Следва

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Изложбата Savage Beauty на Алекзандър МакКуин се завръща в Лондон

Творбите на Алекзандър МакКуин се връщат в Лондон пожънали зашеметяващ успех и...

Events преди 9 години

Творбите на Алекзандър МакКуин се връщат в Лондон пожънали зашеметяващ успех и зрителски интерсес през 2011 г. в Музея Метрополитън в Ню Йорк с над 660 000 посетители. В Европа това със сигурност ще е изложбата на 2015 година.

Алекзандър МакКуин е роден в Лондон и градът естествено става свидетел на разгръщането на неговата креативната енергия. Архивът събрал творбите на модния гений, само доказва невероятния талант, който той е притежавал. Работите му са мрачни и противоречиви, понякога енигматични и плашещи, но винаги дълбоко красиви и изпълнени с огромно майсторство. „Savage Beauty" е тържество в чест на най-талантливия и с богато въображение дизайнер на нашето време.

"Лий беше гений и истински визионер, който отместваше границите, предизвикваше и вдъхновяваше. Той вярваше в креативността и иновативността, а талантът му беше безграничен”, казва Сара Бъртън, настоящ творчески директор на модна къща Alexander McQueen. Изложбата се открива през март, отбелязвайки годишнина от трагичната му смърт.

"Savage Beauty" проследява кариерата на МакКуин с редки и почти невъзможни за виждане другаде ранни творби от дипломната му колекция ‘Jack the Ripper Stalks his Victims’ през 1992 до незавършената есен/зима 2010, и включва 30 нови и непоказани на предходния тур на изложбата в Ню Йорк експоната, дарения от частни колекции, заемки от Фондация Изабела Блоу и Givenchy. Посетителите ще могат да видят още Cabinet of Curiosities – забележителна инсталация на богат набор аксесоари от ревютата на МакКуин, сред които шапките с птичи гнезда създадени в партьорство със Сваровски, бижута, обувки, аксесоарите за глава с пеперуди, дизайн на Филип Трейси от пролет/лято 08 и знаменитата корона от тръни.

Прожекция на кадри от ревюта, които оживяват и полагат в пулсиращ контекст повече от 200-та изложени обекта е също така част от кураторската концепция. А спиращ дъха момент е възстановка в човешки ръст на 3D холографското изображение на Кейт Мос от ревюто Widows of Culloden, което изпълва отделна зала от изложбата. Ретроспективата се открива на 14 март и вече са разпродадени 16 000 билета. Просто задължителна.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.