Следва

Седмицата на модата в Милано започна

My style: Кремена Халваджиян. В гардероба, и живота, на един стилист

Стилът й е всеобхватен като никой друг, неподлежащ на никакво количествено и качествено сравнение и ние, признаваме си, харесваме това...

All fashion преди 9 години

Кремена!
Тя е еквивалент на силна, упорита и успешна жена.
Жена с разчупено мислене, с различен мироглед, с уникален стил на живот, чийто чар се крие в розите на роклята, в перата на шапката, в лисичата опашка на врата, в чантата, като картина, в многото, адски много обувки, които преди време ти показахме... Все неща, които на човек му е трудно да преглътне по принцип, но на нея някак й стоят добре.

Стилът й е всеобхватен като никой друг, неподлежащ на никакво количествено и качествено сравнение, и ние, признаваме си, харесваме това. Толкова, че решихме да я поканим да ни разходи из него в този така приятен есенен следобед...



V.S. Ако трябва да го дефинираш с 3 думи, какъв е твоят стил?

K: Всякакъв, това ми е думата. Онзи ден си правих блуза от капачки, ако това изобщо е стил...

Мога да съм супер елегантна, мога да имам тоалетна чиния на главата, мога и в Chanel. Наистина всякакъв. Не искам да използвам така модерните напоследък словосъчетания като "небрежно елегантен" и т.н., но естествено, че се съобразявам с това къде ще ходя и какво ще правя. Както се казва - днес съм една, утре друга.

V.S. Влияеш ли се от модните тенденции или предпочиташ комфорта на личния си стил?
K: Разбира се, че се влияя.

V.S. Коя е любимата ти тази есен?
K: Разнообразието е голямо, трудно ми е да се спра на една. Но съм си харесала розите, пак. Те винаги са ми любими, в какъвто и да е вариант. Този път са на фона на много тъмни цветове, което е страхотно, защото съм се пренаситила от романтичните им разновидности. За мен обувките са първото, което гледам и си купувам, когато влизам в нов сезон, радвам се, че тази есен те са или много остри и елегантни, или много груби кубинки, защото обожавам и двата вида.



Нова и много любима е роклята с рози на тъмен фон, с която Кремена ще започне есента

Що се отнася до останалите тенденции, опитвам се да взема от всичко по малко, най-трудно ми е да се съобразявам с дължините. Понякога си казвам: "Боже, този сезон каква мъка ще бъде. Как ще го нося това?", но после започвам да виждам тези дължини върху хората, на витрините на бутиците и свиквам с тях. Съобразявам ги със собствените си пропорции, комбинирам ги адекватно и започвам да ги нося.

V.S. Какво винаги ти хваща окото, когато ходиш на пазар?
K:
Нещото, което нямам. Мисията е да намеря нещо, което е различно и интересно и това прави нещата много трудни.

V.S. Имайки предвид големината на гардероба ти, едва ли са много нещата, които ти липсват.
K:
Лошото е, че не си права. Винаги и където и да отида, дори в планината на хижа, намирам някое малко магазинче, с някакви си нещица, които ми взимат вниманието. 

V.S. Последната ти подобна находка?
K:
Бях в едно село в Мексико преди месец и най-странното беше, че намерих магазинче, в което се продаваха убийствени италиански рокли. Не можех да повярвам. Според мен бяха случайно попаднали там, но важното е, че аз ги намерих.


Тази чанта, която е направена от множество малки куклички, които гонят лошите мисли и тъгата, е от пътешествието на Кремена в Мексико и е една от любимите й в момента...


...наред с всички останали, които ни показа, повечето получени като подарък от приятели с посланието: "кой друг би ги носил, ако не ти"



V.S. Кои са любимите ти дизайнери?
К:
В гардероба ми присъстват много, да не кажа почти всички, от световно известните дизайнери.

V.S. Всъщност, колко точно ти е голям гардеробът?
K:
Колкото половината клуб... (бел.ред. интервюто с Кремена се провежда в Once Upon a Time... Biblioteka). И това е трагично. Аз не се гордея с тази си страст, защото това е болест.

Периодично се опитвам да изнасям някои неща от гардероба си в студиото и ги използвам за реквизит, въпреки че голяма част от дрехите ми имат емоционална стойност за мен и ми е много мъчно за тях, когато се разделяме.

