Следва

3+3 въпроса към едно градско момиче: Десислава

10 супер храни, които мълниеносно топят калории

Храни, които горят калории? Сигурно ти звучи невъзможно, но всъщност е доказано, че има много такива, които помагат за по-бързия метаболизъм и помагат в свалянето на килограми...

Health преди 9 години

Храни, които горят калории? Сигурно ти звучи невъзможно, но всъщност е доказано, че има много такива, които помагат за по-бързия метаболизъм и помагат в свалянето на килограми. Голямата новина е, че тези храни са и супер вкусни и носят невероятни ползи за здравето.

Опитай се да добавиш от храните, които ще ти предложим по-долу в дневната или седмичната си диета и не забравяй за упражненията. Някои от тях имат много висок термогенен ефект, така че те буквално горят калории докато дъвчеш, а други пък съдържат хранителни вещества и съединения, които благоприятстват и засилват метаболизма. Без повече приказки, ето ги и нашите любимци:

Грейпфрут
Този сладко-кисел плод е съставен от около 60% вода, а повечето от останалата му част са здравословни фибри, които повишават здравето на храносмилателната система и спомагат чувството на ситост. Грейпфрутът ще ускори мълниеносно метаболизма ти и ще помогне да изгориш повече калории в ежедневните си дейности.

Конкретният вид фибри, който се намира в този плод, се нарича пектин, и той не просто ти дава чувство за ситост, а също така намалява запушването на артериите, което води до много по-малък риск от сърдечни заболявания. Хората, които ядат по-големи количества червен грейпфрут обикновено имат до 16% по-ниски нива на така наречения „лош“ холестерол.

Сокът от грейпфрут пък, е страхотен за повишаване на енергията сутрин или след тежък ден, а освен като свежо допълнение към закуската можеш да си го пийваш по всяко време, щом ти се прииска нещо вкусно и пълно с витамини.

Селъри
Подобно на грейпфрута, пръчките целина съдържат огромни количества вода - 75%, а останалите 25% са фибри и други баластни вещества. Резултат - този вкусен зеленчук ти дава много по-малко калории, отколкото са необходими на тялото, за да го преработиш и така се налага да гориш от своите запаси.

В допълнение, богатото съдържание на фибри ти помага да запазиш за по-дълго усещането за ситост. Освен това съдържанието на фибри насърчава редовото движения на червата, както и повишаването на здравето на храносмилателната система като цяло. Също има доказателства, които сочат, че диета с високо съдържание на целина може да подобри външния вид на кожата.

Ползите за здравето от целината не свършват със загубата на тегло. Тя е пълна с хранителни вещества, като витамин С, витамин А и витамин К. Освен това, целина има антиоксидантни свойства, които помагат да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система.

Можеш да си хапваш просто целина или леко подправена със сол. Ако си любител на лютото, можеш да я потопиш в пикантен сос. И, разбира се, винаги можеш да я направиш част от любимата си свежа салата.

Кафе 
Въпреки че трябва да се консумира умерено, кафето е истинско съкровище, когато търсиш храни и напитки, които изгарят повече калории, отколкото съдържат. Чистото кафе всъщност ти дава нула калории, килограмите започват да се трупат едва когато добавиш захар, мляко, сметана и всички ароматни сиропи, които, признаваме си, понякога се изкушаваме да си сложим.

Черното кафе може да изглежда много горчиво, когато за първи път започнеш да го пиеш, но вкуса се възпитава и наистина си заслужава да минеш на чисто. Кафето има способността да променя нивата на някои хормони в храносмилателната система, които отговарят за усещането за глад. Също така, то забързва метаболизма и гори калории без значение дали се движиш или стоиш на едно място.

Ползите не свършват дотук, смята се, че кафето намалява риска от няколко основни заболявания, включително - рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и диабет тип 2. Така че, имаш достатъчно стимули, за да започнеш деня с чаша от ароматната течност.

Аспержи 
Със специфичния си вкус може да консумираш тези зеленчуци в чист вид, запечени на скара, да ги добавиш към любимата си здравословна паста или да ги сложиш като допълнение към някое сухо месо.

Аспержите са страхотно средство за детоксикация на тялото, благодарение на факта, че те съдържат диуретици, хранителни вещества, които помагат за премахване на токсините от организма. Освен това, консумацията на аспержи стимулира обмяната на веществата.

В допълнение, тези забавни на вид зеленчуци, са особено добро допълнение към хранителния режим на бременните жени, тъй като са препълнени с фолиева киселина. Тя се свързва с минерали, като калций, подобрявайки шансовете на бебето да са роди със здравословно тегло. Също така може да намали неприятното подуване на корема.

