Следва

И Калканджиева отсвири "Мис България"

Зашеметяваща изложба на Дейвид Бауи в Чикаго

Отдавна надскочил рамките на музиката и киното, Девид Бауи е култов супергерой в...

Events преди 9 години

Отдавна надскочил рамките на музиката и киното, Девид Бауи е култов супергерой в съвременната култура. Заслужено изложба, посветена на творчеството му е открита миналата седмица в Чикаго. С хамелеонската си същност, харизматично присъствие и поведение на истинска рок звезда, за четири десетилетия творчество Бауи повлиява не само музиката, но и модата и визуалната култура. Звук, истории и сценични костюми предават на посетителите огромното влияние на музиканта върху съвремието ни.

Мултимедийната изложба “David Bowie is…” в Музея за Съвременно Изкуство в Чикаго включва над 400 артефакта от личния му живот, сторибордове, ръкописи на текстове, страници от дневници и рисунки проследяващи развитието на Бауи от тийнеджърските му години до 2000 година, когато той преустановява турнетата си. Разположена на четвъртият етаж на музея, изложбата е скулптурна, изцяло завладяваща и драматична. Особено място е отделено на андрогинните костюми, с които Бауи излиза на сцената – те продължават да надскачат табута дори в 2014, почти 40 години след първото им обличане. Именно непрестранната промяна и флуидност на образа е това, което отличава Дейвид Бауи от останалите музиканти вкопчени през цялата си кариера в една стилистика.

Кметът на Чикаго Рам Емануел дори обяви 23 септември за Ден на Дейвид Бауи, а себе си за най-велик кмет на Земята.

Изложбата е отворена до 4 януари, а ние нямаме търпение да я видим на живо.



























Виж още: Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?