Следва

Един променен съпруг влиза в Къщата на VIP Brother

Носете това, което харесвате! Маргарита Асадурова в едно цветно и стилно интервю за View Sofia

Маргарита Асадурова е заразително пъстра и обаятелно усмихната жена, която има изявен личен стил и говори перфектно езика на дрехите. 

Други преди 9 години

Маргарита Асадурова е заразително пъстра и обаятелно усмихната жена, която има изявен личен стил и говори перфектно езика на дрехите. Била е журналист, продуцент на филм, работила е в някои от големите лайфстайл списания и медии в България, но увлечението й по дизайна надделява и през 2007 я отвежда чак в Лондон, където трупа опит и знания във водеща консултантска фирма.

Маргарита е основател на първото студио за индивидуални анализи на цветовете и личния стил в България My Beautiful I и от години се занимава с консултации, които буквално променят съдби. Анализ на цветовете и личния стил е и страхотната награда за една от читателките, участвала в играта на Bioderma, за която писахме съвсем наскоро, и която ни вдъхнови да потърсим Маргарита, за да научим повече за това, с което се занимава и как то може да бъде полезно за всеки от нас.

За важността на визуалното послание, което транслираме в света чрез дрехите си, и как никога не е късно да извадим наяве истинското си аз; за грешките, които с лекота можем да избегнем и още интересни неща, днес, в специалното ни интервю с нея.

V.S. В морето от информация, наречено интернет, всеки може да намери съвети за стил и тенденции в облеклото. Защо обаче е важно да открием своя личен стил, като при това отдадем на процеса на откривателство нужното внимание?
M.A.
Личният стил е нещо, което се изгражда отвътре навън. Колкото и информация да имаш на разположение, тя не може да те насочи за това какво уникално носиш в себе си и какво съвсем естествено имаш нужда да изразиш. Ако перефразирам една популярна мисъл - тенденциите са нови модни предложения, които ти се предлагат от дизайнери и марки по няколко пъти в годината, а стилът е това, което ти избираш. Чрез него изразяваш своята индивидуалност и характерната си красота, тази, която те отличава от другите.

Важно е да познаваш личния си стил и заради огромното многообразие от дрехи, което се предлага в момента по модните подиуми, а много често и по магазините. Ако през 20-ти век цели десетилетия минаваха под знака на една ясно различима модна тенденция, като например 60-те, 70-те, 80-те, днес всичко се предлага едновременно от всички дизайнери във всички сезони. В модата в момента няма ограничения, затова е важно да знаеш каква е твоята индивидуална посока, какъв е точно твоят стил.

V.S. А ти как откри своя? Какво се промени оттогава? Беше ли близо до себе си или напротив, трябваше да се преоткриваш?
M.A. За себе си мога да кажа, че през целия си живот съм се стремяла да имам свой личен стил и в голяма степен успявах да постигна достатъчно добър стайлинг, за да получавам комплименти за начина си на обличане. Проблемът обаче беше в това, че усещах напрежение в общуването си с хората. Въпреки че ме харесваха на външен вид, твърде често се чувствах неразбрана или неизразена, или пък хората ме възприемаха по различен начин от този, който аз очаквах. Заради това, като цяло нямах удовлетворение в комуникацията си с другите.

Когато ми направиха анализа на Цветовете и Личния стил, се оказа, че просто съм се движила в посока, която не работи за мен. Действително се наложи да преоткрия голяма част от себе си, за която знаех, че е дълбоко приспана в моята същност и да започна да я изразявам и с дрехите си. Тогава нещата се балансираха, и освен че започнах да се справям с външния си вид много по-лесно, започнах и да се чувствам много по-добре.

V.S. Разкажи ни какво всъщност представляват цветовият анализ и анализът на стила?
М.А.
Анализ на Цветовете и Личният стил се правят по една конкретна методология. Тази, с която аз работя, е разработена в Англия. Там се произвеждат и материалите, които се използват в този процес. В Анализ на Цветовете се борави със 132 различни цветни парчета плат, които представят четирите основни групи на цветните нюанси, носещи имената на сезоните. Излъчването на хората се разделя на четири типа, които попадат в съответните сезони и анализът дава ясна насока на всеки човек кой точно е неговият цветови тип. Когато той бъде установен, се прецизират точните тонове на цветовете, подходящи за човека, като се определя дали да са топли или студени, наситени или светли, ясни или сложни.


Всяка сезонна палитра от цветове включва в себе си цветни нюанси с общи характеристики, които много добре се съчетават помежду си и така се улеснява комбинирането на цветовете за всеки човек, независимо дали той има вътрешен усет за цветните тонове или не. Интересното при Анализа на Цветовете е, че той буквално надниква навътре в човека, зад неговите социални маски и роли и показва голяма част от ресурса му като енергия и емоционалност. Затова винаги той е първата стъпка.

След него се прави Анализ на Личния стил, при който процесът вече е малко по-сложен, тъй като в основата му стои задълбочената психологическа теория на Карл Юнг за архетипите. В него се работи с шест базисни стила, които представляват шест различни архетипни образа, като се търсят доминантите на тези образи в характера и физиката на човека. Чрез този анализ се прецизират материите, кройките, десените и аксесоарите, които разкриват и подчертават индивидуалната характерна красота на всеки човек.

V.S. Какво могат да разкажат дрехите за човека?
M.A.
Дрехите на човека казват за него много повече отколкото той обикновено си мисли. И между другото, говорят много буквално. Един типичен пример за недвусмисленото им послание е случаят, когато една дама се облича в черно, за да изглежда по-слаба. (Независимо колко е пълна в действителност). Тогава хората виждат жена, която се е облякла в черно, за да изглежда по-слаба. Дрехите обикновено показват степента на вътрешната ни увереност или неувереност, но най-вече показват отношението, което имаме към самите себе си. Разказват за това откъде сме тръгнали и докъде искаме да стигнем.

Обратно на общоприетото схващане, за да изглеждате добре в дрехите си е най-важно да подчертавате силните си страни, а не да се фокусирате върху недостатъците си, които да се опитвате да криете. Парадоксално е, но ако искате да изглеждате добре, недостатъците ви изобщо не трябва да ви занимават.

V.S. От наблюденията, които имаш, какво най-често комуникират хората чрез облеклото и стила си на улицата и на обществени места?
M.A.
Мога да откроя две посоки в начина, по който най-често изглеждат хората по улиците и на обществени места. Едната е, че българката се справя изненадващо добре с начина, по който изглежда, на фона на тоталната липса на култура, която имаме в нашето общество по отношение на дрехите. Може би защото все повече пътува и има възможност да попива от социалната среда в чужбина. Затова аз твърдя, че една немалка част от българките имат силен усет за стил и го постигат убедително. За съжаление, за мъжете в България все още не мога да кажа същото. Изглежда те малко по-бавно наваксват с празнината в културата на дрехите, може би защото повечето от тях смятат подобни въпроси за несериозни.

Втората посока, която забелязвам по улиците, е обратната. Много често въпросната липса на култура за дрехите директно се вижда във външния вид на хората – начинът, по който те изглеждат вади на преден план тяхната собствена неувереност или ниска самооценка. В такива случаи те биха могли да се почувстват по-добре, ако се запознаят с логиката и системата на дрехите и открият какво точно работи за тях.

V.S. Случва ли ти се да гледаш хората през „професионално изкривяване”, да анализираш какво биха могли да променят, за да изразят най-добре себе си?
М.А.
Със сигурност професията ми оказва влияние, но за мен е важно то да не се превръща в изкривяване. Ключово е човек сам да достигне до извода, че има нужда от консултация или съвет за външния си вид, за да бъде той действително полезен за него. Затова обикновено не анализирам на общо основание. Много лесно виждам когато няма връзка между човека и дрехите, които е облякъл, и как всъщност ги използва за маска или за дадена роля, без те да изразяват самия него.

