Следва

Дизайн за вдъхновение: Духове вкъщи

Да надвиеш злото за една нощ - историята на празника Хелоуин

Всеки го е страх от нещо, казват. Келтските народи по западните британски ширини се страхували от лютата зима и историята на Хелоуин, може би, възниква от старата като света истина за природните стихии...

All About Life преди 9 години

Всеки го е страх от нещо, казват. Келтските народи по западните британски ширини се страхували от лютата зима и историята на Хелоуин, може би, възниква от старата като света истина за природните стихии и формираната в условията им народопсихология. Ако цяла година изкарването на прехраната е сложна и неблагодатна работа, когато слънцето съвсем се скрие, а ледената влага пропие изцяло физическото битие, духът побеждава страха с вярата, а съзнанието оформя поверието с достъпните си познания.



И така, както по тракийските земи в началото на годината кукери шествали за да изплашат злото, далеко на запад и след Ламанша, нощта на последния ден от "светлото" полугодие, била отредена за фестивала Самайн и оборването на върлуващите тъмни сили.

Келтите вярвали, че в тази нощ на годината границата между осезаемото и свръхестественото се размиват из основи, и същества от паралелни реалности могат много по-лесно да встъпят в човешкия им свят. Вечерта на Самайн душите на мъртвите роднини били призовавани да се явят в дома си, за да могат близките им да ги опазят от тъмата и подкрепят с молитва и обреди. Семействата раздавали и храни на бедните, призовавайки ги да се присъединят към помена за душите на напусналите им този свят сродници.



Богатството на Ирландската митология предполага и присъствието на множество тайнствени създания в тази нощ на кръстосаните измерения. "Духовете от могилите" са сред главните безплътни герои на фестивалната нощ. Тези духове с много лица, извънземно красиви или гротескно страховити, бродели сред хората в селищата през въпросната тъмна нощ. Омилостивяването или заблуждаването на тези духове носело надеждата за спасение от лоша поличба през тежкия и студен залез на годината. Практиката на "маскиране", бележеща началото си в обичаите, свързани със Самайн, все още е забулена в мистерия, но западните историци разпознават в нея вероятното желание на предците им да се предпазят от злите прояви на навестилите ги духове. Имитирайки лика на тези иноземни създания, хората целели да ги подведат, че са свои, и избегнат негодуванието им, или пък просто да играят роля във въплъщението на вярванията си. Домакинствата заделяли от трапезата си за гостите от могилите, но оставяли тази част ритуално отвън, пред портата. А тя едва ли се задържала задълго там. Вероятно, в тези ритуали се корени и любимото на децата днес Хелоуин занимание под мотото "лакомство или пакост". По-късно ирландските заселници пренесли тези обичаи в новия свят отвъд Атлантика, а днес денят, предхождащ Хелоуин е втория в годината по направени разходи за захарни изделия в САЩ, след Коледа.



Смята се също, че когато пределът между метафизичното и реалното пада, е подходящо време за гадания и пророчества за бъдещето. Като още един начин да се възползват от мистичните сили придошли по земите им, западните келтски племена търсели по това специално време отговори на интригуващи ги въпроси. Девойките, участващи в приготовленията на обредни ястия, се догаждали за инициалите на бъдещия си съпруг в обелки от ябълка, които хвърляли през гърба си или пък тълкували късмета си за идната година в броя на семената на разрязана на две ябълка. С хода на установяване на Англо-Саксонската империя, в допитването до съдбата били взаимствани и картите Таро, изготвянето на хороскопи и други окултни игри.

След покръстването, към Хелоуин културата е добавен и един от най-знаковите й образи - Джак Фенерът или традиционният фенер, изработен от издълбана тиква, с поставена вътре свещ. Според поверието Джак бил ехиден ирландски селянин, който не се спирал пред нищо и на няколко пъти надхитрил дори Дявола. В края на посветения си на самодоволство земен път, Джак не бил приет нито в Рая, защото бил прекалено грешен, нито в Ада, защото Дяволът вече си имал работа с него. Така той бил обречен да скита в най-тъмната нощ - тази на Хелоуин, снабден единствено с въглен, който получил като сувенир от повелителя на преизподнята.

Днес Хелоуин е празник с популярност без граници, ценен от хора от всякакви възрасти и претърпял силен комерсиален развой.


Традициониият Джак Фенерът в началото на 20-ти век и съвременният му вариант днес

И, без значение дали още вярваме на страховете си или не, и дали се учим от тях, или не, възможността да се позабавляваме с тях е налице, пък било то и само за една нощ. 

Приятна да ти е!

More All About Life