Следва

Днес си купихме: Прозрачен пръстен; портмоне Versace; обувки Just Cavalli

Дизайнери за следене - Верена Шеперян

Верена Шеперян /Verena Schepperheyn/ е германка, която се дипломира като моден дизайнер в...

All fashion преди 9 години

Верена Шеперян /Verena Schepperheyn/ е германка, която се дипломира като моден дизайнер в Artez Fashion Masters в Aрнем (Холандия). Колекцията й мъжка мода, първа за нея след самостоятелното й излизане на фешън пазара, се нарича ‘All this in its place for now’, и e построена върху Wabi Sabi eстетиката. Wabi Sabi, това е японска житейска философия, според която всичко наоколо е само етап от цялостния процес, и че е наложително приемането и на неперфектното, непостоянното и непълното.

Изначалното вдъхновение за авторката за всичките й дизайни е вариантът, в който дрехите от собствения й гардероб заживяват нов живот, веднъж облечени на мъжко тяло. Документирайки работния процес, докато изработва отделните дрехи, тя избистря окончателно отделните етапи, които да покаже в колекцията си. A­-линията при силуетите е ключовият елемент, дрехите са тотално инспирирани от дамския гардероб, и съвсем нормално, в тази първа нейна самостоятелна проява виждаме силует, класически присъщ на западния дамски гардероб, нищо, че е предназначена за мъже.

Елементите в колекцията, плетивата, принтовете и бродериите показват отделните фази в процеса на разработване на тази нескромна, определено, колекция. Тя определено не завършва в една точка. Това е моментната снимка на един сериозен и дълъг процес, който ще се развива в бъдещето.



Работата на Верена е фокусирана върху деконструкцията и реинтерпретацията на традиционното западно облекло, което варира в строго фиксираната рамка на обичайното за модата. Детайли като ръчна бродерия и нашивки, манипулиране на текстила и принтовете, в комбинация със силни кройки и форми определят стила й на дизайн. С работата си тя реагира на новия имидж на мъжа в обществото.

Винаги ще открием връзка с класическия мъжки костюм или в спортното звучене на роклята, за да се запази мъжкото излъчване на носещия тази мода. Но чрез използването на формите, детайлите и кройките, обичайно приемани за дамски, тя постига един контрабаланс на мъжествеността и женствеността, за да стигне до идеята, че Модата няма връзка с границите или специфичните очаквания, изкуствено наложени на мъжките или женски индивидуалности.





























More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.