Следва

Б като Библия, Б като Блог

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Art Nouveau

Art Nouveau е изцяло ново изкуство. С тази концепция излиза на бял свят за първи път в...

All fashion преди 9 години

Art Nouveau е изцяло ново изкуство. С тази концепция излиза на бял свят за първи път в края на 19-ти век и завзема почти всички сфери на живота, размивайки дори граиниците между приложно и изящно изкуство. Обхватът му е широк и не спира да разпространява влиянието си в различни посоки дори и сега, повече от век след появата си. Редица съвременни артисти и художници намират вдъхновение, в това да го преоткрият и да му придадат едно модерно звучене. Затова не е и учудващо, че много дизайнери са се отдали на същия порив и в колекциите им се откроява цял тренд водещ началото си от Либерти и именуван Art Nouveau.

Асиметрията, флоралните мотиви, S - образните и ластаровидни украси са само малка част от репертоара му. Това толкова универсално изкуство може да оформи релефа на някоя сграда със същата лекота, с която извивките на една рокля pret - a - porte. Носи името на художествената галерията в Париж (Maison de l'Art Nouveau), но потенциалът му на интернационален посланик на иноваторството е напълно усвоен. Обикаляйки и до днес Европа и разпространявайки красотата на нежните извивки, като основни свои мотиви, сравними само с грацията на женствеността.



Затова наличието му върху женска дреха изглежда като нещо съвсем нормално. А тези тоалети са пищни и грациозни. Женствени в класическия смисъл на думата. Класа достижима само чрез преекспониране на детайлите от отминала епоха. Никой съвременен стил не е достатъчно аристократичен, за да го пресъздаде. И няма и нужда от това. Art Nouveau и неговите последователи периодично ще вдъхват нов живот на дрехите на бъдещето, черпейки вдъхновение от епохите на миналото. И това ще продължава да прави тези дрехи толкова специални. Като разходка по дъждовните улици на Париж от 20-те години на миналия век.






























 

ВИЖ ОЩЕ

Модни прогнози: ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014/2015

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Челси момиче
 
ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Рокли изкусителки

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Блясък, обшит с камъни

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Принтове

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Грамадни пуловери





 

More All fashion