Следва

Гигантски скулптури в центъра на София по случай световния ден за борба с артрита

Двама и щастливи: Веси и Георги, които спечелиха играта на Heineken, емоционално за пътуването си до Лондон

Повече от 400 човека се включиха в играта на Heineken #opensofia, само двама обаче показаха, че познават града си по-добре от всички останали...

All About Life преди 9 години

Повече от 400 човека се включиха в играта на Heineken #opensofia, само двама обаче показаха, че познават града си по-добре от всички останали. Веселина и Георги успяха да познаят 9-те локации, показани от чужденците Зак, Пол и Карлос в интерактивното видео, заснето с Goggle Glass на opensofia.com и обиколиха 6 от тях за по-малко от 50 минути. Толкова време им беше необходимо, за да си спечелят пътуване до Лондон и да го видят така, както никой турист не би го видял. Прочетете следващите редове за да разберете какво точно им бяха организирали от Heineken по време на тридневното им пътуване миналата седмица:

VS: Кои са тайните, които Лондон ви разкри?
Веси и Георги: Лондон е интересен, защото крие тайни не само от Англия и Великобритания, но и от целия свят. Това е градът, в който можеш да видиш най-много култури, събрани на едно място и това го прави уникален!

Другото уникално у него е, че той съчетава по неповторим начин старото (хилядолетна история, архитектура и култура) и новото. По този начин в него има за всеки по нещо.

VS: А най-любопитните неща, които научихте?
Веси и Георги: • Любимият парфюм на Нейно Величество ухае досущ като есенция на българската роза!
• Биг Бен е всъщност името на камбаната, която се намира вътре в кулата и която се счита за най-голямата камбана, която е вкарвана в часовников механизъм;
• Най-евтиният вариант за закупуване на жилище в Лондон е да си купиш лодка! Нашият екскурзовод ни сподели намерението си да си закупи лодка, която по негови думи струва около 15 000 паунда и има 2 спални и всички удобства на апартамента (кухня, баня, електричество и вода). Намерението му е да акостира с нея в центъра на Лондон като пристанищните такси били около 5000 паунда на година, ако стоиш на едно място целогодино, и 0 паунда, ако се местиш на всеки 2 седмици! В сравнение, двустайните жилища в центъра на Лондон започват от около 1 млн. паунда, така че това е една находчива идея!
• Англичаните плащат данък около 40% върху наследството, но това не важи за знатните особи. При тях се приема, че наследството принадлежи на титлата и така се запазва в пълен размер при всички наследници през поколенията;

VS: В кое място от пътешествието се влюбихте и защо?
Веси и Георги: На втория ден от пътешествието имахме включена велообиколка на Източен Лондон. След като преминахме през небостъргачите, намиращи се във финансовия център на града, екскурзоводът ни преведе през многобройни закътани местенца, затънтени улички и вътрешни дворчета, за да ни отведе до един канал в близост до Темза, дълъг около 2 км., покрай който са построени сгушени двуетажни къщички, всяка от които с малко задно дворче и много зелинина. Разказа ни, че когато къщите са били строени, частните инвеститори са се надявали това да се превърне в един от най-престижните квартали на града и да продадат жилищата на много висока цена. В момента, в който строителството им приключва обаче, страната е в рецесия и единственият шанс за продажба на имотите е да ги продадат на държавата, при това на безценица. В момента китните къщички, намиращи се в сърцето на града, са все още държавна собственост и се дават на социално слаби семейства срещу символични наеми. Тази местност ни впечатли изключително много, тъй като не сме свикнали да виждаме такова спокойствие и зеленина в сърцето на космополитни градове, какъвто е Лондон – не бихме отказали да сме социално слаби граждани на Лондон!

VS: Имаше ли нещо, което пък не ви изненада?
Веси и Георги: Не ни изненадаха: лошото време, високите цени, добрите обноски на хората, червените телефонни кабинки, пръснати из целия град и, разбира се, традиционните двуетажни автобуси.
Изненада ни, че всички, с които се заговорихме, знаеха къде се намира България! Даже срещнахме хора, които бяха идвали в страната ни – по Черноморието и в София. Усещането, че имат добри впечатления за България беше наистина хубаво.

VS: Разкажете някоя неочаквана случка от пътуването.
Веси и Георги: Може да се каже, че за нас всичко беше неочаквано, тъй като Heineken бяха подготвили специална програма за нас, която беше пазена в тайна до последно, така че да задържат любопитството ни до последно – задача, която беше постигната с пълен успех!

VS: Какво бихте пренесли от Лондон в София?
Веси и Георги: Добрите обноски на хората и техните усмивки, независимо колко дълъг, тежък и (почти задължително) дъждовен ден са имали.

