Следва

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Art Nouveau

Новите колекции: Siki Im пролет/лято 2015

За пролетната си колекция дизайнерът Сайки Им поглежда в бъдещето, за да...

All fashion преди 9 години

За пролетната си колекция дизайнерът Сайки Им поглежда в бъдещето, за да предложи естетика, която никой не очаква – без технологични, лъскави, структурирани дрехи вещаещи въображаем авангард, които обикновено съпровождат футуристичните нагласи. Роден в Германия от родители корейци, дизайнерът Сайки Им винаги е притежавал невероятната способност да комбинира две отделни половини в надхвърлящо ги цяло. За Пролет 2015, тази двойнственост смесва роботско и романтично в колекция, наречена „Human/Machine”.

„Колекционирам роботи и съм обсебен от машини, джетове и самолети, и в началото започнах да правя скици именно на такива причудливи форми. Тази идея се разви до агресивно геометрични плоски модели, като неразгънатия авторобот от Трансформърс например. Но после се случи нещо странно, заминах да карам сърф в Коста Рика и развих особено безпокойство, защото не можех да нося постоянно телефона със себе си”, разказва Сайки през смях. „Когато това чувство отмина, беше заменено от чисто спокойствие, защото осъзнах, че живеем в споделен свят”.

Това кара Сайки да замени ръбатите, плоски модели с меки, въздушни материи и цвят, дори да използва ефектни шарки от обезцветяване, носещи белега на ръчния труд. Панталоните са със широк крачол, но не просто широк, а въздушен, някои от тях са ушити от памук, тънък като хартия, и издават онзи въздушен звук когато моделите се движат.



Туниките носят нежен отблясък, но са от коприна, а не синтетични материи, с оставени свободно без подгъви краища напомнящи техния естествен произход. Чудесно напластени сиви и бежови нюанси. Якета в стил Perfecto от лен и кожа са стилизирани върху разминаващи се райета, които подчертават тяхната асиметрия и човешко несъвършенство, а моделите дори са с различни обувки.

Акценти от червено действат като метафорично напомняне, че хората са от плът и кръв. „Ако предстои битка, аз знам какъв ще е изходът – накрая човечеството побеждава. Не вярвам, че технологиите ще превземат света. Ние няма да носим дрехите от Стар Трек.

Модата ще е винаги емоционална. Хората няма да носят неопренови костюми, това е толкова кич и клише. Нали така се обличаха през 70те”, разказва вдъхновено Сайки Им и цитира социолога Жан Бодрияр. „Тази колекция е моето предложение, бъдещето трябва да бъде такова”.

Виж още: Петте неща, които харесахме в МЪЖКАТА мода през изминалата седмица

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.