Следва

Засилено звездно присъствие в кампанията на International Watch Co

7 любопитни факта за Рей Кавакубо

72 години навърши миналата седмица един от най-провокативните и влиятелни дизайнери на...

All fashion преди 9 години

72 години навърши миналата седмица един от най-провокативните и влиятелни дизайнери на нашето време Рей Кавакубо. По този повод си припомняме част от феноменалните й творения /в галерията/ и седем факта за личността й, които само доказват, че култовият статут на Comme des Garçons не е случаен.

7 факта за Рей Кавакубо

Факт 1 – Философията й е, че си струва да се показват само онези неща, които не съществуват
Да се рови в архива на модните къщи, да се самоцитира, да се връща назад в модните тенденции определено не е за нея. Когато Рей създава нова колекция, тя тръгва по собствен път. „Винаги забравям нещата, които съм правила преди, игнорирам всичко, което вече съществува. И тогава започвам. Случайна фотография или човек на улицата могат да ме вдъхновят, или чувство, възприятие, или нещо ненужно, изхвърлено на боклука и непотребно. Всичко. Най-трудната част е началото, концепцията на колекцията. Най-интересно е да завършиш колекцията навреме.”

Факт 2Модните критици наричат колекциите на Рей Кавакубо „пост ядрена мода” и „Хирошима шик”
Културното наследство и японските обноски определят от самото начало траекторията на работата й. Дизайнерът, почти като дилър на наркотици първо възпитава Европа в японската естетика и външен вид, приемащ несъвършенството на формите като белег на живота и реалността, а после разпространява модата си по целия свят. Дрехите на Comme des Garçons могат да деформират, моделират тялото на собственика си, да покажат нови, не винаги правилни форми, но в същото време да демонстрират истинската природа и настроение на хората.



Факт 3Рей Кавакубо никога не е учила дизайн
Тя може да работи без скици, разгръщайки идеите си пред конструктори и шивачи само рисувайки във въздуха. Но има образование в сферата на западната и източната естетика, и това се чете в същността на изкуството й. Рей работи повече като скулптор, отколкото като кутюриер.

Факт 4 – Японската дизайнерка контролира бизнеса си на всички нива
Кавакубо успява в области, които другите дизайнери считат за несвойствени за творческите личности. „Comme des Garçons не са само дрехи. Освен тях аз създавам цялостния имидж на бранда. Атмосферата, пространствата, магазините, ширината на вратите в магазина и ширината на подгъвите на роклите е еднакво важна. Всичко, трябва да е подчинено на единна ценностна система, която е интересна като естетика – нова, предизвикваща стереотипите и предзададените идеи. Подходът ми е винаги един и същ.” Както, когато създава колекции, Рей се опитва да забрави всичко, което съществува в индустрията до този момент. Всяка стъпка, направена от компанията, първоначално започнала като арт проект в крайна сметка има комерсиален успех.



Факт 5 – Рей Кавакубо управлява производството на платовете за колекциите на Comme des Garçons
Тя инвестира в създаването на нови материи, с нови качествени характеристики и също така в разработки на нови технологии. Компанията купува станове от рушащи се фабрики и експериментира с нови идеи. Нито масовият пазар, нито големите дизайнери могат да повторят стила и текстурата на дрехите на Comme des Garçons. Те са уникални.



Факт 6 – Рей Кавакубо поставя началото на революционна ера в парфюмната индустрия
Японската дизайнерка успява да създаде парфюми от такива съставки, които не са характерни за класическите аромати. Например кислород, метал, изгоряла гума, горещ асфалт, лак за нокти, вулканична пепел, морска вода, куклекнска коса от целулоза. Тъй като Кавакубо не е била парфюмер до този момент, тя не страда от предубежденията на бранша когато пуска на собствената си линия парфюми. По тази причина се появяват Odeur 53, създаден от 53 съставки, 49, от които за пръв път използвани в състава на тоалетна вода. Всеки път когато Comme des Garçons създават аромат, фешън общността за пореден път се среща с нещо, несъществуващо до сега.

Факт 7 – Рей е признато един от най-интровертните световни дизайнери
Само Мартин Марджела я надминава по дискретност. Въпреки всеобщото мнение, Рей е интервюирана често, но никога не отговаря на въпроси за личния си живот. Знаем официалната информация за нейното образование, името на съпруга й, който също работи в Comme des Garçons, и това, че има много специфично чувство за хумор. Но тя отговаря само на въпроси в рамките на бизнеса и изкуството.



More All fashion