Следва

БНТ с 21 номинации за наградите "Златна бленда"

Да се заразиш с вируса на Тoilet Рaper

В своето списание Toilet Рaper художникът Маурицио Кателан и фотографът...

преди 9 години

В своето списание Toilet Рaper художникът Маурицио Кателан и фотографът Пиерпаоло Ферари създават провокативна и хиперреалистична образност, която успява да „зарази” и обсеби модата със закачливост, ирония, хумор и шокиращо послание.

През един юлски следобед централата на Toilet Рaper в Милано приличаше повече на разхвърляно студентско общежитие, отколкото на централен офис на издателство. Пиерпаоло Ферари, на 42–годишна възраст, и Маурицио Кателан, на 54, и двамата облечени в работни летни овехтели тениски, на които въобще не подхождат късите панталонки и маратонки, се спотайват в една малка крайна стаичка сред много изрезки от списания, в очакване на бизнес среща със Селети, продуцентът на тяхната лична колекция. За да достигне до тях, обаче, на него му нужно да премине през затрупания с велосипеди и скейтбордове под на дълъг коридор, който все пак го отвежда в тяхната стая, където двамата работят на разхвърляните си бюра, на една крачка от матрак, изхвърлен на пода от две търсещи удоволствия чаровни млади жени.

Но тази небрежност е само привидна. Неугледният, на пръв поглед, интериор на този апартамент от 19-ти век, който също служи и за дом на Ферари, е главният център за създаването на най-горещите модни тенденции във висшата мода в целия свят.

През месец септември безпогрешните модни тенденции на Toilet Рaper се откроиха сред водещите модни заглавия — 30 страници в Purple Мagazine, 16 страници в Dazed & Confused, а също и на страниците на толкова известните списания като Vogue и Elle.

„Опитвахме се да създадем естетичен критерий, приложим както за тържествени случаи, така и за срещи, а също и за украса на дизайнерски обект, и в крайна сметка, смея да твърдя, че успяхме да го постигнем.”

Двамата виновни за вируса на Toilet Рaper’s – появи се разпространение също както нетърпеливите тийнейджъри са готови за някоя нова щуротия през пролетната ваканция. „Ние ще ви заразим с вируса на Toilet Рaper!" – възкликва Кателан, когато ме приближава, и слага лого върху ръкава ми. В рамките на няколко минути той подскача нагоре и надолу в мръсния коридор като замаяно кученце, което моли да не му поставят каишка и плахо се опитва да излезе.

A тази закачливост в качеството се съчетава с наелектризираща образност, която характеризира Toilet Рaper от дебюта му през 2010. Създадено първоначално като списание за фотография, без нито една написана статия или реклама, списанието започва своя път като напълно некомерсиално, като един необмислен самонадеян опит за двамата - Кателан, един от най-ярките представители в съвременното изкуство, тогава още изгряваща звезда, и за Ферари, един преуспяващ моден и портретен фотограф. Това беше едно много креативно замислено начало, планирано, изпълнено и издадено списание от двамата, от което небрежността и закачливостта, иронията, хуморът, шокиращите послания и мотиви не бяха просто възприети, но и култивирани с желание, напълно осъзнато.


Ферари работи върху Toilet Рaper , Източник Toilet Рaper

„Когато въображението на Toilet Рaper работи, то работи, защото провокира различни усещания” - обяснява Ферари, раздавайки сладоледени чаши на своя постоянен екип от четирима. Зад гърба му е окачен двоен портрет – как Кателан се опитва да забие пирон в езика на уплашения Ферари (оплезеният език беше само един мотив от многото, които двамата таланти бяха създали да улучат целта в света на модата). „Това е много за преживяването на зрителя.”

„Всички ние сме големи фенове на тяхната гледна точка за модните тенденции” – споделя модният директор на Dazed & Confused, Роби Спенсър. „Посвоему тяхната работа наподобява това, което Уилям Егълстън правеше с цветната фотография през 60-те години — вземане на неясни наблюдения на всекидневния живот и използването на техника за печат с високо качество, за да може цветовете да изпъкват така, че всичко да изглежда хиперреално.”

Наситеният цвят и хиперреализмът могат да имат ретро привкус, но съдържанието е определящо за дадения момент и напълно незабравимо. Някои от най-впечатлителните изображения на дуото включват натъпкани с десет хотдога начервени женски устни, хамбургер с жива жаба, дълги мигли, пораснали до самия женски кръст, напълно трезвено изглеждащ мъж във вана, готов да си нанесе електрошок с тостер, монахиня, която си инжектира хероин в долнопробна хотелска стая, и голото тяло на жена, нашарена с крест гел във формата на чифт дизайнерски дънки.

Въпреки че тези снимки могат да спрат трафика на движението и често пъти да покорят вниманието на този, който ги гледа, повечето от тях не изглеждат достатъчно бляскави за света на модата. Всъщност - и никой не е помислял, че някога те ще станат такива.

В началото всеки казваше: „Това, което вие творите, е прекрасно наистина, но то никога няма да си пробие път в модата’” Ферари отговаряше: „Когато те ми говореха така, аз бях два пъти по-ентусиазиран да им докажа, че грешат. И двамата с Катанели им казвахме: „Скоро ще видите!’”

Окото на Toilet Рaper не само превзе най-модерните модни списания, но също изпълни страниците на дизайнерската библия Wall Рaper, две от кориците на списание Vice, цялата емисия на Liberation и бе на челно място в 24 теми на престижното списание Le Monde е M, а да не споменаваме и за многобройните блогове, които светкавично превзеха Интернет пространството в момента, когато бяха публикувани.

