Следва

Paris Fashion Week: KENZO Пролет/Лято 2015

Paris Fashion Week: Comme des Garçons Пролет/Лято 2015

Фантастични алени скулптури от плат и кожа облечени върху манекени с платинено руси обемни коси с...

All fashion преди 9 години

Фантастични алени скулптури от плат и кожа, облечени върху манекени с платинено руси обемни коси с повей от модата на придворните дами от 18-ти век. „Рози и кръв”, казва Рей Кавакубо след шоуто на Comme des Garçons. Много повече от ревю, по-скоро арт инсталация предложи култовият дизайнер на публиката на Парижката седмица на модата, приключила току що.

Текстура и игра на напластявания създават обеми в пространството, пропускайки тук-там жива плът върху тялото, облечено в тях – отличен баланс между възприятията ни за изкуство, дизайн и мода; вечен въпрос с нееднозначен отговор.

Метафорична телесност бихме могли да наречем творенията на Comme des Garçons, само ако помислим за различните нюанси на кръвта в човешкото тяло, или играта със смислите на думата роза, флора, „откъсване на цветето” - толкова много асоциации и лични интерпретации.

Потапяне във въображението и чувствата, които, разбира се, са понятия далеч по-дълбоки, отколкото сме свикнали да ги мислим във връзка с модата, достигат в тази колекция своя екстрем, подход, характерен за работата на Рей, която обича да раздипля всички смисли и да ги превръща в естетически обекти. Формата на сърце, която негласно обединява колекцията, се разчита лесно в силуета на моделите, но вече деконструирана като смисъл и плътност.

Шоуто открива рокля, обсипана с обемни апликации от рози, преливаща в невъобразими червени нюанси, а гласът от саундтрака казва “Keep moving on” на английски и латински. С последния образ от колекцията ние добавяме „stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemos” или „Някогашната роза остана само в името, ние запазваме само името”, което важи с голяма сила и за модата.

Експлозия, скулптура, сценография, театрален костюм – със сигурност не лятна колекция в значението, което обикновено влагаме, а по-скоро избухваща емоция, афект и пулс.

Какво по-категорично послание за следващата пролет, освен едно обновяване на сърцето и раздяла без страх със старите есенно-зимни чувства.


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 14 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.