Следва

Фотографи от България потеглят на дълга фотографска експедиция в Куба

Как да се предпазим от есенните настинки

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания...

Health преди 9 години

Есента се възприема като сезона, съпроводен от постоянни простудни заболявания. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Причинителите на тези “есенни болести” са бактериите и вирусите. Много от тях обитават носоглътката и устната кухина и тяхното размножаване е свързано с отслабването на имунната система през есента.

Затова задължително се нуждаем от есенна профилактика. Не трябва да се пренебрегват ваксините, а също и лекарствените средства, които “укрепват” организма след различни инфекции, но разбира се, има и няколко хитринки, които лесно можем да правим всеки ден у дома, за да се чувстваме по-здрави и силни.

Лукът и чесънът могат да бъдат наречени “домашните лекари” с уникални бактирицидни свойства. Тези продукти не притежават никакви странични ефекти. Една, две скилидки дневно могат да заменят лекарствения препарат при първите усещания за настинка.

Витаминният дефицит е присъщ на повечето хора през есента, затова утрото е добре да започва с чаша портокалов сок, сок от моркови или лимони. Специалистите препоръчват също парче зеле, ряпа или цвекло. Доказано е, че употребата на сокове от зеленчуците е по-полезна, отколкото тяхното консумиране в натурален вид, защото в състава на зеленчуковите сокове не попадат вредните хербициди - те остават в целулозата.

Не забравяйте и за плодовете. Дневната норма се състои от 2 ябълки и 2 портокала (портокалите могат да се заменят с 2 лимона или грейпфрут).



Неизчерпаем източник на витамини е и чаят, в който са добавени билки или горски плодове: мента, боровинки, липов или ябълков цвят. Горският чай смекчава възпалителните процеси и повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Чаят с добавен подбел, липов цвят и сушени малини е отлично средство против бронхити.

Според последните медицински изследвания боровинките притежават най-високи показатели за повишаване на имунитета. Закаляването на организма позволява да се избегнат настинките и да се намали чувствителността на организма към тях.

Всекидневните физически упражнения или поне час разходка също закаляват организма. Разбира се, охлаждането на дихателните пътища е сериозен фактор за настинка. Затова на улицата трябва да не дишаме през устата и да се стараем да разговаряме по-малко. Дрехите трябва да бъдат от естествен памук, а не от синтетика и изкуствени влакна. Прибирайки се в къщи, поне за кратко ходете боси - това е отпускане за краката и масаж на всички точки на стъпалата, много от които отговарят за състоянието на носоглътката.

Контрастните водни процедури също са подходящ метод за закаляване. Особено важни са те за краката - трябва да се правят всеки ден в 2 легена с топла вода около 40 градуса и студена - под 30 градуса. Краката се задържат няколко секунди в топлата вода, а след това в студената, като процедурата се повтаря 3-4 пъти.

Поне веднъж седмично взимайте вана с добавена морска сол, екстракт от билки или минерални соли. След това изплакнете тялото с хладка вода от душа.

Не бързайте с лекарствата и ако се вдигнали малко температура. Не забравяйте, че тя е защитен механизъм на организма и лишавайки го от възможността за борба, вие способствате за зачестяването на болестите. Приемайте лекарствени средства за намаляване на температурата, ако термометърът показва над 38 градуса.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.