Следва

Trend shopping: Блясъкът на 20-те

Оскар Де ла Рента. Нежният гениален мъж, който обичаше силните жени

Много дизайнери обичат да изтъкват, че работят за силните жени, за жените на деня, за тези, които...

All fashion преди 9 години

Много дизайнери обичат да изтъкват, че работят за силните жени, за жените на деня, за тези, които диктуват правилата, размахвайки луксозно поддържани ръце.

Оскар де ла Рента не го повтаряше приживе, а го правеше, като просто ги обличаше. При това добре, дори божествено.

Дизайнерът, който почина вчера на 82 години, беше предпочитаният и неизменен мъж да всички силни и властни жени на момента, що се отнася до обличането им, в това число президентши, изпълнителни директорки, гранд дамите на обществото, и в допълнение всички почти топ звезди на небосклона.

Де ла Рента имаше свой алфа-списък за първия ред на дефилетата си - Бионсе, Джесика Симпсън, преди да стане дизайнер, Виктория Бекъм, също преди да се превърне в дизайнер, - но никога не се ограничаваше само до звездното присъствие. При това си признава негативното усещане към кастата на актрисите. През 2005 той споделя в интервю за New York: “Разправиите с тях са повече, отколкото с всеки друг. Те са несигурни и капризни. А това са две много лоши качества." Не, дрехите на De la Renta винаги търсеха и намираха по-интересните присъствия от обикновените обичайно заподозрени на червения килим. Те просто бяха, и са, част от една по-голяма традиция, която обхваща поколения жени.
"Когато носиш Оскар, малко от златната ера на Ню Йорк се посипва по теб“, казва Лорън Санто Доминго, известна редакторка от американския Vogue.


Оскар де ла Рента с първата си съпруга, Франсоа де Ланглад

Всъщност, той не е официалният стилист на силните дами на деня, термин, който междувпрочем ненавижда. Неговите творения - наситено цветни, женствени и често вдъхновени от неговия островен дом - Санто Доминго — бяха далеч от всяка идея за "сигурен" политически гардероб, независимо че приживе той получаваше овациите на Хилари Клинтън, Хума Абедин, Фей Уотълтън. “Tози човек работи повече от 20 години, за да ме превърне в модна икона, независимо от всичките ми усилия в обратна посока,” се пошегува Клинтън, докато награждаваше Де ла Рента с Медал за заслуги на Carnegie Hall миналата година. Приживе фенове му бяха и неговите конкуренти, например дизайнерите Карл Лагерфелд, Даян фон Фюрстенберг и Тори Бърч. А също и кореспондентката на CNN Алина Чо, и бившата шефка на Planned Parenthood Фей Уотълтън, все жени, които правят далеч повече с живота си, от простото "даване" на вечери.

Геният на Де ла Рента е в индиректно подчертаната женственост и уникалната въздушност, дори чувство за полет в дрехите му. "Да, вие можете да носите обемна тафта, или силни цветни мотиви, или чифт страхотно смели обици, и да бъдете възприемани сериозно", твърдеше той.


Колекция Пролет 1968

"Дали ставаше дума за Първи дами или момичета на улицата, той винаги се опитваше да разбере какво искат хората, от какво се нуждаят. Той се опитваше да схване хората", казва доведеният син на Де ла Рента и CEO на компанията Алекс Болън. И наистина, отношенията му с клиентите бях легендарни.

Роден в Доминиканската република, той стажува в Balenciaga, под личното ръководство на Кристобал, и в Lanvin при Antonio Castillo. Започва соло кариерата си, обличайки Беатрис Кабо Лодж, дъщеря на John Cabot Lodge, актьорът, превърнал се в посланик на Щатите в Испания. Тя носи нейната De la Renta дебютантска рокля на корицата на списание Life през 1956. Оттогава De la Renta минава плавно през серии от социални опознавания. Той впечатлява Даяна Врийланд и тя става негов ментор, като му урежда работа за Elizabeth Arden, за която той прави вечерни рокли.
Скоро Бейб Пали и Пат Бъкли, две уникални икони на стила от средата на миналия век, стават клиентки.

Оскар облича Джаки Кенеди, започвайки традицията да облича първите дами - по-късно минава през Нанси Рейгън, Лора Буш, Хилари Клинтън и Мишел Обама. Когато е назначен за шеф на кутуриерите на Balmain през 1993, De la Renta става известен като "Concorde Couturier," с препратка към работата по неговите колекции, демонстрирани наперено от Линда Еванджелиста и Наоми Кембъл. “Аз наистина не знам как да правя обикновени дрехи,” казва моделиерът веднъж пред Women's Wear Daily. Напротив, той обожава огромните поли и драматичните рокли. De la Renta споделя веднъж че мрази думата доста, което е изненада, предвид вечно постиганата в творенията му ултра женственост.

Дизайнерът е известен и с това, че винаги казва каквото мисли, за разлика от повечето си колеги, чиито взаимодействия с публиката са извънредно внимателен ПР, обичайно скъпо платен. Когато Мишел Обама облича жилетка от J. Crew за срещата си с кралица Елизабет през 2009, Оскар не спестява коментара си пред WWD: "Вие не се явявате на аудиенция в Бъкингамския дворец в пуловер." Две години по-късно, той отново атакува "фърст лейдито", този път по повод нейния избор Alexander McQueen за държавна вечеря в Китай. Отново пред WWD, той казва, "Моето разбиране е, че това е визита за промотиране на американо-китайската търговия — американски продукти в Китай и китайски - в Америка. Защо тогава носите европейски дрехи?" Първата дама не отговаря, но неговите дрехи остават далеч от гардероба й, до момента по-рано този месец, когато се състоя събитието Fashion Education Workshop в Белия дом.


Анет де ла Рента в рокля на съпруга си

Независимо от разтропания говорен маниер на Де ла Рента обаче, в сърцето си той е много нежен по душа семеен мъж. Независимо от страстта му по толкова много изключителни жени, тези, които са най-близко до него, са жена му Анет, издател, и доведената му дъщеря Елиза Рийд Болън, която израства под крилото на дизайнера. Синът Мозес също работи за него. И независимо от блясъка на неговите прочути приятели, той не е по никакъв начин сноб. Анна Уинтур веднъж обяснява: "Може да вечеряте с Оскар и семейство Клинтън едновременно, но именно той е онзи жизнен и любезен домакин, който се грижи за всичко. След храната, той ще се прибере в кухнята и ще седне да играе домино с всеки, участвал в приготвянето на вечерята. ”



Припомняме си някои от най-великите моменти на Де ла Рента заедно в галерията.

Поклон!

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.