V.S. Да се върнем на дрехите, които можем да срещнем в гаредероба ти, защото за обувките вече знаем от предното ни интервю...
K:
Както присъстват всички дизайнери в гардероба ми, така в него има дрехи и от пазарите. Пазарувам и от Илиянци. Много се кефя да съчетавам ботуши с три нули в цената с потниче, да речем, от някой туристически център за 2 долара.

Иначе Vivienne Westwood, винаги съм го казвала, ми е любима, Ann Demeulemeester също в последните години. Сега в Ню-Йорк обърнах целия град, за да намеря всичко нейно, което има.

V.S. Интересно ми е как те приемат хората, когато ходиш на пазар в Илиянци?
К:
Тъпо! С подсвирквания и ръчкания. 

V.S. Май не ти е най-любимо да пазаруваш там. Къде обичаш да го правиш в София, тогава?
К:
Имам няколко любими шопинг пункта. Boutique Celeste, където вече са ми приятели, All U Re, EVIS, Sabotage, Trend Box, ETIQUETTE.


Въпреки че именно това е "роклята на живота й", както самата тя я определи, тази италианска красавица е била носена само два пъти, откакто Кремена я купува миналото лято

V.S. Живееш доста динамично, предвид ангажиментите, които имаш с "На кафе", "Господари на ефира", X-Factor... как се обличаш сутрин, когато излизаш от къщи, за да се впишеш във всички ситуации, които ти предстоят?
K:
Понякога и аз се чудя как успявам да го направя, но го правя. Преди седмица ми се случи да изляза в 7 часа сутринта, за да стартираме сезона с "На кафе", след което имах няколко срещи по работа, ходих на шопинг, дойдох в Библиотека, след което отидох на вечеря с Маги и наши приятели и се прибрах в 12 часа вечерта. Нямам представа как съм се вписала, но в такива моменти за мен е най-важно да съм с удобни ботуши, да съм с някое не много официално рокле и задължително да имам сако в колата. Ботуши и сако винаги спасяват положението.

V.S. Кое във външния си вид променяш най-често в рамките на деня?
К:
Може би само дрехите, добавям или махам нещо, но иначе рядко се поглеждам в огледалото. Истината е, че понякога не го правя с дни. Само виждам дали косата ми е на мястото си, да няма нещо завързано или оплетено, но... в детайли мога да не се оглеждам наистина дълго време.

V.S. Това значи ли, че не си суетна?
K:
В същото време съм суетна! Що се касае за дрехи и обувки съм много суетна даже. Но за себе си... дали са ми пораснали веждите, дали ми е излязла някоя пъпка, в такива неща наистина не се вглеждам много.


Един от чифтовете удобни обувки на Кремена, който често спасява положението

V.S. В момента маратонките изживяват своя върхов момент в модата, теб ще те видим ли някога обута в спортни обувки?
К:
Както не сте ме виждали, така имам една голяма стена с маратонки. Всъщност съм голям фен на Adidas, по специално на Jeremy Scott, и имам всички модели, за които можеш да се сетиш. С мечки, с големи езици, най-класически... даже сега с Маги си купихме едни и същи дънкови, много смешни. Едно време много носех маратонки, сега почти не, но по-притеснителното е, че не спирам да си купувам, въпреки че знам, че няма да ги обуя.


Червената рокля, с която Кремена е на снимките, е специално предвидена за интервюто й за ViewSofia. Тя направи дебюта си пред нашия обектив и й стискаме силно палци да бъде облечена поне още веднъж

V.S. Стилистичните избори, които правиш за другите хора, вдъхновяват ли личния ти стил понякога?
K:
Не, по-скоро се вдъхновявам за другите хора от моя личен стил. Много пъти не ми е достатъчно само моето тяло, за да покажа всички хрумки, които са ми минали през главата. Понякога трябва по-висока и стройна фигура от моята, за да мога да изразя идеите си.

V.S. Живеехме в заблудата, че зад визиите на всички участници в X-Factor, журито и водещите стои голям екип от стилисти, докато преди началото на интервюто ти разби представите ни на пух и прах. Оказа се, че ти си главният и почти единствен стилист, като изключим асистентите ти, и се справяш с целия обем работа съвсем сама. Как ги правиш тези модни магии, признай си?
К:
Наистина е като на магия. Имам три момичета, които ми помагат, но проблемът е там, че аз имам много завишени обороти на работа и съм сигурна, че с това темпо мога да се справя и само с две от тях, мога и само с едно, ако трябва. Знам, че могат да се случат и така нещата и дори, ако не се случват, когато са на работа и трите, приемам всичко като лиготия от тяхна страна. Това значи, че те не са достатъчно концентрирани, не са достатъчно бързи и не мислят достатъчно. За мен по-голям екип е един вид разхищение на бюджета (смее се). Но наистина имам вътрешно препускане, което може би ми е недостатък, защото се опитвам да го наложа на всички около мен.

