Следва

Звездно старание и глам за ЧРД 60! на Марио Тестино

Fashion Days отчита ръст за петата си годишнина

Fashion Days, модна дестинация номер едно за Централна и Източна Европа, отчита ръст, който...

Shopping преди 9 години

Следвайки дългосрочната си стратегия, компанията представя и значителна промяна в своя бизнес модел.

Fashion Days, модна дестинация номер едно за Централна и Източна Европа, отчита ръст, който се дължи от една страна на динамичното развитие на онлайн търговията, а от друга – е резултат от успешната дългосрочна стратегия на компанията. Най-новата стъпка от реализацията на тази стратегия е съществена промяна на бизнес модела.

Fashion Days се разраства от онлайн клуб за пазаруване с ограничени във времето кампании до онлайн магазин с голямо разнообразие от над 500 000 продукта и повече от 1000 марки. Този стратегически ход се доказва като успешен, открива още перспективи за развитие и за 6 месеца вече дава обещаващи резултати: значително увеличение на продуктовото разнообразие, намаляване на времето за доставка и на процента отказани или върнати продукти.

За последните пет години Fashion Days се утвърждава като лидер в онлайн търговията с модни продукти в Централна и Източна Европа с впечатляваща база от над 6 000 000 потребители и със забележителни финансови и оперативни резултати. Приходите на компанията нарастват средно с 2,5 пъти за последните три години. Едновременно с това средният срок за доставка намалява от 30 дни през 2010 г. до 5 дни през септември 2014 година.



В перспектива, основен фокус в стратегията на Fashion Days ще бъде развитието и подобряването на възможностите за пазаруване през мобилни устройства. Напредъкът до този момент е доста впечатляващ: делът на мобилните продажби на компанията нараства от 5% през 2012 г. до 31% за септември 2014 г.



Тези числа изпреварват темповете на растеж в сектора, където значението им за електронната търговия се увеличава непрекъснато. Ръстът в използването на мобилни устройства за онлайн пазаруване и електронни разплащания през 2014 г. се потвърждава и от последния E-commerce Europe Report, според който търговците, приложили стратегията „mobile first” (“първо за мобилни устройства“) при поръчка и плащане, отчитат много по-високи нива на успеваемост.

„Гордем се с постигнатото. През първите пет години отчитаме тенденция на възход. Установихме стабилни взаимоотношения с представителствата на топ модни марки и станахме техни предпочитани партньори, което е ключово предимство. Освен това притежаваме професионализъм, гъвкавост, капацитет и добър екип, така че да продължаваме да развиваме бизнеса. Сега е време да адаптираме и усъвършенстваме стратегията си, за да бъдем още по-близо до променящите се изисквания на потребителите. Със сигурност обаче ще запазим отдадеността си към оперативно съвършенство и страстта си към модата и стила.“ – отбеляза Маркус Окмус, Главен изпълнителен директор на Fashion Days.

Швейцарската компания ще отпразнува петата си годишнина със специална кампания за своите клиенти и служители под името #hiFIVE. Във всички страни, където присъства Fashion Days, в началото на ноември ще стартира онлайн платформа за споделяне на #hiFIVE моменти (тематични снимки).

Участниците могат да очакват много изненади, а кампанията в България ще бъде подкрепена и от някои от най-обичаните известни личности.



За Fashion Days

Fashion Days е основана в Цюрих през 2009 г. с мисията да предлага топ модни марки и да промотира индивидуалния стил в страните от Централна и Източна Европа. Благодарение на бързите си успехи компанията се превръща в модна дестинация номер едно в региона и се разраства до седем пазара – България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия. От 2011 г. Fashion Days е част от глобалната дигитална и медийна група Naspers, което позволява развитието на още иновативни идеи в полза на клиентите.

Fashion Days осигурява достъп до над 500 000 продукта на повече от 1000 бранда на своите вече над 6 милиона потребители във всички страни. С непрекъснато подобряващи се показатели – 2.5 милиона доставени продукти за 2013 и над 1.5 милиона фенове във Facebook, компанията се превръща в сърцето на модната общност в региона.



More Shopping