Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Големите любовни истории: Фрида Кало и Диего Ривера

Малко любовни истории могат да се похвалят с толкова страст и такава художествена ползотворност, като...

People of art преди 9 години

Малко любовни истории могат да се похвалят с толкова страст и толкова художествена ползотворност, като тази на Фрида Кало и Диего Ривера. И двамата - уникални творци, страшно интересни хора, невероятно завладяващи и провокативни, топ артисти на Мексико, но и на света. За тях всички знаем, че са имали страстна и бурна връзка, изпълнена с огромна любов и реципрочни по мащаб предателства. Странно динамични в отношенията помежду си, те създават едни от най-забележителните произведения на мексиканското изобразително изкуство и това е вероятно на важният плод на любовта им в най-чист вид!




Диего и Фрида сключват брак в далечната 1929 година, а само 11 години по-късно двамата се развеждат. Година след това те отново подновяват брачните си клетви.




Кадри от сватбата на Фрида и Диего, Мексико Сити, 1929 година


Взети заедно, тези две ярки и цветни личности са като персонажи от необикновена драма. Ривера учи живопис в Испания, след това се мести да живее в Париж, където прекарва десет години, ставайки част от авангардните течения. През 1921 година той изоставя съпругата си и се завръща в Мексико, където се присъединява към комунистическата партия. Освен талантлив художник и стенописец, Диего е и страстен политически активист. Художникът изразява стоите революционерски убеждения и чрез монументалните си картини.

Брилянтен артист, харизматичен и всеотдаен любител на женската красота, той лесно пленява женските сърца, въпреки че е с наднормено тегло и не особено красив, с рошава коса и изпъкнали очи. Животът за пръв път го среща с Кало през 1922 година, когато той е на 36 години и вече е уважаван художник. Ривера е поканен да направи първия си стенопис в амфитеатъра на Националното подготвително училище в Мексико Сити, в което именно учи Фрида. Тя е само на 15, но с интерес наблюдава работата на известния художник, както и самия него.

Достатъчно умна, за да разбере, че отличителният й външен вид привлича мъжете, и готова да се забърка във всякакви неприятности, за да стане това, което си е намислила, тя е като бисер между мъниста сред останалите ученички. Различните й корени - част немски, друга част еврейски, и по процент испански и дори индиански,  я правят много различна. Веждите й, гайтанени, категорично не могат да останат незабелязани, още повече, че подобни има и под носа. Далеч от обикновеното и скучно съвършенство е и увреденият й десен крак, проблем след прекаран полиомиелит.




Наблюдавайки художника, един ден тя казва на своя приятелка: „Искам да имам дете от Диего. И един ден ще му го кажа.“ За да привлече вниманието му, тя безмилостно му се подиграва, наричайки го "стар дебелак". В същото време обаче, не спира да го ревнува от неговия модел, красивата Гуадалупе Марин, която той ухажва по това време.

Малко по-късно Гуадалупе става негова втора жена и майка на две от дъщерите му.



Междувременно Фрида става жертва на тежък инцидент, блъска я кола и тя чупи гръбнака, ключицата, дясната ръка и десния си крак. В дългите месеци на възстановяване, Кало взима боя и платно и започва да усъвършенства уменията, които ще използва, за да нарисува известните си, натрапчиви и сюрреалистични портрети, които отразяват нейните страдания и кошмари.

Години по-късно, когато Фрида се възстановява, открива Диего в Министерството на образованието, където той работи по мащабен стенопис. Отива при него и директно моли художника да слезе от скелето си, за да критикува картините, по които е работила през цялото това време. Той харесва работите и дори иска да види повече от тях, а Фрида не губи и секунда време и веднага го кани в дома на родителите си.

Двамата бързо си допадат и откриват, че са сродни души. Вече разведен с Гуадалупе, художникът без угризения се влюбва в младата Фрида. Започва да я ухажва сериозно и, въпреки че Ривера има много жени в живота си, с Кало се чувства съвсем различно.

Тя го омагьосва с остър ум и невероятно силен характер, двамата говорят за всичко, безспир. Освен че са интелектуално равни, между тях има и неоспорими химия и електричество.





След като наблюдава двамата влюбени за известно време, бащата на Фрида, Гилермо Кало, решава да поговори с Диего и да го предупреди да внимава с дъщеря му. "Виждам, че се интересувате от дъщеря ми и искам да ви предупредя - Фрида е много умно момиче, но тя е прикрит дявол”, споделя му той, а Диего отговаря, че именно това е причината, поради която се е влюбил в нея.

Изпълнил своя дълг, бащата на Фрида им дава благословия и двамата се женят на 21 август 1929 година. Минали са осем години от първата им среща. На скромната церемония в гражданското присъстват само бащата на булката и трима свидетели. Кало е облечена в индиански костюм от Тихуана, дълга пола с множество слоеве, която да скрива болния й крак, обемен шал и множество гердани с мъниста. Ривера носи  костюм в "американски стил" с жилетка.



Фрида никога не успява да дари Диего с дете, в годините претърпява два аборта. В тези трудни за двойката времена, славата на Ривера се разпространява из целия свят, а той възобновява позабравения навик да изневерява. Дълго време Фрида си затваря очите за извънбрачните афери на съпруга си, докато решава да му отмъсти и започва връзка. Избранникът отново е много по-възрастен от нея. Казва се Леон Троцки.

Съпрузите стартират процедурата за развода си през 1939 година. Идва краят на техния брак, но не и на тяхната любов. Много силна и дълбока, странно устойчива, тя не успява да умре и заживява с нови сили през 1940 година, когато, на 54-ия рожден ден на Ривера, на 8 декември, в Сан Франциско те се женят повторно.

Невъобразими и необясними, уникални и заразяващи, двамата остават заедно до смъртта на Фрида през 1954 година. И много след това, като една от най-големите любовни истории, които света познава.












 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра