Следва

Актьорът Ивайло Захариев учреди Читалище

Какво гледахме тази седмица: "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Ъбер

От премиера на премиера напоследък все по-често краката автоматично ни водят към киносалона...

Events преди 9 години

От премиера на премиера напоследък все по-често краката автоматично ни водят към киносалона. И някак между другото театралните афиши ни убягват. И така, между многото листовки из метростанции попаднахме на една премиера на вече познат и харесан автор.

След успеха, на който се радва миналия сезон "Заешка дупка" сега е редно да отстъпи място на още едно заглавие на Дейвид Линдзи-Ъбер -"Кривите огледала". Отново поставена от Ивайло Христов, само че на друга сцена. Без да навлизаме в дълбоки размишления и да лишаваме зрителя от насладата сам да влезе в стаята с кривите огледала и да се завърти, ще направим една малка ретроспекция на пиесата.

За малко изпадаме в омаята на преображението и виждаме сложни трансформации по добре познатите ни лица на актьорите. А образите им се вписват в един определен процент от обществото, без значение държавата, който добре отговаря на встъпителното изречение от Ана Каренина. А именно "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему." Хуморът е остър, но в подобно повествование няма място за захаросани монолози. Въртящият се декор пресъздава онези огледала от приказките, които посредством завъртането си засмукват случайния наблюдател, който, опиянен, изследва отражението си. И ако казаното дотук не е достатъчно да събуди любопитство, то амнезията на Станка Калчева, обезобразеното лице на Малин Кръстев, Герасим Герасимов-Геро в ролята на умствено изостанал и Стефан Мавродиев като възрастна жена с говорен дефект трябва да говори само по себе си каква невероятна смесица от комично и трагично се завърта пред очите на зрителя.



На 13 и 28 ноември на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" всеки може лично да се огледа в залата с кривите огледала и да потърси отражението си.

More from View Sofia

Припомняме си "Дон Жуан" по повод 400 години от рождението на Молиер

Events преди 2 години

Днес, 14 януари 2022, се навършват 4 века от рождението на най-важния човек за френските драма и театър, душата на Комедѝ франсез! Не си живял, ако не си гледал, чел и слушал "Дон Жуан" (също "Тартюф" и "Мизантроп", но особено "Дон Жуан"), припомняме най-важните факти и интерпретации на това произведение, което всяка жена е изживяла поне веднъж, толкова проблематично, но толкова привлекателно... 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.