„Тези изображения се харесват на всички” - споделя Ферари, добавяйки, че престижните списания Vogue Italia и L’Officiel много често молят да публикуват отново техните снимки. „Tе наистина въздействат.”
Още по-неочаквано, те също си прокраднаха нова линия в установения свят на модата реклама, където морето от еднаквост е заключило този сектор в конвенционален и застоял водоем.

Традиционният подход е да се възложат такива модни рекламни кампании [от] световноизвестните 10 фотографи, които се редуват с всяка друга марка, "Спенсър обяснява: „Kenzo е смел, за да поеме по друг път [с Toilet Рaper], за да се създаде нещо, което се чувства освежаващо и вълнуващо и което да помогне да се развива индустрията.”

В рекламите на Kenzo, които дуото започна да представя за есента на 2013 г., са включени снимки на жени, поглъщащи шест сюрреалистични оръжия, двойки, заобиколени от страховити плаващи очи, боти, в които има котенца - и въпреки това продуктът Kenzo все още изглежда заслужаващ си глезенето.

„Това бе една глътка свеж въздух” - казва творческият директор Умберто Леон за представянето на кампанията. „Сътвореното от Маурицио и Пиерпаоло зарежда със силна емоция; те имат чувство за хумор и образите притежават тайнственост, която създава някакво чувство.”

Едновременно с техния принос в модата, дуото е открило, че хамбургерът с жаба въздейства също толкова добре върху страница на списание, както и върху суитчър или изобразен на чиния. През деветте месеца, приключили юни 2014 г., Селети продаде 105 000 метални чаши, чинии, чаши и ламинирани покривки, върху които бяха отпечатани Toilet Рaper изображения за търговски обекти, включително в магазина МОМА в Ню Йорк и в La Rinascente в Милано.

„Има огромен търговски интерес” - разказва Стефано Селети, според когото тази домашна колекция ще се разрасне и ще превземе порцеланови предмети и дървени маси през месец април. Подобен шум заобиколи блузите и тениските, създадени за MSGM. Пет хиляди бройки са продадени за Resort 2014 г. и сътрудничеството ще се разшири за лято 2015 в пълна колекция от пуловери, бански костюми, пухенки, зимни якета, ризи и къси панталони.

Бързо разчетеното послание и качеството на силно въздействие на тяхната образност със сигурност може да бъде проследено до предишната вълна реклами на Ферари. Създадените от Кателан по време на неговата 22-годишна кариера образи и идеи винаги идват силно зареден с ирония, бунт и провокация (това е художник, който е избрал да изобрази Папа Йоан Павел II ударен от метеорит). И след като Кателан официално се пенсионира през 2011 г. след "All", съответно в Гугенхайм в Ню Йорк, Toilet Рaper предложи идеална възможност на въображението му да се развихри.


Mаурицио Кателан, източник Toilet Рaper

Няма значение какъв предмет ще краси техният образ - дали стол, или тениска, или просто рекламна кампания, творческият процес винаги започва с въображение. Тогава двамата обмислят задълбочено какъв образ най-добре ще въздейства. Когато Кателан се намира в Toilet Рaper HQ в Милано, бизнес срещите се осъществяват в разхвърляния хол на Ферари или в бара от другата страна на улицата. Когато Кателан се връща у дома си в Ню Йорк, двамата мъже са заедно дори виртуално, работейки на скайпа съвместно почти всеки ден.

Докато светът на изкуството може да определи бързото разпространение на техните образи като лесен начин за печелене на пари, Ферари и и Кателан се радват на демократичния завой, който те внасят в своята работа, и на новата посока в творческото си израстване.

„ Това, което ме интересува, е застъпването на различни области, като мода, реклами и списания" - отбелязва Кателан. „Доказано е, че решенията на трудни проблеми могат да дойдат от хора, които не са пряко ангажирани в областта. Чудя се дали в бъдеще светът на съвременното изкуство може да бъде обновен благодарение на хора от модата или рекламата, както и обратното."

Toilet Рaper вече показва на модната индустрия как придържането към едно творческо оръжие все още може да доведе до търговски резултати. В основата на работата на дуото остава тиражираното два пъти в годината списание, което те успяват да разпространят скоростно за една седмица. Но някои помощни продукти и повторното отпечатване на техните образи в други публикации помагат да се засили въздействието на тази публикация, която има тираж от 10 000 копия. „Това е начинът, по който можем да разпространим нашите изображения, за да достигнат колкото е възможно по-широка публика" - казва Ферари. „Той е напълно различен, вирусен начин да покажем нашата работа."

„Toilet Рaper е многообразно, то непрекъснато се развива” - добавя Кателан. „За нашите виждания това е като етикет, който може да се прилага върху различни обекти и ситуации. Всичко около нас може да бъде заразено с вируса Toilet Рaper . Стремежът ни беше да създадем естетически критерий, който да е приложим както за парти, така и за срещи, а също и за интериорен дизайнерски обект, сега можем да твъдим вече, че сме го създали."

„Винаги когато работим, ние се замисляме, а какво следва след това? Как можем да преминем към следващото ниво?" - казва Ферари. Неговата мечта е да успее да проектира една авиокомпания от началото до края, включително самолети, интериори, униформи и комуникации.

Междувременно Кателан е толкова увлечен, че не възнамерява да се завърне в света на изкуството. „Това, което работи най-добре за Toilet Рaper, е, че то никога не ме удовлетворява" - казва той. „Именно това ме кара да се чувствам все по-жаден за нови идеи всеки път."

More from View Sofia

More