Другото нещо, което бихме пренесли, е отношението към уличните артисти. Бяхме изключително впечатлени от политиката на града към уличните артисти – там те са на почит! Оказа се, че Лондон си има цяла програма за насърчаване на тези талантливи млади хора, които не се стесняват да се изявяват всеки ден пред различна публика и не се притесняват от ужасното лондонско време. Всъщност, всеки, който желае да свири, пее, прави фокуси, рисува или какъвто друг талант си има, може да го прави на улицата, в метрото, в подлеза или където другаде общината му позволи, само като се регистрира чрез изпращане на един имейл. По този начин младите таланти могат да се изявяват (и да печелят пари), а общината знае във всеки един момент кой артист къде се намира. Бяхме възхитени от таланта на тези хора, пръснати из целия град, даже предположихме, че може би минават и през някакъв кастинг – просто не можехме да повярваме, че всички са толкова талантливи!

Тъкмо се бяхме възхитили от тази прекрасна политика и си мислехме, че няма какво повече да ни изненада в тази посока, когато дочухме на Хийтроу звуци на пиано. Тръгнахме да търсим откъде идва мелодията и какво да видим: по средата на огромната сграда – бял роял, на който пише “Play me” и цяла опашка от хора, които чакаха своя ред, за да посвирят на пианото! Някои от тях бяха професионалисти, други се опитваха да си припомнят мелодии, които са знаели като малки, но всички го правеха с усмивка на лицето и най-важното: радваха и околните! Така за нас Лондон се превърна не само в града на най-добрите улични музиканти, но и единственият град с летищни музиканти.

Уличните артисти създават настроение в града и ако се научим и в София да гледаме на тях като на хора, които са били избрани, за да ни радват, а не като на дрипави бездомници, които вдигат гюролтия в подлеза, всички ще спечелим.

VS: А какво бихте оставили там?
Веси и Георги: Лошото време и обратното движение, което е кошмар не само за шофьорите, но и за пешаходците – така и не успяхме да свикнем на коя посока да се оглеждаме, когато пресичаме улица (нищо, че на повечето тротоари си пише).

VS: Затънтени, малки улички или такива, където животът кипи?
Веси и Георги: И от двете по много! Втората вечер от приключението имахме на наше разположение Таксито на Heineken, което ни возеше цяла вечер от заведение в заведение, през целия град. Нашето приключение започна в Notting Hill и завърши в Camden Town. Никога преди това не бяхме чували за този квартал (Camden Town), но бяхме толкова силно впечатлени, че решихме да останем там за вечерта. Това е най-шумният, пренаселен и младежки квартал, който можете да си спредставите! Ако трябва да го сравним с нещо познато от София, то може би ще е Студентски град, но представете си Студентски град с поне три пъти повече хора, магазини, барове, пъбове, дискотеки, на същата площ! Освен това ние имахме късмета да попаднем на това място в събота, в 12 през нощта – разбирайте в най-шумния му момент. Това, което ни направи впечатление беше коментарът на шофьора „Пазете си портмонетата“ и полицията на всеки ъгъл и до всеки бар, но това не ни спря да останем и да се забавляваме там цяла нощ!

VS: Коя е следващата ви „откривателска“ дестинация?
Веси и Георги: Надяваме се да е Рио де Женейро - това е една от мечтите ни за идната година, ако Heineken направят игра с такава награда, се впускаме, без да се замислим!

VS: Отворен въпрос: споделете каквото и да е от цялото преживяване – от момента, в който решихте да участвате, до връщането от Лондон0 – нещо, за което не сме ви питали, а мислите, че е интересно. Веси и Георги: Много се радваме, че участвахме в тази игра и не само защото спечелихме! След предизвикателството останахме, за да се запознаем с останалите участници – всички до един млади, амбициозни, отворени към новото, различното, непознатото. Винаги е прекрасно да създадеш такива контакти.

Пътешествието, организирано от Heineken пък ни показа не просто една различна страна на Лондон, но и ни помогна да планираме бъдещите си екскурзии: забравяме завинаги за груповите екскурзии и ол инклузив хотелите!

Със специални благодарности за: работодателите ни, които проявиха разбиране и ни дадоха отпуски в последния момент; Галя – нашия прекрасен екскурзовод; Лили – за маршрута на популярните туристически обекти (трябваше и тях да разгледаме все пак); Нина – тя си знае за какво и, разбира се, не на последно място, на целия прекрасен екип на Heineken (и по-специално Ники), които направиха цялото събитие реалност!

Накрая използваме момента, за да ви примомним какво споделиха Зак, Пол и Карлос за България и София в нашата рубрика Новите Българи.

More All About Life