Следва

Международният филмов фестивал за студентско кино - "Ранно пиле 10" започва след дни

So Independent от първо лице - Жана Караиванова, Владимир Тодоров и Джим Джерманок пред ViewSofia

Напоследък освен касовите разбивачи на боксофиси, други филмови прожекции не ангажират особено много вниманието на масовия зрител...

Movies & TV преди 9 години

Напоследък освен касовите разбивачи на боксофиси, други филмови прожекции не ангажират особено много вниманието на масовия зрител. За да се насладим на независими и различни продукции, трябва или да се заровим дълбко в интернет или да се надяваме на някой готин фестивал, който да ни направи тази услуга.

От десет години в Америка и от пет в България такъв фестивал се случва, хората го очакват и го посещават. Неговото име е So Idependent и със сигурност е сред фестивалите, които няма да ти предложат обикновена селекция от киноиндустрията, която и без това бълва повече, отколкото обикновеният зрител може или е здравословно да изгледа.

И тази година доказателството за това, каква нужда от свеж полъх имат почитателите на седмото изкуство, бяха препълнените ретрокиносалони, запазана марка на фестивала, предразполагащи и създаващи един безкрайно приятен личен диалог между филм и зрител. А селекцията, която тази година впечатляваше със социалната си ангажираност, определено ни накара многократно да се замислим, повлия ни, и събуди у нас много въпроси за смисъла на живота.

Докато обмисляхме поредния си отговор обаче, се срещнахме с тримата заподозрени по организацията на филм феста тази година, за да ни разкажат повече за току що приключилия So Independent и за магията на един кинофестивал със солидна история зад гърба си. Говорим си с неговата създателка Жана Караиванова, художника, отговорен за неповторимото лого - Владимир Тодоров и режисора Джим Джерманок.


V.S. Всички се учудихме, изумихме и харесахме съществото от плакатите на So Independent. Как се случи така, че ти стана автор на логото? И каква е идеята, която стои зад него?
Владимир Тодоров: Миналата година за първи път се включих във фестивала. На практика бях обявен като гост. Втора година подред аз правя визуалната част и се надявам да сме направили нещо различно. Това беше и идеята, да не е типичният плакат, който да се изгуби сред всички останали из града. Нещо, което да не ти позволи да го подминеш, независимо, че то не е конкретно свързано с филмов фестивал. Той е един образ, който да те стресне леко и да се върнеш обратно и да прочетеш за какво става дума.
Жана Караиванова: Нашата идея, която искаме да внушим на публиката, той я облича във визия. И тази визия всъщност ти дава емоцията.
Владимир Тодоров: Аз нямам опит в сферата на рекламата, а в анимацията, но Жана настоя и това, което направих, бе да им предложа едно от моите вълшебни същества и те го харесаха.

V.S. Кой от образите ти те е измъчил най-много? Този последният?
Владимир Тодоров: Имал съм такива образи, защото при правенето на филм се връщаш напред-назад, докато се получи точно това, което трябва да е според представите на режисьора. В "Полярен еспрес", например, едни ефли ги правих близо година. Минахме през идеята да се използват образите на вече починали актьори като Хъмфри Богарт, но впоследствие концепцията се промени.



V.S. Жана, след като се случи така, че Владимир направи логото на фестивала, ти доволна ли си от крайния резултат, вече и след приключването на феста?
Жана Караиванова:
Той е близък приятел на мой близък приятел. Както си седях вкъщи и разглеждах нещо във Facebook, видях една невероятна анимирана картинка, която ми грабна фантазията. Зашеметяващо. Съвършена рисунка. Започнах да разглеждам нещата, които той прави и веднага се замислих, че винаги съм искала нещо подобно за визия на фестивала. Нещо, което не е свързано с кино, което има артистична стойност само по себе си и е въздействащо. Нещо, което, когато случайно ти мине пред очите, си казваш: " Какво беше това?". Определено се получи. 

V.S. Кое остави най-силно впечатление у теб в тазгодишното издание?
Жана Караиванова:
Екипът на фестивала тази година беше по-важен от всяка друга година. Беше изключително добър. Доказа, че може да го направи независимо от обстоятелствата.