Люти чушки 
Лютите чушки съдържат съединение, наречено капсаицин, което ще повиши твоя метаболизъм и ще помогне на тялото ти да гори повече калории след като си консумирала червените дяволчета. Те също са от тези продукти, които горят повече калории, отколкото съдържат.

Доказано е, че хората се чувстват по-малко гладни след консумация на храни, които имат голямо съдържание на люти чушки, което ги прави добър избор на храна, ако искаш да намалиш апетита си. Така че, независимо дали предпочиташ нарязани люти чушки, лют сос или чили, не бъди срамежлив, когато добавяш горещите продукти към менюто си. С малките чушчици можеш да си направиш доста разнообразни ястия и лесно можеш да ги включиш в някои от любимите си рецепти. Например, можеш да направиш пикантни салати, топли сосове за паста, чили салса и затоплящи зимни супи.


Кисело мляко 
Наистина, киселото мляко има по-високо съдържание на калории в сравнение с други храни, но помага да се регулира движението на червата, като запазва пробиотиците в тях живи. И, разбира се, помага ти да запазиш костите си здрави. Въпреки това е важно да бъдеш внимателен при избора на кисело мляко.

Например, въпреки че може би си мислиш, че млякото с намалено съдържание на мазнини е най-здравословният вариант на пазара, когато искаш да отслабнеш, но истината е, че повечето производители им добавят огромни количества стабилизатори с цел подобряване на вкуса им и така те губят повечето полезни свойства.

Препоръчваме да внимаваш какво кисело мляко консумираш и да го използваш главно за закуска, когато към него можеш да добавиш сушени плодове, ядки или трици.

Диня 
Един любим плод за, който също е с изключително ниско съдържание на калории и е чудесен помощник в загубата на тегло.

Можеш да си използваш динята за освежителни плодови салати или да си я хапваш самичка. Тя е богат източник на витамини от група В, които повишават нивата на енергия и намаляват нуждата да ядеш допълнително. Динята не съдържа почти никакви мазнини и има много малко калории, което я прави топ плод, когато искаме да свалим някой килограм. Освен това се смята, че тя може да стимулира метаболизма по-силно от други плодове, заради факта че, съдържа толкова много фибри и протеини.

Ако имаш нужда от още убеждаване в ползите на динята, вземи предвид факта, че тя е огромен източник на ликопен, антиоксидант, който може да предпази организма от рак на матката, гърдата, дебелото черво и дихателната система.

Семена от чия 
Тези малки семенца са богати на протеини, фибри и омега-3 мазнини и помогнат да се стимулира обмяната на веществата, потискайки апетита. Освен това чията стимулира хормона глюкагон, който отговаря за изгарянето на въглехидратите и мазнините.

Сложи една супена лъжица чия във вода за 15 минути, за да могат семената да абсорбират водата добре и да не дразнят стомаха ти, след което те ще ти се отблагодарят, държейки те сит дълго време.

Рукола 
Може и да не се сещаш много често за рукулата, но се оказва, че тя определено трябва да бъде част от менюто ти, ако търсиш храни, които да изгарят повече калории. Рукулата има приятно пиперлив вкус и съдържа само четири калории на порция. Зелените листенца са препълнени с фибри, които спомагат за добрата работа на храносмилателна система и държат апетита под контрол, също така съдържат и важни витамини , като К, С и А.

Ако търсиш забавни начини да включиш зеленото растение в диетата си, помисли за супа. Рукула, лук, чесън, зеленчуков бульон и готово, вече имаш основа за невероятна и необичайна супа, която насърчава загубата на тегло. С добавяне на кисело мляко към сместа, можеш да превърнеш супата пък в кремообразна наслада.

Както сигурно си знаеш, може да я добавяш към салати, да я комбинираш с маруля, нарязани чушки, лук и да я консумираш с постно месо по твой избор. Май зеленото ще стане любимият ти цвят!

Авокадо 
Авокадото има тройна сила, когато става дума за горене на мазнините. От една стана то съдържа мононенаситени мазнини, които ускоряват метаболизма, а от друга страна предпазва клетките, които произвеждат енергия от увреждането на свободните радикали. Освен това, този вкусен плод / зеленчук, има още много доказани ползи за здравето.
Намалява нивото на холестерола, лекува рани, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт и е доказано, че се отразява благоприятно на очите и косата.

Можеш да хапваш по половин авокадо с домати и морска сол за здравословно начало на деня или да го добавяш нарязано към салата от зелен боб и спанак. А защо не използваш авокадото за уникално смути с кокосово мляко и канела, толкова вкусно, ароматно и полезно.


More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.