Следва

Протест. Гей. Обезлюдяване. Шизофрения. Sofia Biting Docs те предизвиква!

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Септември

Влизаме в есента смело, безотговорно и поне с няколко книги в нашия to-do-list...

Books преди 9 години

Влизаме в есента смело, безотговорно и поне с няколко книги в нашия to-do-list. Заглавия, които изкушават да бъдат прочетени в първите мързеливи, дъждовни есенни дни и които със сигурност са впечатлили доста хора щом са сред най-купуваните през изминалия месец.  

Допитахме се до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни четива в техния архив и направихме месечна селекция от най-продаваните сред тях, която изглежда така....

Заглавие: "Деликатност"  
Автор:
Давид Фоенкинос

Натали изгубва любимия си съпруг и сърцето й се превръща в крепост, в която и най-блестящият прелъстител не може да проникне. А ако човекът, който вехне по Натали, не е прелъстител, не е блестящ, не може да се похвали с никакви забележителни качества, но притежава вродена деликатност?

Заглавие: "Вечерята" 
Авторо:
Х ерман Кох

Колко далеч можеш да стигнеш в желанието да защитиш детето си?

Две семейни двойки се срещат на вечеря в изискан ресторант. Разговарят за всекидневни неща: работата, най-новия филм по кината, войната в Ирак, лятната ваканция. Междувременно и четиримата старателно отбягват темата, която ги е събрала: техните деца.

Мишел и Рик, петнадесетгодишните синове на двете двойки, са извършили нещо, което може да преобърне бъдещето им. До този момент по телевизията са излъчени единствено неясни кадри от охранителни камери, а непълнолетните извършители продължават да се издирват. Колко ли ще продължи това? Двама мъже, две жени, двама синове – кой от тях ще се осмели да вземе съдбоносното решение? Положението е усложнено допълнително от факта, че бащата на едно от момчетата е очакваният следващ министър-председател на страната.

Заглавие: "Съвършената жена е тъпачка"
Автор:
Ан-Софи Жирар и Мари-Алдин Жирар

Тази книга е дело на близначките Ан-Софи Жирар, актриса и писателка, и Мари-Алдин Жирар, журналистка, и двете родени във Франция, и двете през 1981 г. Предназначена е за несъвършените жени, ще рече, за „нормалните” жени. От нея те ще научат:

- как да запазят достойнството си, когато са кьоркютук пияни;
- какви въпроси да не задават на мъжа, когато не искат да чуят отговора;
- как да не се чувстват виновни, когато маникюрът им е олющен…
- … и когато не могат да приготвят пъдпъдъци в патладжан;
- как ИЗОБЩО НИКОГА да не се чувстват виновни, защото съвършената жена е чисто и просто тъпачка.

Заглавие: "Една вечер в Париж”
Автор:
Никола Баро

Цял Париж мечтае за любов

Някои посетители идват само по веднъж в кино „Парадизо“, други са редовни и ми се струва, че направо ги познавам. Може и да не говоря много, но имам набито око. Продавам им билети и виждам лицата им. Историите им. Тайните им.
Жената с червеното палто сяда винаги на седемнайсети ред и вече си мисля, че историята й е много специална. Тя е толкова очарователна и тази вечер аз най-сетне ще я заговоря и ще я поканя на вечеря.

В едно малко кино в Париж мечтите изведнъж стават реалност.

Заглавие: "Буря над Прованс” 
Автор: Фредерик д’Оналия

В сърцето на Прованс две враждуващи фамилии водят истинска война. Ревност, лъжи и алчност създават смъртоносен водовъртеж…

Тридесет и няколко годишната Алесандра Арну живее в Буркина Фасо, където управлява местния клон на семейната козметична фирма „Ла Провансал”. След смъртта на баща си, тя е далече от Франция и не може да следи какво се случва в родината й. Когато се завръща в Прованс за рождения ден на своята майка, тя е шокирана, когато разбира, че брат й съзнателно е водил предприятието към фалит. Тя не знае, че зад кулисите семейство Гарбиани – враг на Арну от години – дърпа конците на бизнеса. Защо е цялата тази омраза между Гарбиани и Арну?

Заглавие: "Омерта"
Автор: Марио Пузо

Марио Пузо е сред малцината писатели на ХХ век, създали истински художествени митове, които отдавна са прескочили условните граници на литературата, сякаш не са измислени, а са взети от реалния живот. Колко такива писатели познавате?

Дон Реймондо Априле е неофициалният, но всепризнат капо ди тути капи сред мафиотските кланове в Ню Йорк. Той е като светец - жесток, но справедлив. Името му излъчва респект, но и страхопочитание. И макар че се е оттеглил от активния бизнес, той е показно застрелян на семейно тържество пред катедралата „Свети Патрик” на Пето авеню. Оказва се, че бруталното убийство е извършено с мълчаливото съгласие на ФБР, а наследник на империята му е негов племенник - Асторе Виола, търговец на макарони, който мечтае за кариерата на Франк Синатра, но няма неговия талант.

Любов, кръв и пари – тази вечна триада гарантира световен успех, особено след като е разиграна от големия дон на американската литература – Марио Пузо.

Заглавие: "Палач на любовта"
Авторът: Ървин Ялом

Тази книга съдържа десет истински истории на хора с психични проблеми. Или по-скоро десет разказа за преображения. Защото пациентите, потърсили психотерапевтична помощ от Ървин Ялом, с негово съдействие се спускат до неподозирани дълбини в самите себе си. Там, където са ужасът от неизбежността на смъртта, изолацията и безсмислието на живота, но и абсолютната свобода. И от тези дълбини те изплуват с освобождаващо знание, което променя цялостното им светоусещане.

Всеки един от описаните случаи отразява неповторима, сложна и наситена с драматизъм човешка история. Тук ще се сблъскаме с някои от най-често срещаните проблеми: страх от смъртта, самота, себепрезрение, агресивност, сексуална зависимост, затлъстяване, разрушителна любовна натрапливост, резки промени в настроението, липса на смисъл, депресия, импотентност... Тези десет истории са истинско доказателство, че е възможно човек да се изправи лице в лице с жестоките истини на битието и да впрегне това познание в постигането на личностна промяна и израстване.

Заглавие: "Чочарка"
Автор: Алберто Моравия

Красивата Чезира се омъжва и напуска родното си селце в Чочария, за да заживее с възрастния си съпруг в Рим. Раждането на дъщеря й Розета придава смисъл на живота й. Смъртта на съпруга й след тежко боледуване й носи облекчение. Въпреки Втората световна война, хранителният магазин на Чезира процъфтява и не след дълго тя натрупва цяло състояние. Рим е бомбардиран и правителството на Мусолини е принудено да избяга. Италия попада под немска окупация. Чезира разбира, че двете с Розета трябва да напуснат дома си.

Майка и дъщеря тръгват по опустелите пътища на Италия само с два куфара с дрехи и пари. Прекарват една година в планината близо до фронтовата линия. Година, която ги кара да видят грозното лице на света и хората във време на зверско насилие. Преживяното ги променя завинаги.

„Чочарка“ е един от най-силните антивоенни романи в световната литература.

Заглавие: "Отклонение"
Автор: Блага Димитрова

„Отклонение“ е сред най-обичаните романи на незабравимата българска писателка Блага Димитрова. С книгата си тя успява да ни разкрие любовта във всичките й форми и измерения, независимо от това дали ни носи радост, тъга или разочарование: „Независимо от това изгодно или не, благоразумно или не. Да обичаш, защото обичаш. Това е единственото основание“. „Отклонение“ е роман за невъзможността влюбените да се завърнат в миналото и да изживеят любовта си. Единственото, което им остава, е истината, че „В живота са повторими само напразните усилия да се върне пропуснатото“.

Заглавие: "160 години на Wall Street"
Автор: Георги Вуков

„160 години на Wall Street“ е сборник с истории на българи, достигнали до високите етажи на световните финанси в Европа, САЩ, Азия и Австралия. Книгата разкрива техния опит, преживявания и път към успеха. Всички тези 10 души, взети заедно, притежават 160 години опит на Wall Street, който е изпълнен с много успехи, но и с редица грешки и провали. Целта на книгата е да разкрие какво се случва в света на инвестициите и да покаже колко труд и постоянство се изисква, за да достигне човек до него.

More Books