Следва

Boney M - Стилисти-музиканти прекрасни

Face to Face с Рада Цанкова

В последния ден от изложбата на младата и готина художничка Рада Цанкова в една столична галерия, хванахме виновницата на късо...

Лица преди 15 години

В последния ден от изложбата на младата и готина художничка Рада Цанкова в една столична галерия, хванахме виновницата на късо кафе наблизо да ни поразкаже за себе си и своите бъдещи творчески планове.

Рада е излагала и преди в София, има вярна публика и е винаги готова да разкаже за себе си и да поговори за нещата наоколо. Завършила е училището за изящни изкуства в Париж, специалност “Визуални изкуства” . Живее В Париж, работи в Париж, и е влюбена там, но смята да се върне и да живее в България. Дъщеря е на Пепи Цанков, известния от първите години на Щурците прекрасен барабанист, има двама братя и много добри помисли.

Обясни, че не се привързва твърде много към картините си, напротив, няма никакъв излишен сантимент. За някои неща й е по-важно да знае при кого отиват, но не е драматично. С удоволствие би купила и обзавела за себе си един апартамент в София, "по стените на който ще наредя картини на Илиана Дорлеон, фотографии на Искра Сиама и със сигурност едно леко маслено платно на Дюфи, а от Гьокче Окай - скулптура, разкошна е тази туркиня" (ние не познаваме тези имена, но заразителният възторг на Рада ще ни накара да се поразровим).


Картина на Рада Цанкова от изложбата й в София

"Събрала съм си и камъни от Непал, пясък от Сахара, въобще, обичам да събирам спомени.". Преди да замине да учи във Франция е опитала тук, но в Художествената академия не я приемат. "Тогава не бях съвсем наясно какво искам.".

Рада пътува много, обича да чете "хубави книги, последно "Името ми е червен", да гледа добро кино "гледах Mamma Mia на едно лятно кино в Гърция, на остров Скиатос, точно където е сниман филма, чудно беше, а и един друг много добър филм гледах напоследък - "Хубава работа" с Клер Дени, препоръчвам го.".

"Обичам София много и все се чудя защо така се строи без мисъл в този град. Всеки път, като си дойда, нови и нови сгради, а между тях - нищо, никаква хармония, никаква мисъл. Защо? Не всичко е пари, нали?"

"Когато имам деца, вероятно ще ги кръстя с български имена, но ще гледам да знаят и двата езика, да знаеш езици е най-сигурният начин да се почувстваш космополит."

Изложбата на Рада Цанкова можете да видите до днес в галерия Ракурси.

More from View Sofia

More Лица