Следва

3+3 въпроса към едно градско момче: Александър

Новите българи: Пол, англичанинът!

Традиционно в рубриката ни "Новите българи" ти представяме именно онези "странници" на града, които...

Други преди 9 години

Традиционно в рубриката ни "Новите българи" ти представяме именно онези "странници" на града, които, макар и от друга националност, го правят по-колоритен с присъствието си, обогатяват го със собствените си опит и светоглед и гледат на нещата с по-различни очи от нас, "старите" българи.

Покорили десетки хиляди случайни срещи с много красиви спомени за едни други пространства, успяват да моделират облика на този град и хората в него, защото те вече са част от живота му.

Прокрадват се незабележимо, приглушено, и някак интимно, за да разсеят всички по-негативни изражения и пак така безболезно да ни сблъскат с глобалната реалност на този свят.

Ние не ги смятаме за много по-различни от нас, но като представители на друга нация, те разгръщат нови и необичайни образи, превръщайки и нас самите в други хора, с достатъчно широки сърца и достатъчно широки възгледи.

Затова обичаме да се срещаме с тях, защото всеки път е приключение. А днес, заедно с Heineken, се пускаме по течението на глобализацията с разговор затова какво е да си "нов българин" с Пол.

Приятно ни е да ви запознаем!



V.S. От къде точно си?
П:
Отговорът е малко объркан, понеже съм живял доста като номад. Но съм роден извън Лондон и най-ранните ми детски години преминаха там. Учил съм в Съсекс и съм работил като архитект в Лондон. Също съм живял и в Испания, Австралия и САЩ, а сега съм в България.

V.S. Кога за първи път чу за България? Кога реши да дойдеш тук?
П:
През 1999 пообикалях из Европа и след Атина логичната спирка бе София, която беше непоносима през Август. Имаше хора, които играеха шах в парка и това ми се видя като нещо страшно готино и мистериозно.

V.S. Какво точно правиш тук?
П:
Две неща. Едното е да консултирам международна брокерска компания, която работи с големи институции. Освен това съм вносител на чанти и аксесоари.

V.S. Твоята работа ли те задържа тук в момента? Би ли останал, когато приключиш с ангажиментите си?
П:
50 на 50 съм, имам страхотни приятели тук, а и мястото е много добро за собствен бизнес, ако можеш да се справиш с това дистанционно. Като цяло животът тук е приличен, ако имаш добри доходи.

V.S. Ако не е заради работата, защо би бил тук?
П:
Обичам много доматите ви... но ако трябва да съм по-сериозен ще кажа, че когато свикнеш с лесния начин на живот, който ти дава страната, тя става трудна за напускане.



V.S. Какво би ти липсвало от Бългрия ако/когато си отидеш?
П:
Отиването на ски в планината или на плажа щом решиш, че искаш.

V.S. Къде най-много ти харесва тук? Кои са любимите ти места в София?
П:
Обичам самия център на града. Тук на близко разстояние може да се намери всичко, което ти трябва, дори мястото, на което играя футбол.  Харесвам Борисовата градина, Витоша, също.

V.S. Ами в България?
П:
През зимата обичам планините - Рила, Пирин и Родопите, всяка една има своя чар. През лятото най-много ми допада да релаксирам на плажа на къмпинг "Градина", също обожавам усеверното черномрие - Бендида плаж.

V.S. Къде тук сервират най-хубавата храна? Ако трябва да заведеш приятел на вечеря кое място би избрал?
П:
За традиционна българска кухня, без традициите и обичаите ( съжалявам!) K.E.V.A. В Boom Burger парвят точно толкова добри бургери като в САЩ. Иначе Pastorant и Botegga са също много любими места.

V.S. Кажи ни нещо специфично за София, което не си виждал никъде другаде?
П:
Може би не е много интересно, но СМС системата за заплащане на паркирането в зона и броячите на светофарите са брилянтни, трябва да ги има във всеки град.

V.S. Кои са трите културни събития на есента за теб?
П:
Тестването на вина на изложението в НДК е винаги хубаво събитие. Има някои невероятни вина, които няма да намериш в супера. Ще опитам да отида на някои събития с музика на живо, но не съм резервирал още никакви билети.

V.S. Беше ли ти трудно да научиш български(ако знаеш)?
П:
Не беше най-лесния език за учене, но се спарвям добре.

V.S. Има ли дума в българския език, която не харесваш?
П:
Понеделник, във всеки друг език има две срички.

V.S. А някоя, която няма еквивалент на твоя език?
П:
"Хайде", нещо подобно на "Come on", но звучи по-хубаво.



V.S. Чувал ли си някакви митове и легенди за България преди? И ако да, какви?
П:
По бизнес срещи се изправяш пред доста митове: "Да, но ние тук в България не го парвим по този начин...".

V.S. Как ти се струват българките?
П:
Красиви са.

V.S. Кои са позитивните и негативните черти на българите като нация?
П:
Хм. Има известно разминаване между българите, които са позитивно настроени и онези, които не са, но това индивидуално. Една позитивна страна е, че много хора живеят за момента. Една негативна е, че не малко бизнесмени и политици също живеят за момента.

V.S. Намираш ли подкрепа от българи, когато ти е нужна?
П:
Мисля, че българите са добри приятели, от типа хора, които ще застанат до теб, когато имаш проблем.

V.S. Как твоите роднини оценяват това, което правиш? Къде са те сега?
П:
Те са главно в Англия и смятат, че трябва да напусна България. Но те не са имали възможността да изживеят всички хубави неща тук.

V.S. Как прекарваш своето свободно време?
П:
Обичам да излизам с приятели и пред нас има голямо разнообразие от барове и кафенета. Също така спортувам много. Членувам в аматьорски футболен отбор, също играя голф и карам ски.

V.S. За какво друго си мечтаеш?
П:
Да живея някъде, където да мога да карам сърф. Може би някой ден някой може да построи изкуствен вълнолом в Панчерево или язовир Искър...



Пол е част от хората, които създават новата София, такава, каквато искаме да бъде – интересна, вълнуваща, пълна с енергия. Heineken отдава заслуженото на подобни личности и иска да открие още. Можеш да се включиш и ти и да ги споделиш с хаштаг #opensofia във Facebook, Instagram и Twitter. Снимай и не забравяй да добавиш хаштага!

ОТ ПОРЕДИЦАТА:

Новите българи: Зак, американецът!
Новите българи: Карлос, бразилецът!


 

More Други