Следва

Татуировки като моден аксесоар в Big Black Book на Esquire China

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2014-15: Геометрия

Геометричната тенденция може да се проследи по различни начини – в принтовете, в...

All fashion преди 9 години

Геометричната тенденция може да се проследи по различни начини – в принтовете, в кроенето на материите и в текстурата на платовете.

Един от ярките примери за работа с геометрични инструменти е колекцията на Роксанда Илинчич от лондонската седмица на модата през миналия февруари. Експериментален е подходът й към кройката на всяка дреха, при който големи парчета плат създават красиви неподравнени геометрични форми, а райетата, вертикални и хоризонтални в контрастни цветове подсилват общото внушение. Като излезли от платното на руски конструктивист, който пише приказка, Роксанда използва геометрията, за да създаде категорични, ярки линеарни визии, които постоянно балансират между претенциозно и статуарно, меки линии и фиксирана форма. Монументалност, която успешно може да се впише в casual или формален контекст.


Roksanda Ilinic

















Неравни краища на полите и асиметрични дължини показват и великите шотландци – Кристофър Кейн и Джонатан Саундърс.

Кейн взриви публиката с рокли, направени от купчинки, подобни на оригами триъгълни плохи, които освен оптическа илюзия създават и реален 3D ефект върху дрехата – моден поп арт и пространствено моделиране в едно.


Christopher Kane











Саундърс прави супер артистична интерпретация на шахматната дъска в експресивен и луксозен принт, едновременно color block и пространствена игра, чрез контрастни хоризонтални и диагонални линии или апликации на парчета плат с квадратна форма и необработени краища, което омекотява и одомашнява, придавайки лек фолклорен полъх на дрехите. По зашеметяващ начин геометрията работи едновременно чрез контура на силуета, изрязването на очертанията на тялото в порстранството заедно с цветова геометрия, истинско предизвикателство за окото.


Jonathan Saunders












 

More from View Sofia

More All fashion