Следва

Петъчна доза СЕКС: Адам Лавин - лошото момче, което обича жените

”Графа” става пешеходна зона с ретро трамвай

Емблематичната улица "Граф Игнатиев" ще стане втората пешеходна зона в София след...

All About Life преди 9 години

Емблематичната улица "Граф Игнатиев" ще стане втората пешеходна зона в София след булевард "Витоша".

От Съдебната палата до площад "Журналист" по "Графа" ще се движат само два трамвая - ретро и тип "совалка".

Мотрисите ще минават рядко, а през останалото време "Графа" ще се използва като велоалея.

Улица "Цар Шишман" също ще бъде пешеходна зона през почивните дни, а в работните ще се намали скоростта за движение и ще се ограничат местата за паркиране.

Пазарът за книги на площад "Славейков" ще бъдат преобразен изцяло, а короните на дърветата ще бъдат романтично осветени.

Този проект на фирма "А.Д.А." на архитект Иво Пантелеев ще бъде реализиран от общината в близките 3 години. Това стана ясно след повторното журиране на проектите, които се състезаваха в конкурса на общината за нов облик на центъра на София за зона 2 (ул. "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков"), пише "Преса".

За зона 3, която включва пл. "Ал. Батенберг", Градската градина пред Народния театър и бул. "Цар Освободител" до "Раковски", ще бъде обявен нов конкурс през януари. Проектът за кръстовище на две нива пред Художествената галерия отпада. Финансирането на новия конкурс ще се поеме от общината.

Проектите по другите три зони ще се реализират по ОП "Региони в растеж" със 100 млн. лв. Кметството ще трябва да даде около 10 млн. лв., защото ЕК не разрешава изграждането на нови подземни съоръжения, каквито ще се наложи да се направят пред Националната художествена галерия и в района около нея.

dir.bg

More All About Life