Следва

Men's Еxhibit: Супер секси - Шая Лебьоф в Interview Magazine

Дизайнери за следене: Симон Роша, ирландката с мода в кръвта

Млада, устремена и супер талантлива, във вените й тече ирландска и китайска кръв, а креативността й е...

People of art преди 9 години

Млада, устремена и супер талантлива, във вените й тече ирландска и китайска кръв, а креативността й е семейно наследство.

Тя е Симон Роша, дъщеря е на дизайнера Джон Роша, само на 27 е, а вече повече от 4 години върти моден Лондон на малкия си пръст. Името й е неизменен герой на всяка британска фешън фиеста, а изящните й творения са красили страниците на ID, Harper’s Bazaar, Vogue, Elle и са изграждали не една и две инсталации, превръщайки витрините на Colette, Le Bon Marche и 10 Corso Como в истински произведения на изкуството. Коя е Симон и през какво е минала, за да си извоюва за нула време почетно място на съвременната модна сцена, ще ви разкажем накратко точно сега. 


Симон с баща си, Джон Роша

Госпожица Роша е родена в Дъблин, Ирландия през 1986 година в семейството на Джон и Одит Роша и, въпреки че не възприемала „работата” на баща си като екзотична, постоянното присъствие на куп фотографи, дизайнери и артисти, приятели на родителите й, неспирните забавления и нестихващата музика успяват да изкарат на повърхността креативните й заложби и желанието да върви по артистичните им стъпки. „ Възгледите на Симон за модата са доста различни от моите, по-младежки са, по някакъв начин по-дръзки, но виждам, че разбира и се интересува от материите, което, всъщност, е нещото, върху което се фокусирам като дизайнер. Точно тук си проличава ролята на ДНК-а то”, споделя Джон Роша, а междувременно щерка му лека по лека се изкачва по стъпалцата на успешното си модно бъдеще.


Master - А/W 2010

Завършва бакалавърската си степен на местна почва в National College of Art and Design в Дъблин през 2008 година, а две години по-късно се дипломира в престижния Central Saint Martin’s и е сред тримата най-талантливи магистъра със селекция от няколко ключови сета, продавани в Topshop. 

Още същата година Симон прави дебюта си на седмицата на модата в Лондон с колекцията си за сезон пролет/лято 2011 като част от селекцията на Fashion East, инициатива, даваща тласък на трима прохождащи дизайнера всяка година. Бялата палитра красиво демонтрира закачливата контрастна игра на ефирния тюл на изящни вълни и деконструктивните мъжки силуети и бързо й печели всеобщите симпатии, както на критиката, така и на модната публика.


S/S 2011


S/S 2011

Именно тогава е и първият й досег с концептуалния магазин Dover Street Market в британската столица, където излага творенията си, редом до тези на баща й.

Най-естествената следваща крачка за Симон е персонален подиум и, разбира се, тя го получава и то само година по-късно, отново на едноседмичната модна фиеста в Лондон, където представя истински вълшебства от дантела и предизвикателно прозиращи материи в любимата й бяла гама, този път примесена с малко зелено и капчица черно. Колекцията пролет/лято 2012 е придружена и от вълшебно късометражно рекламно клипче, което обаче разказва достатъчно за емоцията и чистотата на креативната й мисъл.




S/S 2012

Междувременно отново си партнира с мас марката Topshop и изготвя капсулна колекция от точно 6 перфектно скроени обекта със стегнат момчешки силует и романтични момичешки детайли. Линията плъзва по всички магазини на веригата в средата на септември, броени дни преди старта на седмицата на модата, а Роша не крие ентусиазма си – «Възможността да създам нещо достъпно за всички момичета, а същевременно носещо моя почерк, въобще не е за изпускане»

Simone Rocha за Topshop

Несъмнено най-силната година за ирландската дизайнерка е 2013-та, Симон е във вихъра си, колекциите й са представени на територията на престижната Somerset House, инсталациите й красят прочути витрини, а междувременно обира почти всички награди в сферата на модата, сред които New Designer of the Year на ЕLLE Style Awards, Emerging Womenswear Designer на British Fashion Awards и Best Future Fashion Wallpaper* Award. Ирландката с китайски жилки е и първата носителка на стипендията на ELLE Cointreau и създава специален pop-up бар Cointreau Prive в рамките на седмицата на модата в Лондон, придружен от лимитирана фешън обвивка на известното питие.


Роша с наградата си от British Fashion Awards 2013 / с дизайнерската бутилка Cointreau


Инсталацията в Dover Street Market Ginza

Пролетните й творби кацат ексклузивно на страниците на изданието Ssaw, изящно заснети от Джеф Хан, а специално създаденият „магазин” на територията на Dover Street Market създава истински фурор с идейната си флора скулптура. Същата се появява и на витрините на концептуалния магазин в Лондон и в Токио, а френската столица не изостава и украсява фасадите на своите култови шопинг дестинации – Colette и Le Bon Marche с дизайнерските обекти на Роша по време на седмицата на модата в Париж.




Ssaw S/S 2013

В началото на 2014 година Симон Роша се нарежда сред финалистите на престижните отличия LVMH, a аристократичната си колекция, вдъхновена от противоречивата личност на Ан Болейн, за сезон есен/зима 2014 представя в индустриалното пространство на галерията Tate Modern, обитаваща бивша електроцентрала. Отзивите са повече от ласкави, а името на Роша вече се нарежда сред най-успешните млади британски дизайнери днес.


A/W 2014


A/W 2014


A/W 2014


A/W 2014

Най-прясната й дизайнерска колаборация е с успешния американския деним лейбъл J Brand, а резултатът е очаквано очарователен. Провокативната серия от дънкови сетове е цветна, щура и, най-вече, с разпознаваем аристократичен почерк, което ни подсказва, че занапред все по-често ще слушаме за създателката й – Симон Роша.


Simone Rocha x J Brand


Simone Rocha x J Brand


Simone Rocha x J Brand
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра