Следва

Рене Зелуегър се разходи без грим (снимки)

Какво да четем: "Kaк Пруст може да промени живота ви" от Ален де Ботон

Ален де Ботон изследва идеите за успеха и провала, като поставя под въпрос предположенията, основани на тези две преценки...

Books преди 9 години

Авторът:
Ален де Ботон изследва идеите за успеха и провала, като поставя под въпрос предположенията, основани на тези две преценки. Успехът винаги ли е заслужен? А провалът? Той привежда красноречиви и остроумни доказателства, за това, как отвъд снобизма, може да се открие истинското удоволствие от това, което работим.

През 1997 г. швейцарският писател и философ Ален де Ботон сменя писането на романи с написването на дългото и вълнуващо есе „Как Пруст може да промени вашия живот”. За отрицателно време книгата се превръща в бестселър за категорията „Помогни си сам”. През 2012 г. авторът основава курс по библиотерапия, който промотира идеята, че личните проблеми могат да бъдат преодолени при съпоставка с тези на герои от литературни творби.

Книгата:
Докато се е радвал на сравнително крепкото си здраве, сутрин Пруст пиел по две чаши силно кафе с мляко. Обичал ароматната течност да минава през филтър и да се стича капка по капка. В ранните часове от деня четял внимателно и детайлно и най-малките карета от вестниците. След това, благодарение на фантазията си, ги превръщал в трагични или комични романи. Любимото му четиво преди сън пък било разписанието на влаковете. Имената на гарите го карали да изгражда невидими светове, да заплита семейни драми и да чува звука от хлопките на кравите в полето. Никога не бързал и винаги бил жаден за подробностите и нюансите на случващото се около него.

А когато не се бърза, се получава по-интимна съпричастност с нещата около нас. Нещо повече – предимството, което ни дава подобен ритъм на живот, е във възможността светът междувременно да стане по-интересен. Такива и много други поуки се разкриват пред читателя в книгата „Как Пруст може да промени живота ви”.
Опирайки се на примери от биографията на френския писател и критик, но и позовавайки се на литературни типажи, сътворени от перото на Пруст, Ален де Ботон предлага на читателя любопитна житейска философия.
Как да откриваме щастие от скритите тайни на нещата? Колко е важно да намерим свой собствен почерк в живота? Каква е стойността на наглед скромните сцени от заобикалящото ни? Това са само част от въпросите, засегнати в книгата.

More Books