Поредица от филми разказва за София в навечерието на празника на града

В навечерието на празника на София – 17 септември БНТ 2 ще излъчи поредица от филми, посветени на историята на столицата...

В навечерието на празника на София – 17 септември БНТ 2 ще излъчи поредица от филми, посветени на историята на столицата. Документалните ленти разказват различни моменти от миналото на града и неговите емблематични места и хора.

Първият филм се нарича „Улица „Московска“ и ще бъде излъчен на 13 септември от 17:55 часа. По увлекателен начин режисьорът Галина Кралева въвежда зрителите в историята на дългата едва 1000 крачки улица и нейните тайни. В лентата са използвани фотоси от Държавния архив и архива на БАН, както и кадри от кинохроника от Българска национална филмотека и БНТ. 

Историята на Легендарния оркестър „София“ зрителите могат да видят в едноименния филм на Росен Елезов, който ще се излъчи на 14 септември от 21:00 часа. Лентата е посветена на 50-годишнината от създаването на легендарната трупа и отвежда в атмосферата на култовите за 60-те и 70-те години на миналия век места. 

В деня на София, 17 септември, от 21:40 часа зрителите могат да видят премиерата на документалния филм „Лорд Бънди от София”. Филмът на режисьора Иван Трайков разказва историята на двама музиканти, основатели на първата българска рок група. Разказът ни пренася в 60-те години, по времето на режима и войната срещу дългокосите, магнетофоните и рокендрола, вълненията в Европа през 1968 година и голямото разочарование от Прехода. 

Документалният филм “Поучителната история на братя Прошек” ще се излъчи на 19 септември от 23:20 часа. Продуцент и режисьор е Любомир Халачев. Негов режисьор е Любомир Халачев, а сценарист Влади Киров. Филмът разказва за чешките братя Прошек, изиграли важна роля за развитието на българската индустрия. Освен прочутата бирена Прошекова фабрика, братята са участвали активно в изграждането на новата българска индустрия, в това число с построяването на тухларна фабрика и на модерна печатница.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.