Следва

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица от Анди Уорхол

Гигантски скулптури в центъра на София по случай световния ден за борба с артрита

Гигантски скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка бяха поставени на централни места в столицата на Световния ден за борба с артрита – 12-ти октомври...

All About Life преди 9 години

Гигантски скулптури, представляващи 3 предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка бяха поставени на централни места в столицата на Световния ден за борба с артрита – 12-ти октомври. Всеки от тях разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” е да насочи общественото внимание към болката и страданието, което те причиняват. По време на откриването на инициативата пациентските организации призоваха хората навреме да се изследват, защото колкото по-рано се диагностицират, толкова по-добри са прогнозите за пациента.

 

„Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени, да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по-успешно ще се борят с него.“ – с тези думи Роза Чеглайска, председател на „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“, откри събитието.

Лица на кампанията са Екатерина Евро и Сашо Кадиев, които заедно застават зад каузата: „Ние представляваме две поколения на едно семейство – искахме заедно да подкрепим инициативата, за да покажем, че ревматичните заболявания засягат както възрастни, така и млади хора. Много е важно повече да се говори в обществото за този проблем, защото хората не са запознати до каква тежка инвалидизация може да се стигне, ако не се лекуваш добре“, каза г-жа Евро.

Д-р Родина Несторова, управител на Ревматологичен център "Света Ирина" също взе участие в откриването: „Ревматичните заболявания влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Причината за развитие на автоимунните заболявания още е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. Медицината напредна много в тази област в последните десет години. Вече и у нас е налична биологичната терапия, която се смята за най-успешната за момента за пациенти, за които класическите средства не действат.“

Скулптурите ще останат изложени в продължение на един месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във Фейсбук на страницата „Прегърни ме със сърце“.


 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.