Следва

10 причини да не изхвърлиш телевизора и тази седмица

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Октомври

Нагазили с двата крака в есента, признаваме, увеличили сме значително вечерите, които прекарваме вкъщи с книга в ръка...

Books преди 9 години

Нагазили с двата крака в есента, признаваме, увеличили сме значително вечерите, които прекарваме вкъщи с книга в ръка.

Много са заглавията, които ни изкушават, а между тях са все такива, които със сигурност са впечатлили доста хора през изминалия месец. Допитахме се до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни четива в техния архив и направихме редовната месечна селекция с най-продаваните сред тях. Тя изглежда така....

Заглавие: "Лесна"
Автор: Тамара Уебър




Той я наблюдаваше, без да я познава. Докато една нощ не се превърна в неин спасител.

Джаки се отказва от мечтата си да учи в консерватория заради приятеля си Кенеди. Лудо влюбена в него от три години, тя го последва в колеж, поверявайки му бъдещето си. Последното, което красивото момиче очаква, е да бъде изоставено. Но именно това се случва...

Съсипана, Джаки не излиза две седмици от стаята си. Предадена е и от най-близките си приятели, които вземат страната на Кенеди. Единствено съквартирантката й – Ерин, й помага да си стъпи на краката. Преди да се е провалила на предстоящата сесия.

Джаки отива на парти в кампуса на колежа в нощта на Хелоуин заради Ерин. Тръгва си преждевременно, но по пътя е нападната от приятел на Кенеди, който се опитва да я изнасили. Момичето се вцепенява от ужас и не успява да окаже и най-малка съпротива. Спасява го красив непознат, който се оказва на точното място в точното време.

Джаки решава да не разказва за злополучната нощ на никого. Но когато нападателят й се превръща в преследвач, тя осъзнава, че се нуждае от помощ. Но може ли да се довери на загадъчния си спасител?

Заглавие: "Желание за истина"
Автор: Сесилия Атиа




"Желание за истина“ – първата официална автобиография на бившата Първа дама на Франция.

За пръв път Сесилия Атиа споделя с читателите истината за своя живот. От щастливото детство и изпълнената с несигурност младост до първия си брак с телевизионния водещ Жак Мартен. За срещата си с бъдещия президент на Франция Никола Саркози, влюбването им и съвместния им живот в Елисейския дворец. Благодарение на неговата безгранична амбиция, себеотдаденост и увереност Сесилия се научава да вярва в себе си. 

Бившата Първа дама на Франция открито разказва и за решението си да се раздели с влиятелния политик, за да се омъжи за бизнесмена Ришар Атиа.

Истинската Сесилия – решителна и борбена, ръководена от стремежа към справедливост – коренно се различава от налагания от медиите образ. Тя проявява изключителна воля и неотстъпчивост при преговорите с полковник Кадафи. Благодарение на нея петте несправедливо осъдени на смърт български медицински сестри и палестинският лекар са спасени. Сесилия определя това събитие като най-разтърсващото в живота си, помогнало й да открие истинското си призвание: да помага на онеправданите.

Заглавие: "Железният крал"
Автор: Морис Дрюон


„Железният крал” от Морис Дрюон е първата книга от известната поредица на френския писател, която му носи световна слава и която феновете на исторически романи очакват с нетърпение. Дрюон пише поредица от седем части за френския крал Филип IV, за неговите наследници, за проклятието на тамплиерите, за падането на династията на Капетингите и за първопричините за 100-годишната война.

Заглавие: "Пепеляшките"
Автор: Кристина Улсон




Правата за „Пепеляшките“ и останалите два романа от поредицата The Daisy и Guardian Angels вече са продадени на една от най-големите продуцентски компании в Скандинавия. 

В разгара на лятото в Швеция вали като из ведро. Непредвидена ситуация принуждава препълнения бърз влак от Гьотеборг за Стокхолм да спре на Централна гара в столицата. Млада жена слиза на перона, за да телефонира на спокойствие, и се отделя от дъщеричката си, когато внезапно влакът потегля. Кондукторът сигнализира за изоставеното дете, но когато се връща да се погрижи за него, от момиченцето няма и следа.

В друга част на Швеция друга млада жена с променена самоличност живее в страх, че мъжът, когото някога е смятала за свой принц и благодетел, ще я открие и убие, затова подготвя бягството си. По-добре от всеки друг тя знае къде се намира отвлечената Лилиан и предусеща какво ще се случи с нея. 