V.S. Ти се занимаваше и със сценографията на X-Factor миналата година и видяхме много красиви неща...
K:
Това не беше в моите задължения, но в името на нашата любима семейна фирма, в която работим по 10, 20 часа, го направих. Това със сценографията тръгна като на шега, от някаква моя хрумка затова как да се случат нещата на сцената. И, разбира се, на мен като ми хрумне нещо, ми хрумва от А до Я... така че трябваше да взема всичко в мои ръце. Накрая стана така, че почти всички спектакли в миналия сезон ги измислях аз, което си беше абсолютно задкулисен мой напън, понасях много скандали, но резултатът много ме радваше, защото виждах целия си труд някак по-завършен. Защото не измислях само дрехите, а цялата концепция, от мен зависеше дори дима, който излиза на сцената, в какъв цвят да е... Това много повече ме натовари от всичко останало, което някога съм правила, защото то вече си е цяла картина, цял спектакъл.

Друг е въпросът защо ние така се втрещихме да правим толкова сложни пърформанси, но това е друга тема.

V.S. Но те изглеждаха прекрасно. Ние се чудим защо хората по другите формати не се стараят толкова...
К:
Ето, от нас да видят! В действителност всички в международен план бяха много доволни от цялото ни представяне, в техните X-Factor- и не залагат на такива неща.

V.S. Тази година също ли ще е толкова внушително всичко?
K:
Аз съм се заклела, че няма да се занимам със сценографията в този сезон на предаването. Миналата година стана без да искам, но тази не бих си го причинила отново. Просто трябва да отпусна режима, защото не се издържа така.

Аз се занимавам с X Factor, с "Господари на ефира", с "На кафе" и с този клуб, който заема наистина съществена част от живота и времето ми. 






Once Upon a Time... Biblioteka е артистичният оазис на Кремена, в който и ние, признаваме си, често обичаме да се отбиваме

V.S. На какъв грим залагаш в ежедневието си?
K:
Когато не съм в ефир почти не се гримирам. Имам си една любима пудра на Shiseido, която е 6 в 1 и буквално правя няколко щрихи с четката, за да оправя вида си. Слагам задължително и спирала, и това е. През лятото може и без тези екстри, когато съм на плажа не слагам абсолютно нищо върху кожата си.

V.S. Нали знаеш, че това, което ни казваш в момента е истинско бюти табу?
K:
Да, аз съм много вредна и не съм за пример. Всички познати ми се карат и ме съветват постоянно да си купувам слънцезащитни продукти, защото са щели да ми се появят бръчки, петна... Но мен не ме интересува. Бръчки, петна, това е положението! 

Иначе ползвам хубава бяла козметика и се гримирам повече, ако ще излизам вечер на дискотека или клуб. Тогава си правя леко опушен грим, слагам си сенки в кафявата гама, абе доста съм консервативна в това отношение.

V.S. А "парфюмният" ти стил, имаш ли такъв?
K:
Не обичам сладки парфюми, нито много тежки, но любим ми e Lovely by Sarah Jessica Parker, също и почти всички парфюми на Narciso Rodriguez, както и Zadig & Voltaire и Aqua di Parma.

V.S. Какво носиш в чантата си?
K:
Всичко, отново. Има случаи, в които имам лисичи опашки и токчета, но като цяло от нея не излизат цигарите, телефона, ключовете за у нас и за колата. Гримове не нося никога, но за сметка на това в повечето време там можеш да намериш три тона химикалки, чадъри, тефтери, храна, вода... ако някога корабокруширам със сигурност ще оцелея.

V.S. Доколко са важни аксесоарите за визията на жената?
K:
Златно правило в модата е, че е важно обувките и чантата да са хубави... за мъжете - и часовникът. Иначе ежедневно си купувам аксесоари, обожавам ги, но никога не стигам до тях. Нося по много часовници, 4-5 наведнъж, но това не е ново, a и сега подобна проява изобщо не е нещо особено. Преди години обаче, в годините на СОЦ-а, беше тежко...