V.S. Какво обединяваше филмите, които взеха участие на фестивала?
Жана Караиванова:
Самите филми бяха много любопитни. Всеки един социално ангажиран и задаващ екзистенцилни въпроси. Мисля, че в селекцията определено имаше заглавия, в които просто попадаш на съпричастен събеседник.

V.S. Какъв беше критерият, по който избрахте филмите? Как ги селектирате?
Жана Караиванова:
Идеята, откакто съм започнала фестивала, е цялата селекция да работи, да кажем, като едно музикално произведение. Ако човек види всички филми, да схване цялото послание. Гледаме да няма повторение на стилистика и посланията. Опитваме се да изберем различни и силни ленти.

V.S. Освен кинопрожекциите, фестивала имаше и още един допълнителен модул...
Жана Караиванова:
Един от любимите ми - So Academi, която се случва в рамките на един ден. И тази година в него взеха участие Владимир Тодоров, Джим Джерманок и Мая Виткова. Обмена на тези умения е много важен, за да се произвеждат качествени кадри.

V.S. Фестивалът съществува от десет години в Америка, как се приема там?
Жана Караиванова:
Миналата година, например, в Ню Йорк, фестивалът ни беше номер 4 от топ 10 събития на седмицата спроде New Yorк Daily News.

V.S. Защо тръгва първо оттам?
Жана Караиванова: Защото аз живея там от 18 години. В един момент се разбра, че никой никога не е гледал българско кино, хората нямаха идея какво е това. Много спорадични излъчвания е имало. Някаква панорама веднъж на десет години. И на шега и инат реших да се заема с фестивала. Започнах да го правя, а той взе, че си намери аудитория и така вече десет години.

 

V.S. Джим, представи ни с какво се занимаваш?
Джим Джерманок:
Аз съм писател, продуцент и режисьор. Доста съм работил в тази сфера. Досега съм режисьор на четири филма. Най-известният се казва Passionada. Представлява красива романтична комедия.
Живял съм в пет държави, бил съм на много места по света. За мен темата за имигранството е наистина важна.

V.S. Кой е филмът, с който участва в So Independent?
Джим Джерманок: Филмът е "Ем". Работих съвместно с Тони Барбиери, който е един много талантлив режисьор. Филмът е много различен от Passionada. Това е повече романтична драма. Но мисля, че и двата споменати дотук филма достигат до публиката силно емоционално. А аз обичам да достигам до публиката по този начин, обичам и да я разсмивам също така.

V.S. Как се озова на So Independent в София?
Джим Джерманок: Жана е стара моя приятелка. За мен е наистина голямо удоволствие да съм тук на този фестивал, зарадвах се много, когато тя ме покани. Възхищавам се много на това, което тя прави. 

V.S. С какво друго се включи във фестивала ?
Джим Джерманок: Освен с филма, който претърпя своята европейска премиера на този фестивал, направих и един уъркшоп в НАТФИЗ. Занимавам се от години с креативни уъркшопове, които се осъществяват в много различни държави по света. За актьори, режисьори, писатели, продуценти, музиканти, художници и изобщо артистични хора. Затова как да успеят в тяхната сфера и да стъпят на следващото стъпало.

V.S. Какво те очаква нататък?
Джим Джерманок: Работя над няколко нови филма. Единият от тях ще засяга правата на гей двойките. Както споменах, обичам филмите ми да засягат лично публиката с теми, които да я ангажират социално. Предстои ми и публикуването на книга през 2015.

V.S. И за последно, какво е впечатлението, с което оставаш от България след своето второ посещение.
Джим Джерманок:
Харесвам хората, много приятелски настроени са. Харесва ми и културата. Жените са великолепни. Страната е много красива. За мен наистина бе удоволствие да съм тук.


Петият Фестивал на американското независимо кино So Independent се състоя в София от 24 октомври до 1 ноември 2014 г. Всички, които са пропуснали възможността да се запознаят с великолепните филми от селекцията, могат да гледат двете извънредни прожекции, които предстоят. На 4 ноември от 20.30 ще бъде показан Ездачи на стихии / Storm Surfers и на 7 ноември от 21.00 - Думите / The Words.

 

 

More Movies & TV