юхан Теорин




През септември 1972-ра в мъгливата северна пустош на остров Йоланд изчезва едно дете. Двайсет години майката копнее да узнае истината и се мъчи да удави болката в алкохола. Неочаквано се обажда баща ѝ, бивш моряк, останал да живее на острова. Получил е странна пратка по пощата, която може би ще помогне за разбулване на черната загадка. Изплува едно име, което островитяните мълвят с ужас. Нилс Кант – убиец, луд, демон, злокобен призрак от миналото... И започва напрегнато разследване с фалшиви следи и ненадейни обрати, преплетено с размисли за скръбта, за забравата и прошката. На фона на неповторимата атмосфера на мистериозния Йоланд, обвит в легенди и мистика, в тъмни сенки и неразкрити тайни, но и внушаващ покой, съзерцателност и душевен мир, дарявани по неведом начин от магическата скандинавска природа, Юхан Теорин разгръща интригуващото криминално повествование.

ЗАГЛАВИЕ: Вяра, надежда, любов
АВТОР: Петър Дънов



Днес, сто години след като са били изговорени, мъдрите съвети на Учителя, правилата за ежедневието и знанията, пренесени от полетата на Духа, са все така актуални. Любовта, Мъдростта и Истината са неподвластни на времето. Всеки, който се е докоснал до думите на Учителя, може да усети живата сила в тях. Сила, която трансформира негативните емоции, внася светлина в ума и покой и радост в душата.

Почерпете и вие от силата на това Слово, за да оживеят в живота ви светлите духове на Вярата, Надеждата и Любовта.

„Вяра, надежда, любов“ е юбилейно издание, което се посвещава на няколко важни годишнини, свързани с Учителя Петър Дънов и неговото дело.

ЗАГЛАВИЕ: Пет приказки
АВТОР: Валери Петров


"Тази книга за тебе е, мило дете,
най-послушно от всички дечица.
В нея има пет приказки - по една за петте
пръста на твойта ръчица.

И така, да започнем! Виж в бялото как
нещо мярка се там, зад шубрака.
Туй е първата приказка - тя дава ти знак,
че вече не може да чака!

А каква е таз смешна
опашка в раница,
ще разбереш на
осмата страница."

ЗАГЛАВИЕ: Естествена смърт
АВТОР: Джеймс Осуалд




В зазидано помещение в мазето на стара сграда в Единбург е открит трупът на млада жена. Уликите сочат, че преди няколко десетилетия на местопрестъплението е проведен ужасяващ сатанински ритуал. За наскоро повишения инспектор Тони Маклейн този случай не трябва да бъде приоритет, но преследван от образа на жертвата и жестоката ѝ смърт, той тръгва по студените следи.

Междувременно в Единбург са извършени брутални убийства на уважавани личности, последвани от странни самоубийства. Разследващите действат хаотично и ситуацията постепенно излиза извън контрол.
Инспектор Маклейн обаче започва да вижда на пръв поглед необикновена връзка между събитията и ритуалното убийство на младата жена. Навързвайки фактите, той ще стигне до най-смайващия, но единствен отговор на въпроса какво всъщност се случва.

Подобно на мнозина начинаещи и неизвестни писатели, Джеймс Осуалд пуска дебютния си роман – "Естествена смърт", в интернет пространството срещу незначителна сума. Дори в най-смелите си мечти шотландецът не си представя какво ще се случи само в рамките на следващите няколко месеца. През първите 30 дни от заглавието са свалени 50 000 екземпляра. Правата за книгата са продадени в редица държави, а медиите започват да определят Джеймс Осуалд като новото голямо име в криминалния жанр.

ЗАГЛАВИЕ: Започнете със ЗАЩО
АВТОР: Саймън Синек


Това е книга за каузата в бизнеса. Тя представя уникалната концепция за „Златния кръг”, създадена от Саймън Синек. В центъра на този кръг е въпросът ЗАЩО, който трябва да разкрие визията, смисъла и мисията на всяко бизнес начинание. „Хората купуват не това, което правите, а причината, заради която го правите”, убеден е Синек.

Подкрепен от много примери за конкретни компании, Синек доказва, че успешните лидери са тези, които могат да вдъхновят служителите си. Не случайно една от главите в книгата с лека ирония е озаглавена „Имам мечта /а той има план/”. Книгата на Синек спечелва читателя с вярата, че големият капитал на компаниите са хората, но не когато са манипулирани, а когато са вдъхновени за действие от своите лидери.

ЗАГЛАВИЕ: Светлина в руините
АВТОР: Крис Боджелиън


В края на Втората световна война благородниците Росати живеят спокойно в изисканата си вила в Тоскана. Тревожните новини за събитията достигат до тях като далечно ехо, но идилията приключва внезапно. Имението става сцена на ожесточени битки между нацистите и партизаните. Станали пленници в собствения си дом, Росати преживяват ужасни трагедии. След края на войната оцелелите членове на семейството напускат имението в опит да преодолеят тежките загуби.

След години във Флоренция е намерен обезобразеният труп на Франческа Росати. Скоро свекърва ѝ е убита по подобен жесток начин. Главният инспектор по случая – Серафина Бетини, трябва да открие кой и защо иска да унищожи рода Росати. Разследването я отвежда до хълмовете на Тоскана, където сега се руши някога великолепното имение. Там обаче Серафина ще се сблъска не само с призраците на миналото, но и със собствените си демони.

Крис Боджелиън е американски автор с арменски и шведски корени. Автор е на 17 книги, от които 9 бестселъра в класацията на Ню Йорк Таймс. Творбите му са издавани на повече от 25 езика, а по 3 от тях са заснети телевизионни филми. Носител е на множество престижни литературни награди.

Писателската кариера на Боджелиън започва през 1986 г., когато със съпругата му си хващат такси след парти в Манхатън и внезапно се озовават в 45-минутно бясно преследване, което свършва пред изоставена къща, обградена от полицията няколко минути по-късно. Семейството решава да се премести във Върмонт, избирайки спокойствието на провинцията пред опасностите на шумния мегаполис. Там Крис няма много възможности за работа и се съсредоточава върху писателската си кариера. Първите му романи се радват на радушен прием, но големият пробив идва с "Акушерки" – книгата, която става един от любимите романи на Опра Уинфри. Всяко следващо заглавие печели на автора все повече положителни отзиви и почитатели. За романа си "Пясъчните момичета", в който основна тема е арменският геноцид, Боджелиън е удостоен с награди за обществено-исторически принос.

 

More Books