Случаят е поверен на екипа на легендарния комисар Алекс Рехт. Когато скоро е отвлечено и второ дете, той и помощниците му - енергичният инспектор Педер Рюд и цивилният следовател Фредрика Бергман, осъзнават, че кошмарът едва сега започва.

Дали полицията ще открие убиеца, дали ще последват и други отвличания и убийства на невинни малки създания? Въпросите се сипят един след друг и карат разследващите да работят денонощно.

Заглавие: "Принцът и просякът. Приключенията на Хъкълбери Фин"
Автор: Марк Твен


"В стария Лондон в есенен ден от втората четвърт на шестнадесетия век на бедното семейство Канти се роди момче, което никой не желаеше. В същия ден се роди друго англичанче на богатото семейство Тюдор, което то желаеше. Желаеше го и цяла Англия... Всички празнуваха... В цяла Англия се говореше само за новородения младенец Едуард Тюдор, Уелският принц, който си лежеше повит в коприна и атлаз, без да съзнава тази суетня, без да знае, че важни лордове се грижат и бдят за него... А за другия младенец, Том Канти, повит в жалки дрипи, се говореше само в бедняшкото семейство, за което той беше нова беда".

Така започва историята, наречена "Принцът и просякът". Разказана от американския писател Марк Твен, днес е определяна като литературна класика и дори заема част от света на киното с множеството филмови адаптации. Но след първото публикуване през 1881 г., романът никак не е добре приет. Дотогава писателският опит на Твен се състои в журналистически изяви, публикувани пътеписи и издадения роман "Приключенията на Том Сойер", вдъхновен от младежките години на автора. С появата на "Принцът и просякът" обаче, писателят прави първи опит да създаде сюжет по историческа повест, известна като старинно предание, разказвано от уста на уста. Датиращо от 1547 г., то предава историята на две млади момчета, които са еднакви на външен вид, но не и в начина си на живеене. Том Канти е просяк, който живее с баща си, и принц Едуард – син на крал Хенри VIII. Един ден двете момчета се срещат и разбира се, изключително много се изненадват от факта, че са като близнаци. Ненадейно обаче решават да сменят местата си и просякът заживява в кралският дворец на Англия, а принцът среща мъката и унижението на бедняците от неговото кралство. На пръв поглед една детска игра, но Марк Твен я изпъстря с увлекателни приключения, с множество интриги, дори сблъсък на яростни амбиции у едни и човешки страсти, изпитвани от други. Том става "пионка" в ръцете на алчен царедворец, който крои заговор за свалянето на английския крал Хенри VIII от престола. В същото време обаче Едуард може и да е с кралско потекло, но се потапя в море от непосилни за един принц преживявания. 

Заглавие: "Наш ред е!"
Автор: Ивайло Динев


Авторът на "Наш ред е!" Ивайло Динев (1989) се дипломира в специалността "Минало и съвремие на Югоизточна Европа", а след това следва магистратура "Културна антропология". Редактор на списание за Балканите. Носител е на награди и отличия за поезия. Негови статии са публикувани в. "Економист", "Юръпиън Алтърнативс", "Култура", "Литературен вестник" и др. Научните му интереси са свързани с Албания, социалните движения и антропологията. През последните години е бил в ядрото на поредица студентски протести; бил е начело на три студентски организации.

"Вярвахме, че един друг свят е възможен и че създаваме своя различна, студентска република и можем да предложим не политическа алтернатива, не поредния месия, камо ли пък опозиция, а нещо повече: алтернатива на живота.

Окупацията бе разрез на времето. Извънредно историческо събитие за страната ни, което няма еталон у нас. Събитие, което може да бъде сравнявано единствено с глобалните протести срещу елитите през последните години и движенията за по-директна демокрация." Ивайло Динев

Заглавие: "Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване"
Автор: Харуки Мураками




Цукуру Тадзаки имал в училище четирима приятели. По една случайност в имената и на четиримата присъствали цветове. Двете момчета се казвали Акамацу (Червен бор) и Оуми (Синьо море), а момичетата Ширане (Бял корен) и Куроно (Черно поле). Само фамилното име на Тадзаки било лишено от цвят. Един ден приятелите му заявили, че никога повече не желаят да го виждат или да разговарят с него. И от този ден нататък Цукуру започва да се носи като обрулен лист през живота, неспособен на близки приятелства или отношения с когото и да било. Докато не среща Сара, дошла да му каже, че е време да проумее какво се е случило преди години.