Кремена беше заложила на червени обувки GUCCI за сесията за ViewSofia

V.S. Как приемаха ексцентричността ти тогава?
К:
Трудно. Изключвали са ме от училище, подстригвали са ме в клас за назидание и всяка сутрин сваляха всичко ненужно от мен. Баща ми беше диригент и често пътувахме, та имах възможност да си купувам различни от на другите неща, което побъркваше всички. Не знам как са ме приемали, но на абитуриентския ми бал имаше хора от Оборище до Канала, които ме чакаха да се появя, за да видят как съм облечена. Точно тогава бях покрита от тонове тюл, а шивачките на Операта ми бяха ушили един корсет, с който бях истинско превъплащение на Мадона.

V.S. Влияе ли това как си облечен на представата на хората за теб? Доколко има значение как изглеждаш? 
K: Има значение и то голямо, разбира се. Лошото е, че в България хората не обръщат особено внимание на това. Има професии и хора, които ги практикуват, за които е много важно да изглеждат представително. Даже е задължително!

Преди месец бях в САЩ и останах много впечатлена от американците, за които от край време си мисля, че са студени и прости. Оказаха се супер радушни и позитивни. Спираха ме във всеки магазин да ми се възхищават на лака, на дрехите, на обувките, докато тук е точно обратното - ако някой изглежда добре, ние гледаме да го оплюем първо. Това определено трябва да се промени в психологията на българина, както трябва да започнем да обръщаме и по-голямо внимание на личния си стил. 


Маникюрът на Кремена наистина е доста впечатляващ

V.S. Ако това как изглеждаш е едната част от формулата за успеха, кои са останалите?
K: Талант и труд. Трябва да се бачка много, за да си успешен. Това е!

V.S. На кого се възхищава Кремена Халваджиян?
K: На много, много хора. На Мадона, на Гуен Стефани, на всички, които не спират да експериментират със себе си.

V.S. Има ли звезда от световен ранг, с която би искала да работиш?
K: За мен ще е чест да облека всяка една от гореизброените звезди. Иначе съм обличала Джон Траволта, което за мен беше истинска чест! Но... иначе не си мечтая за такива неща, струва ми се, че зад тези хора стоят някакви машини, невероятни личности, с които не знам дали мога да се съревновавам. Тук съм си добре. 

Иначе бих добавила към списъка с мои любимци още Джъстин Тимбърлейк, Роби Уилямс, Джаред Лето...

V.S. С мъже или с жени ти е по-трудно да работиш?
K: Работила съм с много мъже, но не са били толкова известни. Работата ми с тях много повече ме е кефела, отколкото работата ми с жените. Но пак зависи от мъжете. Има такива, които са много суетни и не са склонни на никакви експерименти. Винаги съм давала Роби Уилямс за пример, който през годините беше зайче, беше травестит, беше какво ли не... и затова е интересен толкова дълги години. На повечето мъже тук им трябва психоаналитик, за да ги накара да разнообразят нещо в стила си.


Дантелените кюлоти, шапката с дълъг косъм, ниските и високи кафяви обувки, са любимците на Кремена

V.S. Какво ти се иска всички да знаят за модата у нас?
К:
Има някои неща, като например Българска мода, които аз не признавам. Иначе в България ми се иска всички да знаят, че ИМА МОДА по принцип, че съществува такова понятие.

V.S. Какво мечтаеш да ти се случи още?
К:
В момента си мечтая само за някакви неща, които предстоят да ми се случат в личен план и очаквам с нетърпение. Ще ставам баба, но това е нещо, което не искам да коментирам пред никой, въпреки че ни награбиха всички вестници и списания, след като научиха новината. Но, да, ако говорим за мечти, това е единственото, което ме вълнува в момента. Дори си мечтая да се пенсионирам...

V.S. Няма да го преживее индустрията...
К:
Сигурно никога няма да се спра, но си мечтая да имам около себе си хора, които вървят с моето темпо, мечтая си да ми е малко по-спокойно и нещата да ми се случват по нормален начин, а да не трябва да минавам през деветте кръга на Ада, за да ги имам. Искам пътя ми да стане по-лек!

V.S. Много силно ти го желаем!
K:
Благодаря!
 

More All fashion