Следва

Името на бебето Гослинг – разкрито!

"Чинечита" от Тиери Дебру

ЧИНЕЧИТА – свят на мечтите! В него са работили безброй...

Events преди 9 години

СВЪРТАЛИЩЕТО НА МАГИЯТА

Киностудиото ЧИНЕЧИТА в Рим е познато като „сърцето на европейското кино”. В него се правят едни от най-забележителните шедьоври в историята на седмото изкуство. Там Федерико Фелини снима пленителните ленти „Сладък живот” и „Сатирикон”, Франко Дзефирели прави прелестно красивия „Ромео и Жулиета”, Джоузеф Манкиевич – скандалната за времето си „Клеопатра”, а Уилям Уайлър – ненадминатия и до днес с мащабите си епос „Бен Хур”.

Тези филми омагьосват, трогват и спират дъха ни. Карат ни да се „забравим” в тях. На кого не се е случвало, излизайки от киносалона, да се чувства не намясто в света навън? И нима не ви е познато усещането, че онези уголемени хора от екрана са много по-истински и съществени за нас от тези, които ни разминават забързани по тротоара? Каква прекрасна магия е това!

ЧИНЕЧИТА – свят на мечтите! В него са работили безброй звезди – София Лорен, Джина Лолобриджида, Марчело Мастрояни, Роберто Бенини. Гениални сценаристи, режисьори, композитори и сценографи. А още повече са безименните дърводелци, шивачи, ковачи, метачи, пазачи. И колко много от тях – неосъществени кинозвезди! Такава е ЧИНЕЧИТА – място на голяма слава и на преглътнато разочарование. За нея разказва нашата история.

В ЧИНЕЧИТА има един малък театър наречен „Еутека”. Театър, а не кино. Театър със 199 места! А в Театър 199 можете да се озовете в сърцето на ЧИНЕЧИТА.


 

Чинечита от ТИЕРИ ДЕБРУ

превод КРАСИМИР КАВАЛДЖИЕВ
постановка
ЕМИЛ БОНЕВ
сценография
ЕЛЕНА ИВАНОВА, РАЛИЦА РУСЕВА
драматургичен консултант
АНДРЕЙ ФИЛИПОВ

с участието на:

СТЕФАН МАВРОДИЕВ
ВИКТОРИЯ КОЛЕВА
МИЛКО ЙОВЧЕВ

ТИЕРИ ДEБРУ
е известен белгийски актьор, режисьор и драматург. Завършва Висшия национален институт за сценични изкуства (INSAS) в Брюксел. Пише пиеси от 20 години. Автор е на редица постановки в белгийски и френски театри. Има изяви и в областта на киното. От 2010 година е директор на престижния брюкселски „Театр дю Парк“.

В повечето свои пиеси Тиери Дебру смесва реалност и фантастика и изгражда фабула, в която персонажите постепенно разкриват същността си. На български са преведени и публикувани пиесите му: „Кралят луна“, „Книгопатът“ и „Певецът на шлагери“. Прекрасната трагикомична драма „Чинечита“ се поставя за първи път у нас на сцената на Театър 199.

ЕМИЛ БОНЕВ завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1986 г. в класа на проф. Д. Гюрова. Има над 60 роли в театъра, десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали. Дългогодишен художествен директор е на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – гр. Пловдив. Дебютната му пиеса като автор – „Морска сол“ е играна с особен успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като: „Пакетче семки“, „Покер“ и „Кантон 117“. Емил Бонев има богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност.

За настоящата постановка той споделя: Право на всеки човек е да осъзнава желанията и целите си, и да се бори за тях ежедневно, за да не си каже някой ден: „Живях, но това не беше моят живот!”

СТЕФАН МАВРОДИЕВ е сред най-известните и любими наши театрални и кино актьори и режисьори. Завършва ВИТИЗ при М. Андонов през 1967 г. Първоначално играе в Пловдивския театър, много са ролите му в Сатиричния и в Народния театър. От дълги години е основна фигура във витрината на Младежкия театър. Незабравими са изпълненията му в спектаклите „Дундо Марое“, „Параграф 22“, „Архангелите не играят флипер“. А в Театър 199 – в постановката на Мл. Киселов: „Юни, началото на лятото“ от Ю. Едлис (1972) и в „Полицаите“ от Сл. Мрожек, реж. Н. Петков (1979).

Има над 50 изиграни роли в българското кино. Сред най-известните филми, в които участва, са „24 часа дъжд“, „Мера според мера“, „Зона В-2“, „Петък вечер“, „Щурец в ухото“, „Птици и хрътки“ и др.

Носител е на наградата „Аскеер” за поддържаща мъжка роля, както и на „Икар” за изключителен принос в областта на българския театър.



ВИКТОРИЯ КОЛЕВА завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1986 г. в класа на проф. Н. Люцканов. Откроява се в пиеси като: „Войцек“ от Г. Бюхнер, „И най-мъдрият си е малко прост“ от Н. Островски, „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“ от Е. Олби, „Покер“ от Е. Бонев, „Кървава сватба“ от Ф. Г. Лорка, „Сън в лятна нощ“ от У. Шекспир, „Сако от велур“ от Ст. Стратиев, „Ревизор“ от Н. В. Гогол. Известна е и с ролите си в киното, а на най-широката аудитория със своята Афродита в „Пълна лудница“. Отличена е с наградата „Икар“ за най-добра главна женска роля за Костанда в „Свекърва“ от А. Страшимиров, постановка на М. Куркински.

МИЛКО ЙОВЧЕВ завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков през 2009 г. Многообещаващият млад актьор вече има немалка сценична биография: „Лейтенантът от Инишмор“ и „Пухеният“ от М. Макдона, „Двама бедни румънци, които говорят полски“ от Д. Масловска, „Белградска трилогия“ от Б. Сръблянович, „Хубава си, мила моя“ от Бл. Бойчев и „Животът се получи“ от П. Пряжко. Неотдавна го гледахме и в кино-лентата на И. Христов „Стъпки в пясъка“.

Премиера на 12 октомври /неделя/ от 19:30 часа, Театър 199.


 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 23 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?