Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 29.09-05.10

Детска София: Музейко празнува деня на зелената ябълка

Музейко, най-големият детски образователен център в Източна Европа, ще бъде и първата сграда у нас за игри и обучение на деца с LEED GOLD сертификат...

All About Life преди 9 години

Музейко, най-големият детски образователен център в Източна Европа, ще бъде и първата сграда у нас за игри и обучение на деца с LEED GOLD сертификат. Сертификатът гарантира, че строежът на сградата покрива най-високите стандарти за зелено строителство. В духа на своята зелена философия, утре - 27-ми септември, Музейко празнува световния Ден на зелената ябълка, а днес участва на международния форум Sustainability Forum Sofia 2014, организиран от Българския съвет за устойчиво развитие в световната седмица за устойчиво развитие.

Съвременни решения за енергоефективност, висококачествени материали, които съхраняват и произвеждат електричество, богата растителност, възможности за алтернативен транспорт и редица други решения превръщат Музейко, който ще отвори врати през 2015 г., в единствено по рода си пространство за детска наука. Ето и някои от тях:

ЗЕЛЕН ПОКРИВ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
Озелененият покрив на Музейко ще редуцира оттичането на дъждовни води и претоварването на канализационната система, ще редуцира външния шум и вибрации. В част от покрива ще бъдат интегрирани фотоволтаични системи, които ще произвеждат електричество, намалявайки използването на външни ресурси.

ТОПЛИНА ОТ ЗЕМЯТА
Отоплението на Музейко ще се осъществява чрез геотермални сондажи или иначе казано – Музейко ще взима топлина от земята.

ПО-ЗЕЛЕН ТРАНСПОРТ
Музейко се вписва естественото в околната среда. До дома му се стига лесно с градски транспорт и така се пести бензин. Пред Музейко ще има не само стойки за колела, но и паркинг за автомобили с намалени вредни емисии и станции, където да се заредят електрически автомобили.

БЕЗ СЛЪНЧЕВА РАДИАЦИЯ
Светлата настилка на пространството около и на покрива на Музейко не поглъща слънчева радиация при напичане и свежда до минимум топлинното въздействие върху микроклимата.

40% ПО-МАЛКО ВОДА
Музейко ще използва 40% по-малко вода от стандарта. Санитарните уреди ще са с висока водна ефективност. В подземния резервоар под парка около центъра ще се събират дъждовните води, които ще служат за напояване на богатата растителност в парка около него. Засаждането на изцяло местни растителни видове, които имат нужда от минимално количество вода, допълнително намалява нейния разход.

ПЕРКА, КОЯТО ОСВЕТЯВА ДЕТСКАТА ПЛОЩАДКА
В двора на Музейко ще има перка, задвижвана от вятъра, която ще произвежда електричеството за лампите на детската площадка!

ТОЧНО ТОЛКОВА СВЕТЛИНА, КОЛКОТО Е НУЖНА
В интериора на Музейко ще се използват материали с много ниски вредни емисии. Ще бъде светло, защото дизайнът на външните стъкла на сградата балансира топлинните загуби, отблясъците и параметрите на използваното стъкло, така че то да пропуска перфектното количество дневна светлина.

Това са само част от идеите, около които архитектите на сградата на Музейко - Лий Сколник, изграждат своята концепция. Благодарение на тях и на консултацията на компанията Трипъл Грийн Билдинг Груп сградата на Музейко ще носи LEED GOLD сертификат.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.