Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Какво да четем: "Смърт на брудершафт" от Борис Акунин

„Ако Пушкин беше опитал да напише детективски роман, може би щеше да се получи нещо подобно”...

Books преди 9 години

„Ако Пушкин беше опитал да напише детективски роман, може би щеше да се получи нещо подобно”
Ню Йорк Таймс


Авторът:
Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил като заместник главен редактор на списание „Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната „Антология на японската литература”, председател на мегапроекта „Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман. За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност, негови произведения се екранизират (“Aзaел”, „Статски съветник”, „Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците „Приключенията на Ераст Фандорин”, „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература. През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата „Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.

Книгата:
След любимите приключения на Ераст Фандорин и неповторимите истории на сестра Пелагия, неуморният Борис Акунин ни предлага цяла нова поредица – цикъла творби с условно обозначение „роман-кино”. Това са остроумни исторически фантазии, в една от които Григорий Распутин контактува с агенти на немското разузнаване, а в друга шпионските страсти разцъфтяват в Украйна по време на Първата световна война. Типично в стила на автора и тези негови текстове притежават не само втори, но и трети план, който може да бъде доловен само след внимателен и задълбочен прочит.

Новата поредица, наречена „Смърт на брудершафт“, се състои от десет романа, всеки един издържан в духа на различен кинематографичен жанр – трагедия, мелодрама, екшън, мистерия. Действието е съсредоточено върху непрестанното съперничество между руското и немското разузнаване по време на Първата световна война.

В „Младенецът и дяволът” първокласен немски шпионин се опитва да открадне плановете на бъдещите руски военни операции, когато млад студент от Санкт Петербург внезапно се намесва и обърква всичките му планове. Този роман е написан в стила на комедията.

„Мъката на разбитото сърце” е роман-мелодрама, в която младши сержантът Алексей Романов, отзован от фронтовата линия, след като е бил ранен, взема участие в секретна мисия в Швейцария, където руското разузнаване се опитва да неутрализира „търговец на информация”. Както винаги при Акунин, водевилът се преплита със сериозни разсъждения, напрежението и убийствата се редуват със смях и любов.

Първите две книги от поредицата, обединени в едно издание, вече са на българския пазар за радост на многобройните почитатели на Борис Акунин.

Издава "Еднорог".

More Books