"Мураками е същински илюзионист, който обяснява, че всичко е ловкост на ръцете, и въпреки това те кара да вярваш в свръхестествените му възможности. Много са онези, които умеят да разказват истории, подобни на сънища, но рядко се среща разказвач, който ти внушава, че ти самият сънуваш съня." Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Заглавие: "Не, това не са глезотии"
Автор: Алисън Шейфър




Всеки родител има моменти, в които му се иска да разполага с указание за ползване, пътна карта или GPS навигация за необятната джунгла на взаимоотношенията с детето.

Какво да правим, когато малкото ангелче се затръшка на пода в магазина? Как да го отучим от биберона? Защо реши да скача по леглото точно когато бързаме да излезем? Как да го накараме да си пише домашните навреме? Колко джобни да му отпускаме? Нормална ли е една или друга негова проява?

Алисън Шейфър, авторката на „Скъпи, провалих децата”, съумява да рационализира тревожната плетеница от въпроси, терзаещи родителите. Тя систематизира най-честите родителски въпроси и предлага ясни, кратки и логични отговори и предписания за действие. Книгата й отговаря утвърдително на сложния философски въпрос: възможно ли е възпитание без наказания, викове и крясъци. Нещо повече, Шейфър утвърждава демократичния модел на родителство и убедително сочи предимствата му във всяка ситуация, възникваща в хода на порастването.

От позицията на опитен терапевт, автор на книги и не на последно място родител, тя се обръща към здравия смисъл в нас. Опрат ли нещата до съвети, родителите заставаме нащрек. Но Алисън Шейфър намира верния тон, използвайки хумор и съпричастие, за да осветли ситуацията и да ни помогне да си изградим план за действие. Авторката не дава готови рецепти, които действат с магическа пръчица, тя ни подсказва как да намерим модела, подходящ за нас, за нашето дете и нашето семейство.

„Не, това не са глезотии” е ценен спътник в сложното и вълнуващо пътуване, наречено възпитание.

Заглавие: "Майки и синове"
Автор: Вероник Моралди


В нашето забързано ежедневие надали всеки мъж се е замислял, че е формиран от жена – от своята майка, и надали всяка майка на момче си дава сметка, че от нейните действия и отношение зависи в огромна степен образът на бъдещия мъж. Самостоятелен, отговорен, решителен – или пък слабохарактерен, зависим, бягащ от задължения.

Книгата на Вероник Моралди показва какво огромно влияние имат майките върху емоционалния, социалния и сексуалния живот на синовете и как понякога прекалената обсебеност от страна на майката и точно противоположната прекалена незаинтересованост са еднакво пагубни за психиката на сина. Представени са портрети на майки - от твърде грижовната и любящата, през контролиращата и свръхзакрилящата, до алкохоличката и малтретиращата, както и синовете, които „вървят в комплект с тях“.

Авторката дава отговори на множество въпроси: как да обичаме своя син, до какви капани и грешки понякога довежда тази силна обич, как да дадем свобода на сина, как да го направим самостоятелен, как една жена да отгледа и възпита мъж. 

„Майки и синове“ дава отговори и на въпросите, които си задават мъжете - каква личност са станали, как майка им е повлияла избора на образование, кариера, начин на живот, как да се справят, ако връзката с майката е била трудна и обременяваща, как отношенията с нея влияят на любовния и сексуалния им живот, как да не повтарят модела от детството в своята връзка. 

Заглавие: "Отровни думи"
Автор: Майте Каранса




Един ден петнайсетгодишната Барбара Молина мистериозно изчезва. Случаят постепенно отшумява, но нейната майка, най-добрата й приятелка и един разследващ полицай не са я забравили и не се отказват от издирването. Четири години по-късно тримата продължават да разнищват трагичната история, да премислят възможните обяснения, да търсят нея, или тялото й, както и извършителя на това зловещо дело. В крайна сметка се разбира, че Барбара е прекарала тези години затворена в тъмно мазе, малтретирана и държана в подчинение чрез често прилагания от насилниците способ – системно да й се втълпява чувството за вина.

Освен съдбата на Барбара, Майте Каранса засяга и редица проблеми – майки, които по една или друга причина нямат достатъчно време за децата си, за сериозни проблеми в училище, за сложните отношения учители – ученици, за разглезените деца на заможни родители, за лъжата и измамната външност.

"Отровни думи" е динамичен роман, по-близък до действителността, отколкото би ни се искало. Чрез историята за похитената Барбара авторката заговаря за твърде тежката, но често пренебрегвана тема за насилието над децата.

С "Отровни думи" Майте Каранса получава Националната награда на Испания за детско-юношеска литература, престижната награда EDEBE, а тази година авторката бе удостоена и с приза "Сервантес Чико" за цялостно творчество.

 

More Books