Следва

Инспектор N-JOY и Агент Z-Rock представят: „Не си сам на пътя!“

Октомврийска мантра: Мед, мед, мед, мед, мед, мед, мед

Медът е сигурно един от най старите известни на хората подсладители. Повечето хора...

Health преди 9 години

Дотук на страниците ни сме си говорили много за Негово Величество Меда! Припомняме например правилата при неговото пазаруване.

Но понеже е сигурно, че Медът е уникално средство за здраве, тонус, хубост и други важни неща, да не говорим, че е и сигурно най-старият известен на хората подсладител, го превръщаме в октомврийска мантра и припомняме някои простички, но много важни негови свойства.

Повечето хора го обичат заради богатия аромат и интензивния вкус, който има, но освен чисто вкусовите качества, той е притежател и на невероятни анти-бактериални и лечебни свойства, които  помагат в укрепването на организма, удължаването на живота, увеличаването на силата на духа и тялото и борбата със стареенето.

Ето някои от причините, защо винаги трябва да имаш от златистото лепкаво чудо под ръка, с реверанс към стартиралите студове, и защото винаги е полезно да си припомним какво е полезно!

Лечебни свойства: те са толкова много, че правят меда страхотно средство, което помага при различни неразположения, да не кажем при всички. Със своите анти-вирусни, анти-микробни и анти-бактериални свойства той с успех се използва за стимулиране на имунната система,  за преборване на настинките и за подобряване състоянието на кожата. Медът също така успокоява болки в гърлото и може да се използва външно върху порязвания, рани и раздразнения по кожата за подпомагане на лечебния процес.

Идея: При болки в гърлото смеси една супена лъжица мед с топла вода и лимонов сок /но гледай водата да не е гореща/. Това ще успокои възпаленото гърло и ще стимулира защитните сили на организма.



Подобрява храносмилането: медът е чудесен начин за подобряване здравето на червата и помага при подуване на корема. Той може да помогне за намаляване на възпалението при нарушения в храносмилането, също така облекчава коремните дискомфорти. Той съдържа естествени пробиотици, които са важни за развитието на добри бактерии в червата, и затова при честа употреба помага на храносмилателната система да работи балансирано.

Дава енергия: медът е идеалното средство, което да даде нужната доза енергия, когато се чувстваш уморен. Високото съдържание на хранителни вещества го прави страхотна енергийна бомба.

Подобрява кожата: чистият органичен мед има място в разкрасителните процедури. Той е страхотно алтернативно лечение на акне и кожни възпаления, също така е естествен овлажнител, който подобрява хидратацията на кожата, защото е в състояние да абсорбира влагата директно от въздуха и да я задържи в нея.



Помага при махмурлук: Прекалил си с алкохола вчера. Медът може да ти помогне да се справиш с неприятното главоболие. Една лъжица мед е достатъчна да те зареди с фруктоза, която помага на организма по-бързо да разгради алкохола.

При проблеми със скалпа: Медът е уникално алтернативно средство за борба с пърхота. Помага ти да се отървеш от сърбежа и лющенето на кожата. В допълнение повлиява положително сезонния косопад.

Идея:
Разтвори меда в малко топла вода. Прилагай разтвора всеки ден в продължение на четири седмици и ще останеш очарована от резултата.

Намалява симптомите при алергия: местното производство на мед, в което се съдържа прашец от растения, характерни за региона, въвежда малко количество алерген в имунната ти система. Това я активира и с течение на времето, можеш да изградиш своя естествен имунитет срещу алергените.

Идея:
Започни да взимаш по една чаена лижичка мед всяка сутрин, няколко месеца преди сезона на алергиите. Това ще подготви организма ти, важно е обаче медът наистина да е местно производство, друг просто няма да има същият ефект.

Мед при херпес: високото съдържание на захари в меда подтиска растежа на микроорганизмите. Работните пчели отделят ензим (глюкоза оксидаза) в нектара, който отделя ниски нива на водороден пероксид, в контакт с разранената кожа. Така медът повлиява симптомите и съкращава времето за възстановяване.

6 задължителни рецепти с мед

Хидратираща маска – можеш да използваш меда самостоятелно като го нанесеш върху почистена влажна кожа. Може да пробваш също така и страхотно ароматната маска с мед, кокосово масло и авокадо.  Тази магична маска премахва всякаква сухота и оставя кожата ти здрава и сияйна.

1. Смачкай ¼ авокадо, към него прибави 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка кокосово масло. Смеси ги добре
2. С влажни пръсти, нанеси маската с кръгови движения и след това я остави да подейства за 15 минути.
3. След като маската е свършила чудесата си я отстрани с топла вода. После измий лицето си със студена вода, за да затвориш порите.

Ексфолираща маска - тази ексфолираща маска съдържа три основни компонента -  зехтин, кафява захар и мед. Те всички са натурални и ефективни съставки, които интензивно почистват порите. Маслиновото масло се използва за омекотяване на кожата, кафява захар за нежно ексфолиране, а медът за успокоение.

1. Вземи 1 супена лъжица студено пресован зехтин, 1 супена лъжица кафява захар и 1 супена лъжица мед и разбъркай добре.
2. Втривай с кръгови движения на влажна кожа в продължение от 1 до 2 минути, като се съсредоточиш върху проблемните зони.
3. Почисти лицето си с топла вода и завърши с овлажнител за дълготраен ефект.

Меден балсам за коса –  смеси половин чаша мед с четвърт чаша зехтин. Нанеси малко количество от сместа върху косата си, докато я покриеш. Сложи си шапка за душ и остави да подейства за 30 минути. После измий както обикновено, с любимият си шампоан. Медът ще остави косата ти гладка и блестяща.

Супер хидратиращ лосион за тяло – за да си направиш този вълшебен лосион, смеси 5 супени лъжици мед, 2 супени лъжици розово масло и 2 чаши бадемово масло в средно голяма бутилка. Нанасяй на влажна кожа за супер ефект.

Меден ексфолиант – този ексфолиант ще остави лицето ти копринено нежно и сияйно. Смеси 3 супени лъжици мед, 1 чаена лъжичка зехтин и 6 супени лъжици ситно натрошени бадеми. Нежно разтрий сместа върху влажна кожа, за да отстраниш всички замърсявания, после измий с топла вода.

Медено-лимонов сироп за кашлица - лимонът помага оздравяването, чрез бързо алкализиране на тялото, а медът убива повечето бактерии, докато успокоява гърлото. Това е перфектният избор за бърз лек срещу кашлица.

1. Сложи половин килограм мед в тенджера, на много ниска температура.
2. Вземи цял лимон и го сложи да се вари в малко вода за 2-3 минути. Това ще убие всички микроби, които може да има по кората. Остави лимона да се охлади достатъчно и го нарежи на филийки. Добави го към меда на печката.
3. Остави го да се готви за час. После го прецеди и прибери в буркан. Съхранявай в хладилник. 

При кашлица взимай по 1 супена лъжица през 4 часа.

 

More from View Sofia

Благотворителна томбола на Takeaway подарява yummy костюмите на Кейти Пери - ето как участваме

Food преди 1 година

Динг-донг! Кейти Пери представя цял нов свят от вкусове, а Takeaway.com дава шанс на феновете ѝ да притежават дреха, носена от самата нея в последната им реклама “Кой каза Takeaway.com”, като всички събрани средства ще отидат за благотворителна кауза на World Central Kitchen 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.