Виждам също как хората се крият с дрехите или пък искат на всяка цена да наложат присъствието на своята личност, което всъщност предизвиква обратен ефект. Подобен усет за автентичност малко или много притежават всички хора, но не винаги го осъзнават и обикновено им е трудно да обяснят обективно защо даден човек ги смущава с външния си вид. Тук идва мястото на анализа на Цветовете и Личния стил, който лесно може да обясни къде е нарушен баланса и да възстанови връзката на човека с естествените за него дрехи. Така че аз винаги се опирам на тази методология и няма значение какво ми харесва или не ми харесва лично на мен. Всеки човек има правото да бъде такъв, какъвто е.

 

V.S. Възможно ли е да се обобщят грешките, които се допускат в облеклото и стила? „Забелязани на всяка цена” ли е най-голямата цел?
М.А.
Грешките в облеклото и стила могат да имат няколко нива. Най-фундаменталното ниво е, когато човекът няма естествена връзка с дрехите, които носи. Ето един по-драстичен пример - ако в него преобладава драматичния архетип на Магьосницата, а той носи леките фини дантелени дрехи на Ангелския стил – тогава говорим за тотално изкривяване на начина, по който той представя и комуникира себе си. В този случай дрехите на жената казват „Бъди нежен с мен“, докато едновременно с това излъчването й казва „Не се приближавай“. Ефектът от цялото това съчетание произвежда недоверие и срив в комуникацията, а оттам - не особено приятни чувства за всички, които участват в общуването. И всичко това може да се развие без дори човекът да си е отворил устата, за да каже нещо. Дрехите повлияват възприятията ни в много по-голяма степен, отколкото си мислим.

Другото ниво на грешки е вече в самото съчетаване на цветни нюанси, материи, кройки, десени и аксесоари. Бързо се вижда дали даден човек има естествен усет за изкусно съчетание. Ако няма такъв, е добре да научи основните постановки по въпроса, за да не разваля без да иска цялостния ефект от излъчването си. Тук държа да подчертая, че абсолютно всеки компонент от облеклото, до най-малкия детайл, има отношение към цялостната визия. Анализът на цветовете и личния стил дава доста голямо количество информация и в тази посока, защото при него говорим за фина настройка.

Що се отнася до явлението „забелязани на всяка цена“ то много често се бърка с проявата на индивидуалност, която обаче не стъпва на вътрешна увереност, а се опитва да компенсира някакви недостатъци, които самият човек явно вярва, че има.

V.S. Можем ли да бъдем повече от един сезон, повече от един архетип, да ги сменяме. Можем ли да влизаме в друг образ, сякаш сме манекени например?
M.A.
Сезонната система на цветовете, изведена от швейцарския художник и учен Йохан Итън, която е базисна за този метод и по която работя аз, установява един сезон за всеки човек. Вътре в него самите нюанси могат да се прецизират допълнително при необходимост.

Що се отнася до архетипните стилове, ситуацията е по-сложна. При тях обикновено търсим два или три доминиращи архетипа по отношение на стила, които се съчетават в относителна или определена, много често уникална пропорция за всеки човек. Изключително рядко се случва в човека да преобладава само един архетипен стил. Освен това някои от поддържащите архетипи могат да позаглъхнат в даден етап от живота ни и на тяхно място да изплуват други, като това повлиява донякъде и личния стил. Но обикновено, основният водещ архетипен стил на човека е по-скоро стабилно понятие. Той най-често е свързан и с физиката и пропорциите на тялото, които като цяло не се променят. Важно е да подчертаем, че архетипните стилове не се влияят от килограмите.

Разбира се, дали човек ще избере да сменя върху себе си сезоните или архетипните стилове си е изцяло негово решение. Важно е само да знае, че някои дрехи могат да имат върху него нулев ефект, а други могат доста да затормозяват излъчването му и да произвеждат обратен на търсения ефект.

Манекенките и артистите сменят всичко непрекъснато, защото това им е работата. Но и те като всеки човек имат своите архетипни стилове и цветове. Понякога трудно ги улавяме, защото обикновено ги гледаме на снимки или на екрана, докато в общуването на живо е много по-различно.

V.S. Може ли цвят, който ни е любим да не ни отива?
M.A.
Напълно е възможно. Но има значение дали говорим за цвят или за нюанс на цвят. Защото всички сезони съдържат на практика всички цветове (по един, два най-много, не се препоръчват), като само нюансите им са различни. И да не забравяме, че когато носим даден цвят върху себе си обикновено ние не се виждаме, а другите ни гледат. И ако се съчетаваме неудачно с него – да кажем, че кожата ни прежълтява или лицето ни изчезва или пък почервенява – няма особено значение, че ни е любим, защото не произвежда добър ефект върху нас. Тогава може би е по-добре да си го набавим в интериора или в разни любими вещи, различни от дрехи.

V.S. Изграждането на гардероба има ли възраст, как се случва промяната при хора, които са вече зависими от имиджа си?
M.A.
Няма възраст за изграждането на един добър гардероб. И се радвам, че сред клиентите ми, наред с множеството активни съвременни и отворени млади хора, има и 60+ годишни дами. Все пак никога не е късно да бъдеш себе си. Ако обаче някакъв изкуствен имидж е завзел живота ти, ще ти е по-трудно да разчупиш неговата маска, за да се освободиш и да заживееш по-добре. По-трудно е, но не е невъзможно. И като цяло съм забелязала, че скоростта и ефективността, с която се изгражда гардеробът в собствения стил не зависи от възрастта, а от темперамента на човека и от неговата готовност за действие. Има и млади хора, на които това може да им отнеме години, защото се пристрастяват към имиджа на професията си да кажем, въпреки че не се чувстват особено добре в нея.

V.S. Вярно ли е, че най-голямата бариера е нашата собствена представа, за това как изглеждаме в очите на другите, и това ни спира да носим неща, които харесваме, и които биха променили хода на събитията в живота ни дори? 
M.A.
Огромен брой фактори влияят на решението ни какви дрехи да носим. Както психологически, така и социални, културни, и дори глобални. А понякога и всичките едновременно. Още семейната ни среда задава доста посоки и ограничения на стила, който формираме в живота си, след което ни повлияват работата ни, цялостния ни лайфстайл и т.н. Личният стил обаче се намира в златната среда между вътрешната и външната гледна точка. Те трябва да имат еднаква тежест за нас в избора ни на дрехи. Важно е да носим неща, които харесваме, както е важно да зачитаме обратната връзка на хората, които ни заобикалят, стига тя да е достатъчно аргументирана или чисто и просто искрена. Не можем да постигнем убедителен личен стил без този баланс и без да познаваме поне донякъде себе си. Защото, както казва Коко Шанел: „Външната красота не е нищо друго, освен изражение на онова, което чувства сърцето ни.“.

V.S. Едно послание към читателите на View Sofia?
М.А.
Усетете какво наистина чувства сърцето ви. Научете повече за себе си, преди да решите какви дрехи трябва да избирате. Открийте своите силни страни и подчертавайте тях. Ангажирайте се с качеството и то ще се ангажира с вас. Искайте повече от живота!


Не забравяйте, че можете да спечелите индивидуален анализ на цветовете и личния стил в студио My Beautiful I, ако не по-късно от 15 октомври вземете участие в играта на BIODERMA. Цели двама ще са щастливците, които ще преживеят истинската си красота в пълния й блясък, чрез лична имидж консултация, включваща Анализ на цветовете на дрехите и Анализ на личния стил на обличане, от прекрасната, цветна и заразяваща Маргарита Асадурова. Успех на всички!

More Други